kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SPK SPL Lisanslama Sınavı Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulunun verdiği yetki ile düzenlenen SPK Lisanslama Sınavı SPL Nedir? Kaç çeşit SPK Lisans sınavı vardır? SPK Lisans Belgesi nasıl alınır? Detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

SPK SPL Lisanslama Sınavı Nedir?

Sermaye piyasası lisanslama sınavını merak edenler için kısa başlıklar halinde yazımızı oluşturduk. Umarım keyifle okursunuz… Yazımızda aklınıza takılan soruların cevabını bulabilir ve sınav hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavı Nedir? 

Sermaye Piyasası Kurulu’nca yetkilendirilmiş olan Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi tarafından , sermaye piyasasında çalışmayı hedefleyen adaylara, bu alanda sahip olmaları gereken çeşitli kalifikasyonları taşıdıklarını belgeleme imkanı sunmak adına verilen lisanslara Sermaye Piyasası Lisansları denilmektedir.

Bu lisanslar finans ve sermaye piyasası sektörlerinde çalışmak isteyen adayların CV’lerini kuvvetlendiren  ve bu alanda personel istihdam etmek isteyen firmalar tarafından ciddiye alınan araçlardır. Genel olarak SPK lisansı talep eden firmalar bankalar, aracı kurumlar, yatırım kuruluşları ve halka açık anonim şirketler gibi sermaye piyasasında yer alan kurum ve kuruluşlardır.

Ancak bunun yanında her sektörde yer alan kurumsal firmaların finans birimlerinde görev yapacak olan personellerin istihdamında da ihtiyari olarak bu lisanslara önem verilmektedir.

Sermaye Piyasası Lisansları Nelerdir? Kaç Çeşit Sermaye Piyasası Lisansı Vardır?

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’nun yapmış olduğu yetkilendirmeye dayanılarak verilen SPK Lisansları toplam 8 çeşittir. Bu Lisanslar içeriklerine göre farklı isimlerle anılmaktadırlar. Güncel ve hali hazırda adayların edinebilecekleri SPK lisansları şunlardır;

-Türev Araçlar Lisansı
-Kredi Derecelendirme Lisansı
-Konut Değerleme Lisansı
-Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı
-Gayrimenkul Değerleme Lisansı
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1

Yukarıda yer verdiğimiz sekiz lisans için ayrı ayrı sınav düzenlenmektedir.

Sermaye Piyasası Lisansları İçin Mezuniyet Şartı Var mı?

Adayların Sermaye Piyasası Lisanslarını alabilmeleri için çeşitli mezuniyet koşullarını sağlıyor olmaları gerekmektedir. Ancak bu koşul sınava giriş aşamasında aranmamaktadır. Yani bir aday henüz mezun değilken de sermaye piyasası lisanslama sınavlarına katılabilir ve başarılı olabilir. Ancak başarılı olsa dahi gerekli mezuniyet şartını taşımıyorsa lisansı onaylanmayacaktır. Aday lisansını ancak mezun olduktan sonra alabilecektir.

Lisans türlerine göre gereken mezuniyet koşulları ise şu şekildedir;

1) Dört Yıllık Yükseköğretim Kurumundan mezun olmayı gerektiren lisanslar;

-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2
-Türev Araçlar Lisansı
-Kredi Derecelendirme Lisansı
-Gayrimenkul Değerleme Lisansı
-Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı

2) İki Yıllık Yükseköğretim Kurumundan mezun olmayı gerektiren lisanslar;

-Konut Değerleme Lisansı
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1

Yukarıda da görebileceğiniz gibi sermaye piyasası lisanslarından 6 tanesi en az dört yıllık lisans programlarından mezun olmayı gerektirirken, 2 tanesi için en az iki yıllık bir yükseköğretim programından mezun olmak yeterli kabul edilmektedir.

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?

Sermaye Piyasası lisanslama sınavları elektronik sınav veya kağıt ortamında olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir.

