kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018-2019 Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu?

Müslümanların müjde ve özlemle beklediği Ramazan ayı geldi. Hem sahur hem de iftar vakitlerinde sofralar donatıldı. Peki sağlıklı bir şekilde Ramazan Ayı nasıl tamamlanır? Sağlıklı oruç nasıl tutulur? Sahur yapmadan oruç tutulur mu? Sahursuz oruç tutulur mu? Oruç tutarak kilo verilir mi? İşte cevabı..

A+
A-

Dünyadaki milyonlarca Müslümanın beklediği 11 ayın sultanı olarak gösterilen Ramazan ayı geldi çattı. Müslümanlar camilere akın etti. İbadetler yapıldı. Oruçlar tutuldu. Ramazan ayı denilince akla birbirinden farklı şekillerde donatılan sofralar gelir. Hem iftar vaktinde hem de sahur vaktinde kurulan sofralara afiyetle oturulur. Ancak Ramazan ayında sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekir. Pek çok kişi Ramazan ayında sahur yapmamaktadır. Ancak bu da önemli sağlık sorunlarına kapı aralamaktadır. Çünkü Ramazan ayında 16 saat süren açlık eğer sahur yapılmazsa 20 saate çıkar. Bu da biyolojik olarak vücudumuzu oldukça zorlar.

HIZLI YEMEK VE ÇİĞNEMEDEN YUTMAK SAĞLIĞA ZARARLI

İftar ve sahur vaktinde kurulan sofralara açlığında etkisi ile oturunca pek çok kişi hızlı yiyerek ve çiğnemeden yutarak hata etmektedir. Sindirim dediğimiz süreç çiğnemek ile başlamaktadır. Bu nedenle yemekleri ne kadar çiğnerseniz beslenme düzeniniz o kadar iyi işler. Bu nedenle sahur ve iftar vaktinde yemekleri hızlı yememeniz gerekmektedir. Sağlığınıza dikkat etmezseniz hızlı ve fazla yemek yediğiniz için şişkinlik, hazımsızlık, gaz, kabızlık, reflü, mide tahrişi, kilo alımı gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Uykusuzluk, yorgunluk, yoğunluk gibi nedenlerle pek çok kişi sahur vaktinde yemek yemeyerek oruç tutmaktadır. Peki sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Bu soruya cevap vermek gerekirse cevabımız evet olur. Evet sahur vaktinde kalkıp yemek yemeden oruç tutabilirsiniz. Ancak ve ancak!

Ramazanda 16 saatlik açlık ile oruç tutulmaktadır. Eğer sahur vaktinde yemek yenmez ise bu süre 20 saate kadar çıkar. Bu durumda bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir. Daha iyi anlaşılması için bazı örnekler verelim:

Eğer Ramazan ayında sahur vakti kalkıp yemek yenmez ise bazı hastalıklar gün yüzüne çıkabilir. Uzun süre aç kalmanız kan şekerini düşürür ve karaciğer ile mide zarar görür. Tansiyonunuz ve şekeriniz olumsuz etkilenir ve gün boyu halsizlik yaşarsınız.

Eğer Ramazan ayında sahur vakti kalkıp yemek yenmez ise iftar vaktine kadar uzun süreli bir açlık hissi yaşanır. Buna bağlı olarak iftar vaktinde hızlı ve aşırı yemek yenir. Bu durum da da hazımsızlık, kabızlık, gaz, mide yanması, şişkinlik gibi rahatsızlıklar doğurur.

Eğer Ramazan ayında sahur vakti kalkıp yemek yenmez ise fazla kilo alabilirsiniz. İftar yenilen yemeğin hacmi artacağı için kilo alımınız artabilir. Dolayısıyla Ramazan ayı boyunca 5 kiloya kadar kilo alabilirsiniz.

Eğer Ramazan ayında sahur vakti kalkıp yemek yenmez ise kas kaybı yaşayabilirsiniz. Pek çok kişi Ramazan ayında sahur yapmayarak kilo vermeyi hedefler. Ancak böyle bir durumda kas kaybı yaşayabilirsiniz.

Eğer Ramazan ayında sahur vakti kalkıp yemek yenmez ise uzun süreli yaşayacağınız açlık performansınızı düşürür. Konsanstrasyonunuz bozulabilir. Fiziksel yetersizlikler baş gösterebilir.

NASIL SAĞLIKLI ORUÇ TUTULUR?

Ramazan ayı 2018-2019 döneminde yaz aylarına denk gelmektedir. Bu nedenle yüksek sıcaklıklarla birlikte milyonlarca Müslüman oruç tutmaktadır. Ayrıca yine bu dönemde kısıtlı zamanda sahur ve iftar vakitleri gerçekleştirilir. Bu nedenle sıvı kaybına dikkat edilmesi gerekir. Çay, meyve suyu, su kahve, süt gibi takviyelerle sıvı kaybı en aza indirilmelidir. Bitki çayı içmeyi sevenler ise tok karna bitki çayı içmeyi tercih etmelidir. Çünkü bitki çayı sıvı kaybına neden olur. Kamu Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.