kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 9

YKS özel koşul ve açıklamalar madde 9 nedir, YKS özel koşul ve açıklamalar ne içindir gibi soruların cevapları ile madde açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

YKS özel koşul ve açıklamalar madde 9 nedir, YKS özel koşul ve açıklamalar ne içindir, YKS tercihlerinde kullanılan özel koşul ve açıklamaların içinde yer alan bk. 9 nedir, özel koşul ve açıklamalar kaç kısımdan oluşmaktadır, bu oluşturulan kısımların ayrılma nedenleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. Yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamaları içinde yer alan madde 9’un ve diğer soruların açıklamaları yazımızın içindedir.

YKS yani yükseköğretim kurumları sınavı; adayların bir üniversiteye yerleşmek için yapacakları tercihlerde kullanılacak puanları almak için girdiği ve ÖSYM (ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi) tarafından düzenlenen,üniversiteye yerleşmek için girilen bir sınavdır. Üniversite öğrencisi adayları bu sınava girerek sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil ve TYT (temel yeterlilik testi) puan türlerini alabilmektedir. YKS

Adaylar aldıkları bu puan türleri ile ilişkili bölümleri tercih ederken yine ÖSYM tarafından düzenlenen kılavuzları inceleyerek tercihlistesi oluşturmaktadır. Bu tercih listelerine 4 yıllık bölümleri yazacak olanlar da Tablo 4’ü, 2 yıllık bölümleri yazacaklar Tablo 3’ü inceleyerek bölüm seçerler. Tablo 4 ve Tablo 3 içinde yer alan bölümlerin büyük bir kısmının yanında özel koşul ve açıklamalar için belirlenmiş bir bölüm bulunmaktadır. Bu sütunda yer alan numaralar ilgili bölüme dair bazı özel durumları içermektedir.Bizler bu maddelere kolayca ulaşabilin diye sizin için bu yazıları düzenlemeye çalışıyoruz.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 9 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi özel koşul ve açıklamalar tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm ile ilgili bazı durumlardır. Bu kimi zaman zorunlu hazırlık ile ilgili bir durum olabilirken, kimi zaman burs kimi zaman da cinsiyet ve yaş ile ilgili durumlar olabilmektedir.

YKS özel koşul ve açıklamalar iki kısımdan oluşmaktadır.birinci kısım, adayların tercihlerinden sonra AİS yani aday işlemleri sisteminde bulunan bilgileri ışığında bilgisayar sistemi tarafından kısmi olarak veya tamamıyla kontrol edilerek bireyin yerleştirmeye uygunluğunun belirlenmesini sağlayacak koşul ve açıklamaları içermektedir. İkinci kısım ise ÖSYM’den ziyade başvurulacak kurumların dikkate alacağı ve kontrol edeceği,uygulayacağı koşul ve açıklamalardan oluşmaktadır. Koşul ve açıklamalar kılavuzu sistemin daha verimli işlemesi ve sizin inceleyebilmenizi ve rotanızı buna göre çizmenizi kolaylaştırması açısından bu şekilde ayrılmıştır.

YKS özel koşul ve açıklamalar kılavuzunda yer alan madde 9 ise;

Bk. 9 “Anadolu Ü: Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında sınav, materyal ve eğitim öğretim hizmetleri karşılığında öğretim gideri alınır. Öğretim gideri olarak alınacak bedeller Üniversitenin internet sitesinden öğrenilebilir. Bu programda dersler internet destekli olarak açıköğretim sistemi ile yürütülecektir. Hükümlü ve tutuklular hariç programa kayıt yaptıran öğrencilerin internete erişimli bir kişisel bilgisayarı kullanma olanağına sahip olmaları gerekmektedir.

Atatürk Ü.: Bu programda dersler internete dayalı olarak açıköğretim sistemi ile yürütülecektir. Kayıtlar internet üzerinden on-lineolarak yapılacaktır. Programa kayıt yaptıran öğrencilerin internete erişimli bir kişisel bilgisayarı kullanma olanağına sahip olmaları gerekmektedir. Bu programa kayıt yaptıran öğrencilerden Öğrenci Katkı Payı ücretine ilave olarak öğretim gideri alınır. Öğretim gideri olarak alınacak bedeller Üniversitenin internet sitesinden öğrenilebilir. Bu programda sınavlar merkezi sınav uygulaması kapsamında Fakültenin belirleyeceği il merkezlerinde yapılır.

İstanbul Ü.: Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında sınav, kitap, basılı malzeme ve eğitim öğretim hizmetleri karşılığında öğretim gideri alınır. Öğretim gideri olarak alınacak bedeller Üniversitenin internet sitesinden öğrenilebilir.

Marmara Ü.: Bu programa alınan öğrencilerden kayıt yaptırdıkları ilk yılda sınav; materyal ve eğitim-öğretim hizmetleri karşılığında öğretim gideri alınır. Öğretim gideri olarak alınacak bedeller Üniversitenin internet sitesinden öğrenilebilir.” açıklamasını içermektedir.

*Yukarıdaki bilgiler ÖSYM’nin 2018 yükseköğretim kurumları sınavı kılavuzlarından ve resmi web sitesinde yayımladığı içerikler üzerinden derlenmiştir. Yapılabilecek değişiklikler ve uygulamalar ile ilgili lütfen ÖSYM’nin resmi yollardan yapacağı duyuruları takip etmeyi ihmal etmeyiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.