Sermaye Piyasası Elektronik Lisanslama Sınavları (SP e-LS)

Adaylar elektronik ortamda gerçekleştirilen sınavlara adaylar yalnızca iki merkezde katılabilmektedirler. Bu sınav merkezlerinin her ikisi de İstanbul’da bulunmaktadır. Osmanbey ve Maslak sınav merkezleri dışında elektronik sınavın gerçekleştirildiği başka bir merkez bulunmamaktadır. Bu iki merkezde gerçekleştirilen elektronik sınavlar Kurumca belirlenen tarihlerde Ocak ve Temmuz ayı dışında aylarda ve haftanın Salı ve Pazar günleri dışında günlerinde gerçekleştirilmektedir.

spk tay

Sermaye Piyasası Kağıt Ortamı Lisanslama Sınavları

Sermaye Piyasası lisanslama sınavlarının bir diğer düzenlenme biçimi ise kağıt ortamında gerçekleştirilen sınavlardır. Bu sınavlar senede iki kez 12 il, 13 sınav merkezinde gerçekleştirilmektedir. Sermaye piyasası kağıt ortamı lisanslama sınavlarının düzenlendiği iller şu şekildedir;

Sınav Merkezleri
İstanbul (Anadolu)
İstanbul (Avrupa)
Ankara
İzmir
Adana
Antalya
Bursa
Erzurum
Diyarbakır
Konya
Samsun
Kayseri
Gaziantep

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınav Konuları Nelerdir?

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavında yer alan her sınavın kendi içerisinde farklı konuları bulunmaktadır. Bu sınavların hepsini tek tek irdeleyeceğimiz yazılarımızda sınav konularına detaylı bir biçimde yer vereceğiz.

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavına herhangi bir başlık için girecek olan adayların o sınava dair tüm konulardan bir seferde başarılı olmaları gerekmemektedir. Adaylar başarısız oldukları dersten ya da aritmetik ortalama sebebiyle başarısız oldularsa diledikleri herhangi bir dersten yeniden sınava katılabilmektedirler.

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavında Başarılı Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekiyor?

Adayların Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavlarında başarılı olabilmeleri için, katılmış oldukları sınavın içeriğinde yer alan konuların her birisinden en az 50 puan, o sınav başlığının içerisindeki tüm konulardan alınan notların aritmetik ortalamasının ise en az 60 puan olması gerekmektedir. Aksi halde adayların katıldıkları lisanslama sınavında başarılı olmaları mümkün olmamaktadır.

2016 yılında sınav ile alakalı tebliğde yapılan düzenleme sonrası gelen hükme göre; eğer bir aday bir lisanslama sınavında başarı koşullarını sağlayamazlarsa açılan sonraki sınavlarda, aynı sınavda başarısız olunan konudan ya da aritmetik ortalamasını 60 puanın üzerine çıkarmak adına herhangi bir dersi seçerek yalnızca o dersten sınava girmeleri mümkündür.

Adaylar katıldıkları bu tekrar oturumunda notlarını düşürseler dahi yüksek olan notları geçerliliğini korumaktadır. Yani ortalama yükseltmek için girilen sınavda ortalamalarını düşürseler dahi, yüksek olan ortalama geçerli olacaktır.

Sermaye Piyasası Lisansları Hangi Sektörlerde ve Pozisyonlarda Şarttır?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi sermaye piyasasında yer alan bazı firmalarda yer alan bazı pozisyonlar için Sermaye Piyasası Lisansı sahibi olmak şart iken, bazı Kurumsal firmalar ise bu lisansları ihtiyari olarak talep etmektedir.

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınav Puanları Kaç Yıl Geçerlidir?

Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavlarından alınan puanların geçerliliği  2013 yılına kadar belirli bir süreye tabi idi. Ancak 2013 yılında yapılan düzenleme ile birlikte bu süre kısıtı kaldırılmıştır. Yani adayların sınav notları ile alakalı herhangi bir süre sonunda silme işlemi artık gerçekleştirilmemektedir.

Buna tek istisna durum adayların bir sınav notunun alınışının üzerinden üç yıl ve daha uzun bir süre geçmiş olması durumunda adayların o sınav konularıyla alakalı olarak gerçekleştirilen yenileme eğitimlerine katılması ve bu eğitimleri tamamlaması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.