kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu ne iş yapar? SBKY mezunlarının çalışma alanları nelerdir? Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu Kaymakam olabilir mi? Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu İdari Hakim olabilir mi? Kamu Yönetimi mezunları hangi kurumlara atanabilir? Bu ve benzeri soruların cevabını yazımız devamında okuyabilirsiniz.

A+
A-

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar, dersleri nelerdir ve özel sektöre ne iş yapar gibi pek çok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda derledik.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü İktisadi ve İdari Bilimler ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde okutulan bölümlerden bir tanesidir. Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre İİBF ve SBF bölümleri içerisinde en yüksek puanla kapatan bölümlerin başında gelmektedir. SBKY bölümü üniversitelerin bazılarında eski ismiyle Kamu Yönetimi olarak okutulmaya devam etmektedir. Tercihini yap ailesi olarak Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi veya Kamu Yönetimi bölümünü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımız için mezuniyet sonrası ne iş yapacakları konusunda bilgi vermek istiyoruz.

DGS Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 2022 Taban Puanları ve Sıralamaları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Dersleri

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünün en temel dersleri: Siyaset Bilimi, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve Mahalli İdareler(Yerel Yönetimler) olarak nitelendirebiliriz. Bu derslerin yanı sıra birçok hukuk dersi (Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Ticaret Hukuk vs.), siyasi tarih dersleri, iktisat dersleri ve mali dersler okutulmaktadır. Üniversitelerin birçoğunda ilk dört dönem boyunca iktisadi ve idari bilimler bölümlerinin tamamında okutulan ortak dersler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde de okutulmaktadır. Bölüm dersleri beşinci dönemden itibaren diğer İİBF bölüm derslerine göre farklılaşmaktadır. Kamu Haber

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi veya Kamu Yönetimi mezunları daha çok kamu sektöründe olmak üzere özel sektörde dahil bir çok alanda çalışma imkanı bulabilmektedir. Kamu sektöründe memur, üst düzey bürokrat, mülki amir, idari hakim gibi bir çok alanda çalışma imkanı bulabilen SBKY mezunları, özel sektörde de yönetici, bankalarda uzman veya müfettiş, haberci, muhabir veya gazeteci olabilmektedir. Şimdi bunların detaylarından bahsedelim.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Kaymakam Olabilir Mi?

İİBF veya SBF içerisinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyanların kamu da en çok olmak istedikleri meslek: Mülki idare amiri mesleğidir. En temel düzeyde Kaymakam Adaylığı olarak bilinen meslek mensuplarının çok büyük bölümü SBKY mezunudur. Özellikle, Ankara ve İstanbul’da bulunan köklü üniversitelerin SBKY mezunlarına öncelik verilen Kaymakam Adaylığı mesleğini her SBKY veya KY mezunu aday kendisine hedef koyabilir. Son yapılan iki Kaymakam Adaylığı sınavında 100’er kişi alınmış ve bu sınavları kazanan adayların %60’dan fazlası Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi veya Kamu Yönetimi bölümü mezunları içerisinden seçilmiştir. Mülki İdare Amirliği sınavını kazanan adaylar, üst düzey bürokrat olarak kamuda yerini almaktadır. Kaymakam Adayları süreç içerisinde Kaymakam, Vali, Mülkiye Müfettişi ve kamu kurum ve kuruluşlarında üst düzey yönetici olabilmektedir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu İdari Hakim Olabilir Mi?

Adli yargı hakim veya savcısı olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekirken, idari hakim olmak için hukuk fakültesinden veya iibf/sbf’den mezun olmak gerekmektedir.  Her ne kadar atama yapılacak idari hakim kontenjanın %20’lik kısmı İİBF veya SBF mezunlarına ayrılsa da 200 kişilik bir atama için 40 İİBF/SBF mezunu idari hakim olabilmektedir. Hukuk derslerinin fazlalığı nedeniyle idari hakimlik sınavında İİBF/SBF mezunlarına verilen kontenjanın büyük bölümü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarına ayrılmaktadır. ÖSYM tarafından test şeklinde uygulanan yazılı sınav sonrası mülakat sınavıyla idari hakim olunmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Kamuda Müfettiş, Denetmen veya Uzman  Olabilir Mi?

İktisadi ve İdari Bilimler veya Siyasal Bilgiler Fakülteleri içerisinde bulunan bölümlerden mezun olanlar kamu kurum veya kuruluşlarının açmış olduğu kurum sınavları neticesinde müfettiş yardımcısı, denetmen yardımcısı veya uzman yardımcısı olabilmektedir. Yardımcılık sürecinde kurum mevzuatında belirtilen şartları başarıyla tamamlayan adaylara yetki verilerek Müfettiş, Denetmen veya Uzman olmaları sağlanmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları da KPSS ve/veya YDS puan şartı ile birlikte diğer şartları da sağlamaları durumunda kamuda müfettiş, denetmen veya uzman olarak yerlerini alabilmektedir. Dış İşleri Bakanlığının konsolos ve ihtisas memurluğu mesleği ise kendisini yabancı dil konusunda iyi yetiştirmiş bir İİBF mezununun olabileceği mesleklerdir.

Bu mesleklerden bazılarını, Sayıştay Denetçiliği, Gümrük ve Ticaret Müfettişliği, İçişleri Uzmanlığı, Maliye Uzmanlığı veya SGK Denetmenliği gibi sıralayabiliriz. Bunun dışında da bölüm mezunları birçok kamu kurum veya kuruluşun a kadro kariyer meslek sınavına katılabilme hakkını elde edebilmektedir. Son yıllarda kariyer meslek olarak nitelendirilen meslekleri için atama sayılarının çok fazla olmadığını yazımız içerisinde belirtmek isteriz. Kurumların büyük bölümü 20’yi geçmeyen sayılarda kurum sınavı açmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Kamuda Memur, VHKİ Olabilir Mi?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları KPSS puan şartını sağlamak şartıyla memur, veri hazırlama kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni, gümrük muayene memuru veya muhafaza memuru, dhmi stajyer kontrolörü, belediyelerde zabıta memuru, kyk yurt yönetim memuru, ptt gişe ve büro görevlisi olabilmektedir. Bu mesleklerin bazılarına sadece kpss puanı ile merkezi atama yapılırken, bazıları için kpss puanı ile birlikte mülakat sınavı uygulanmaktadır.

DGS Siyaset Bilimi 2022 Taban Puanları ve Sıralamaları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Özel Sektörde Ne İş Yapar?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları için kamu sektöründen sonra çalışılabilecek en ideal özel sektör alanı bankacılıktır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları bankalarda gişe görevlisi, uzman veya müfettiş olabilmektedir. Bankalarda bu pozisyonlarda çalışabilmek için bankaların açmış oldukları sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir. Bankalar dışında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları mali müşavir veya gümrük müşaviri olabilmektedir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunlarının şirketlerde şef, müdür veya kısım amiri olmalarının önü de açıktır. Bu pozisyonlara gelebilmek için SBKY mezunları sürekli olarak şirket karını artırma amacıyla kendisini geliştirmeye açık olmalıdır. Şirketlerin çeşitli birim veya pozisyonlarında da bölüm mezunları çalıştırılmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan savcı olabilir mi?

Programında yeterince hukuk derslerine yer veren Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarında en az 4 yıllık yüksek öğrenim yapmış kişiler, İdari Hakimlik Sınavına başvurabileceklerdir.

Yorumlar

  1. İlker Avatar İlker dedi ki:

    Siyaset e ilgi duyuyorum ama siyaset bilimi okumalimiyim