kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir?

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olma şartları. VHKİ ne iş yapar? VHKİ nasıl olunur? Kimler veri hizmetleri kontrol işletmeni olabilir?

A+
A-

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarda yer alan veri hazırlama ve kontrol işletmeni, evrakları elektronik ortamda hazırlar ve gelen evrakları da arşivler diyerek kısa bir tanım yapabiliriz.

Teknolojinin gelişmesi her kuruluşta olduğu gibi kamu kurumlarında da dönüşüme neden oldu. Kamu personeli iş tanımları ve ünvanları da bu dönüşümden nasibini aldı. Veri hazırlama kontrol işletmeni diğer adıyla VHKİ son dönemde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev alıyor.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere üniversiteler, belediyeler dahil her kurumda veri hazırlama kontrol işletmeni çalıştırılmaktadır.

Veri Hazirlama ve Kontrol İşletmeni Ne İş Yapar?

Tüm kurumların veya bakanlıkların yerine getirdikleri fonksiyon özdeş olmayıp değişkendir. Ancak veri hazırlama ve kontrol işletmeni iş tanımı benzeşmektedir. VHKİ amirinin talep ettiği evrağı elektronik belge yönetimi sistemi veya elektronik bilgi yönetimi sistemi üzerinde imzaya hazır olacak biçimde hazırlar.

Gelen evrakları arşiveler, gerektiği takdirde arşivden evrağı bulup amire takdim eder. Cimer üzerinden gelen başvuruları cevaplama ve üstlerine bilgi verme gibi görevleri de mevcuttur. Bu nedenle tüm VHKİ alımlarında istisnasız bilgisayar sertifikası sahibi olma şartı mevcuttur.

Hangi kurumda çalıştığınızın yanı sıra hangi birimde çalıştığınızda iş yoğunluğunuzun yanı sıra ne iş yapacağınız konusunda da etkili olacaktır. İnsan kaynakları, bilgi işlem, arşiv ve özel kalem gibi birimler en fazla VHKİ istihdam edilen departmanlardır.

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Olma Şartlari 

Lisans ve ön lisans mezunları veri hazırlama ve kontrol işletmeni olma hakkına sahiptir. KPSS p3 veya  KPSS p93 puan türlerinden alım yapılmaktadır. Alımlar lisans mezunları için 4001 ön lisans mezunları için 3001 koduyla gerçekleştirilmektedir.

Bu şartlara ek olarak Devlet Memurları Kanununda sayılan bazı şartlarda mevcuttur. Bunlar, yüz kızartıcı suç işlememiş olmak, güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması, kurum tarafından belirlenen yaş şartının sağlamak, askerlikle ilişkisi olmamak olarak sırlanmaktadır.

Hangi Bölüm Mezunları Veri Hazırlama Ve Kontrol İşletmeni Olabilir?

Yukarıda belirttiğimiz üzere yalnızca VHKİ olmak için okunan üniversite bölümleri mevcut değildir. Yapılan veri hizmetleri ve kontrol işletmeni alımları alan dışı kodlarla yani 4001 ve 3001 ile yapılmaktadır.

Hangi bölüm mezunu olursanız olun VHKİ olabilirsiniz. Mevcut kamu personeli istatistiklerine göre işletme, iktisat, kamu yönetimi, muhasebe ve pazarlama mezunu vhki sayısı diğer bölüm mezunlarından daha fazlardır.

Merak ettiklerinizi forum tercihiniyap adresinden sorabilirsiniz.

Veri Hizmetleri ve Kontrol İşletmeni Maaşları Ne Kadar ?

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni maaşları 4.000-5.000 TL düzeyindedir. Çalıştığı kamu kurumuna göre değişmekle birlikte çok büyük sapmalar olmayacaktır.  Maaşa ek olarak asgari geçim indirimi ve çocuk yardımı gibi ödemeler mevcut olup daha detaylı bilgi almak için VHKİ maaşları yazımı kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.