kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diyaliz Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Diyaliz teknikeri nedir, diyaliz teknikeri ne iş yapar, diyaliz teknikeri nasıl olunur, diyaliz teknikeri görevleri nelerdir, diyaliz teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Diyaliz Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Günümüzde sağlık personeli en çok ihtiyaç duyulan ve gençler arasında en çok tercih edilen meslekler arasındadır. Bunlardan biri de Diyaliz Teknikerliğidir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar.

Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda diyaliz teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

DİYALİZ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Teknikerler ilgili alanda uzmanların yanında görev yapan destek personelleridir. Sağlık alanında ise hekimlerin ya da sağlık alanındaki uzmanların yanında yardımcı sağlık elemanı, destek personeli olarak görev yapmaktadır.

Diyaliz teknikeri de diyaliz tedavisinden sorumlu doktorun yardımcısı konumunda görev yapan sağlık teknikeridir.

NASIL DİYALİZ TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER DİYALİZ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Diyaliz teknikeri olmak için 2 yıllık bir önlisans programı mezunu olmak gerekmektedir. Fakat şunu belirtmekte fayda var ki her 2 yıllık önlisans programını bitiren diyaliz teknikeri olamaz çünkü bölüm şartı aranmaktadır. Diyaliz teknikeri olabilmek için mezun olunması gereken 2 yıllık önlisans programı

  • Diyaliz

olarak belirlenmiştir.

Yani özetle diyaliz bölümü mezunu olmayan herhangi biri diyaliz teknikeri olarak görev yapamaz. Buna ek olarak bir kişinin diyaliz teknikeri olarak göreve başlaması için geçmesi gereken başka aşamalarda bulunmaktadır. Eğer diyaliz teknikerliği adayı özel sektörde istihdam olmak istiyorsa kendini alanında yetiştirmiş olması (rekabet yoğunluğundan dolayı) ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemelidir.

Kamu personeli olarak diyaliz teknikeri olmak isteyen bir memur adayı ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan almalıdır. Alınan puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde sağlık teknikeri/diyaliz teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

DİYALİZ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi diyaliz teknikeri temelde diyaliz tedavisinden sorumlu hekimin yardımcı sağlık personeli olarak görev yapar. Buna ek olarak diyaliz teknikeri ne iş yapar sorusunu görevlerine bakarak anlayabiliriz.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan tanımlamalara göre diyaliz teknikerinin görevleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Diyaliz tedavisine ilişkin tıbbi bakımı sorumlu doktorun direktiflerine göre yapmak
  • Diyaliz için gelen hastaları diyaliz uygulamaları hakkında bilgilendirmek
  • Hemodiyaliz cihazlarını her hasta için diyalize hazırlamak
  • Hemodiyaliz cihazının her işlem sonrasında iç ve dış dezenfeksiyonu ile malzemelerin sterilizasyon işlemlerini yürütmek
  • Hemodiyaliz cihazlarını kullanıma hazır halde bulundurmak
  • Cihazlar ile ilgili arıza durumunda teknik birime bildirim yapmak
  • Diyaliz işlemi öncesinde ve sonrasında hastayı tartmak, diyaliz işlemi süresince hastanın yaşam bulgularının takiplerini yapmak ve tedavilere ilişkin kayıtları tutmak
  • Hastayı diyalize almadan önce damar yolunu değerlendirmek, diyaliz giriş yerinin bakımını yapmak, hemodiyaliz işlemini başlatmak ve bitirmek
  • Diyaliz işlemi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler ve komplikasyonlar için gerekli önlemleri almak, oluşması halinde hekime haber vermek
  • Su sisteminden elde edilen suyun bakteriyolojik, kimyasal analizlerin takibinin yapılmasında görev almak ve kayıtlarını tutmak
  • Hekimin istemi doğrultusunda uygun diyalizör ve diyalizatı hazırlamak
  • Periton diyalizi alanında, sorumlu uzmanın gözetimi ve denetiminde periton diyaliz kateter bakımını yapmak, transfer set değişimi ve solüsyonların değişimini sağlamak, hastanın evde ziyaretlerine gitmek, rutin takiplerini yapmak ve eğitim vermek

diyaliz teknikeri ne is yapar

DİYALİZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Diyaliz teknikerliği hakkında ilk söylememiz gereken şeylerden biri çalışma şartlarının oldukça zorlu olduğudur. Sağlık teknikeri olarak görev yapan diyaliz teknikerleri neredeyse tüm sağlık teknikerleri için belirttiğimiz üzere kolay olmayan meslek şartlarına sahiptirler.

İlgilenilen hastalar çoğunlukla ağır hastalardır ve bu çalışılan alanın zaten baştan zor olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda sürekli ayakta yapılan ve insanlar, hastalar ile iletişim halinde sürdürülen bir iş olması da mesleğe farklı yoruculuklar eklemektedir.

Çalışma saatlerine gelecek olursak kamu kurumunda yani hastanelerde veya devlete bağlı sağlık kuruluşlarında çalışacak olanlar için belirtmek gerekirse tüm kamu görevlilerinin haftalık çalışma saati 40 saattir fakat sağlık alanında çalışan bireylerde çalışılan kurum ve kuruluşa, yoğunluğa, duruma bağlı olarak ek mesailer ve nöbetler bulunduğu için bu süre uzamaktadır.

İDEAL BİR DİYALİZ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Diyaliz teknikeri olarak görev yapmayı düşünen kişilerin tüm sağlık teknikerleri veya sağlık alanında çalışan herkes gibi akıllarından çıkarmaması gereken ilk ve en önemli şey insan sağlığı ile alakalı bir iş yapıldığı olgusudur. Buna bağlı olarak bu işi yaparken insanlarla iletişim, ilişki içinde olduğunuz göz önünde bulundurulursa güler yüzlü ve anlayışlı bir yapıya sahip olmanız gerekmektedir.

Bunların dışında diyaliz teknikeri olmak isteyen bir birey; elektronik aletlere ilgi duyan, dikkatli, hijyene önem veren, araştırmacı (özellikle mesleki alanda yenilikleri takip etme bağlamında), insan ilişkilerinde iyi bir yapıda olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.