kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar? Diyetisyen Nedir? Ne Demek? Kimdir? Diyetisyen Ne İş Yapar? Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen Gelirleri Ne Kadar?

A+
A-

Obezite olan kişilere profesyonel anlamda yardımcı olan diyetisyenler hakkında birçok şey merak edilmektedir. Özellikle bu mesleğe giriş yapmak isteyen kişilerin aklındaki sorulara bir nebze de olsa cevap verebilmek için bu yazımızı hazırladık. Yazımızda diyetisyen maaşları ne kadar, ne iş yapar, nasıl diyetisyen olunur gibi sorulara cevap verdik.

Yeni tip Koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca kişi neredeyse 1 yılı evde geçirdi. İzolasyon süreci nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Uzaktan çalışma modeline geçildi. İnsanlar daha az hareket eder oldu. Bu durumda milyonlarca kişinin kilo almasına yol açtı. Zaten dünyada obezite tehlikesi varken pandemi döneminde alınan kilolarda bu tehlikenin büyümesine neden oldu. Dünyada yavaş yavaş normalleşme adımları atılırken milyonlarca kişi de fazla kilolarından kurtulmanın yolunu arıyor. Bu nedenle pek çok kişi profesyonel yardım almak için diyetisyene başvuruyor. Bu dönemde diyetisyenlerin iş yoğunluğu artarken pek çok kişi diyetisyenlerin maaşlarını, gelirlerini merak etmeye başladı. Peki devlette ve özel sektörde diyetisyen maaşları ne kadar? Diyetisyen ücretleri ne kadar oldu?

Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen Nedir?

Diyetisyen Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Diyet kelimesi Fransızca kökenlidir ve orijinal hali “diete” şeklindedir. Kişinin sağlığını koruması veya düzeltmesi amacıyla uyguladığı beslenme düzeni anlamına gelmektedir. Perhiz veya rejim olarak da bilinir. Yine Fransızca kökenli olan diyetisyen kelimesi de diyet uzmanı anlamına gelmektedir. İnsanlara diyet hazırlayan uzmanlara denmektedir. Türkiye’de üniversitelerde onlarca diyetisyenlik bölümü bulunmaktadır ve her yıl bu üniversitelerden binlerce kişi mezun olarak profesyonel iş hayatına atılmaktadır.

 

Diyetisyen Ne İş Yapar?

Diyetisyenler sağlık sektöründe görev yapan uzman personellerdir. Özel hastanelerde, kliniklerde, muayenehanelerde ve devlet hastanelerinde görev yapabilirler. Ayrıca pek çok şirket günümüzde diyetisyenlerle çalışmaktadır. Okullarda menüler bu uzman kişilere sorularak hazırlanmaktadır. Uzmanların ana görevi kişilerin sağlıklı beslenmesini sağlamak, kilo konusunda uygun programlar hazırlamaktır. Ancak tek görevleri bunlar değildir. İşte diyetisyen görevleri;

  • Hastalarına veya başvuranlara danışmanlık hizmeti verir.
  • Kişilerin sorunlarını ve şikayetlerini tespit eder.
  • Beslenme sorunlarıyla ilgilenir.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını destekler.
  • Kişilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda beslenme planları geliştirir.
  • Yemek düzeni ile ilgili çalışmalar yürütür.
  • Vücudun ihtiyacı olanlarını inceler.
  • Hastaların ilerlemesini belgeler ve raporlar hazırlar.
  • Hastaların iyiliği için diğer sağlık birimleri ile koordineli çalışır.
  • Sağlıklı yaşamı destekler.
  • Diyet ve düzgün beslenme ile hastalıklarla mücadele eder.
  • Anne, bebek, çocuk, yaşlılar için beslenme konusunda destek verir.
  • Alanındaki son gelişmeleri takip eder.
  • Amirlerinin ve yöneticilerinin talepleri doğrultusunda hareket eder.
  • Varsa ekibini koordine eder.

Nasıl Diyetisyen Olunur?

Diyetisyen olmak için üniversitelerin beslenme ve diyetik bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olmanız gerekir. Daha sonra diyetisyen olarak görev yapabilirsiniz. Devlette çalışmak için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girip yüksek puan alarak atanmanız gerekir. Özelde ise yalnızca çalışmak istediğiniz şirketlere başvurmanız yeterlidir. Bunun haricinde kendi sağlık merkezinizi de açabilirsiniz.

Devlette Diyetisyen Maaşları

Devlette uzman personellerin maaşlarını belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Personelin derecesi ve kıdemi, hizmet yılı, çalıştığı yer ve kurum, aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, döner sermaye ve fazla mesai gibi unsurlar ücretleri etkiler. Ayrıca toplu sözleşme zammı kapsamında her 6 ayda bir maaş zammından faydalanırlar. Bu kapsamda devlette diyetisyen maaşları ortalama 12 bin TL civarındadır.

Mesleğe yeni başlamış deneyimsiz diyetisyen maaşları 12 bin 750 TL civarındadır.

Özel Sektörde Diyetisyen Maaşları

Özel sektörde her meslekte başlangıçta maaşlar oldukça düşüktür. Genelde personeller başlangıçta asgari ücret seviyesinde ücret alırlar. Ancak deneyim ve başarı arttıkça personelin gelirleri de artar. Özel sektörde şirketlerde, hastanelerde çalışan diyetisyen maaşları en az 12 bin TL civarında en yüksek 26 bin TL civarında olmaktadır. Kendi işini yapan diyetisyenlerse aylık 100 bin TL’ye kadar kazanabilmektedir. Burada belirleyici olan anlaşma yapılan şirketler ve hasta sayısıdır.

Diyetisyenler hastanede çalışır mı?

Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.