kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 YKS EA 250 İle 270 Puanla Hangi Bölümler Tercih Edilir?

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemleri başladı. Tercihler 23 Temmuz 2019 tarihi itibariyle başladı ve 29 Temmuz 2019 tarihinde saat:23:59'da sona erecek. Adaylar tercih sürecinde 24 üniversite bölümünü tercih edecekler. Biz de tercihiniyap ekibi olarak bu süreçte sizlere yardımı olması adına Y-EA puan türünden 250 ile 270 arasında puan alan arkadaşlarımız için bir yazı kaleme almak istedik.

YKS
A+
A-

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süreci 23 Temmuz 2019 tarihi itibariyle başladı. Tercih süreci 29 Temmuz 2019 tarihi Pazartesi günü saat 23:59 itibariyle sona erecek. Adaylar aldıkları YKS puanları üzerinden 24 üniversite bölümünü tercih edecekler. Tercih işlemlerinde dört yıllık lisans bölümleri tercih edileceği gibi iki yıllık önlisans bölümleri de tercih edilebilecek. Önlisans bölümleri için tercihler Y-TYT puanı üzerinden yapılacakken, lisans bölümleri için tercihler, YKS puanları ile yapılacak. Tercih işlemlerinin devam ettiği şu süreçte adaylar hangi bölümü tercih edecekleri konusunda araştırma yapmaya devam ediyor. Biz de tercihiniyap ekibi olarak 2019 YKS Eşit Ağırlık (EA) yerleştirme puan türünden 250 ile 270 puan alan adayların hangi bölümleri tercih etmeleri gerektiği üzerine bir öneri yazısı kaleme almak istedik. Lise hayatını Türkçe ve matematik dersleri ağırlıklı okuyan eşit ağırlık mezunu olan arkadaşlarımızın yazımız devamını okumayı öneriyoruz.

YKS EA Puanı Nasıl Hesaplanır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hesaplamalarında Y-TM puan türünden en fazla etkisi olan Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik alanlarıdır. Alan Yeterlilik Testi için her iki alandan da 40 soru sorulmaktadır. Bu soruların standart sapma aralığı oldukça yüksektir. TM puanlarının belirleyicisi olarak görülen bu iki testin YKS Y-EA puanına etkisi, yapılan her bir net için 3 puan ile 3,5 puan arasında değişmektedir. Her iki bölüm içinde 40 soru sorulduğunu hesaba katacak olursak, bu iki alanın toplam YKS puanına etkisi 120 puan ile 140 puan arasında değişmektedir. Bu durum AYT sınavının puanlara olan etkisinin TYT sınavının etkisine göre çok yüksek olduğunu göstermektedir. TYT sınavında çıkan Y-EA puanına etkisi yıldan yıla değişmekle birlikte 160 puan dolaylarında iken, AYT sınavının Y-EA puanına etkisi 240 puan dolaylarındadır.

YKS EA Puan Türünden 250 İle 270 Puan Kaç Nete Alınır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) eşit ağırlık puan türünden 250, 260 ve 270 puanlarını alabilmek için çok fazla net yapmaya gerek yoktur. ÖSYM tarafından verilen yaklaşık 100 puan üzerine, ortaöğretim başarı puanından gelen puanlarda eklendiğinde yaklaşık 100 puanda test sorularından alındığında Y-EA puan türünden 250, 260 ve 270 puan alınmaktadır.

  • Diploma notu: 66 olan bir adayın, TYT sorularında 37 net ve AYT sorularından da 20 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 250 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 520 bin civarında yer almaktadır. 
  • Diploma notu: 70 olan bir adayın, TYT sorularında 39 net ve AYT sorularından da 22 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 260 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 440 bin civarında yer almaktadır.
  • Diploma notu: 74 olan bir adayın, TYT sorularında 40 net ve AYT sorularından da 24 net yapan adaylar, Y-EA puan türünden 270 puan alabilmektedir. Bu puana sahip bir kişinin başarı sıralaması 380 bin civarında yer almaktadır.

Y-EA Puan Türünden 250 ile 270 Puan Arasında Hangi Bölümler Tercih Edilir?

Bu puan aralığından kalan bölümler genel olarak İİBF üzerinden değerlendirilmektedir. İİBF bölümleri için en uygun aralık burasıdır. Ancak İİBF bölümlerinin atamasının yeterli sayıda olmaması tercihlerde bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle adaylara tavsiyemiz İİBF bölümlerini sonlara yazarak bir tercih listesi oluşturmalarıdır. Öncelikle tercihte bulunmak istediğiniz bölümün atamalarını da ihmal etmeden listeyi oluşturmanız olacaktır.

  • Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Psikoloji bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Çocuk Gelişimi bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %75 indirimli olan Grafik Tasarımı bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %50 indirimli olan Sosyal Hizmet bölümü
  • Vakıf Üniversitelerinde %50 indirimli olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Havacılık Yönetimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Sağlık Yönetimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Bankacılık bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü
  • Devlet Üniversitelerinde Maliye bölümü

Dört yıllık lisans bölümleri için tercih listesini bu şekilde oluşturmuş olsanız dahi TYT puanı ile atanabilecek iki yıllık önlisans bölümlerini de değerlendirmenizde fayda olacaktır. Özellikle atamanın çok yoğun yapıldığı iki yıllık sağlık teknikerliği bölümlerine mutlak suretle göz atmalısınız. Bununla birlikte TYT puanı ile tercih edilebilecek POMEM ve Spor Bilimleri Fakülteleri / BESYO bölümlerini de düşünmelisiniz. Özellikle, ülkemizde kamuya istihdamın çok azaldığı son yıllarda polislik alımlarının her yıl düzenli şekilde yapılmaya devam ediyor olması dikkate değer bir durumdur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.