kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 YKS Hakkında Değerlendirme

2019 YKS – Yükseköğretim Kurumları Sınavı zor muydu? 2019 YKS sonuçlarına göre puanlar ne yönde değişir? Hangi puan türlerinde düşme olur? Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları düşer mi? İşte detaylar…

YKS
A+
A-

2019 YKS – Yükseköğretim Kurumları Sınavı 15 ve 16 Haziran 2019 tarihlerinde TYT ve AYT sınavları ile tamamlandı. Sınava yaklaşık 2,5 milyona yakın aday katıldı. Sınava katılan adayların yorumları üzerinden, 2019 YKS hakkında genel bir değerlendirme yazısı kaleme almak istedik.

ÖSYM tarafından 15 Haziran 2019 tarihinde TYT – Temel Yeterlilik Testi ve 16 Haziran 2019 tarihinde de AYT – Alan Yeterlilik Testi sınavları uygulanarak 2019 YKS – Yükseköğretim Kurumları Sınavı tamamlandı. İki oturumda gerçekleştirilen sınavda adaylara, TYT sınavında 120 test sorusu ve AYT sınavında da her bir puan türü için 80 sorunun yeterli olduğu 160 test sorusu yöneltildi. YKS SAY puan türü için AYT sınavında yer alan Matematik ve Fen Bilimleri konularından çıkan 80 soruyu çözmek, YKS EA puan türü için AYT sınavında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Matematik konularından çıkan 80 soruyu çözmek ve YKS SÖZ puan türü içinde AYT sınavında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 konularından çıkan 80 soruyu çözmek yeterli oldu. Biz de sınavda yer alan soruların zorluk derecesi üzerinden her üç bölüm için gerçekleşecek olan taban puanları ve başarı sıralamalarını değerlendirmeye çalışacağız.

YKS EA PUANI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

2019 TYT sınavında yer alan Türkçe sorularını sınavın en zor kısmı olarak değerlendiriyoruz. Paragraf sorularının uzun ve anlaşılması güç sorulardan oluşması, bir çok adayın zaman problemi yaşamasına yol açmıştır. Aynı şekilde adayların büyük bölümü TYT matematik sorularında da zorlandığını ifade etmiştir. 2018 TYT sınavının en zor bölümü olan Sosyal Bilimler soruları ise bu seneki sınavın en kolay bölümü olarak görülmüştür. Bütün bunları bir arada değerlendirdiğimizde, TYT sınavının puanlara düşürücü etkisi olacağını söyleyebiliriz. AYT bölümüne baktığımızda ise geçen yıla yakın zorlukta matematik soruları sorulduğunu ancak geçen yılın sorularına göre daha kolay geometri soruları sorulduğunu söyleyebiliriz. Türk Dili ve Edebiyatı sorularının geçen yılın sorularından bir nebze daha zor olduğunu ancak Sosyal Bilimler 1 sorularının ise daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. AYT bölümünü genel olarak değerlendirdiğimizde, YKS EA puanlarını geçen yıla göre yükselteceğini belirtebiliriz. TYT sorularının düşürücü etkisine karşı, AYT sorularının yükseltici etkisi, YKS Eşit Ağırlık puanlarının geçtiğimiz yıla göre yükseleceğini göstermektedir. Taban puanları yüksek kapatan üniversite bölümlerinde 8 ile 20 puan arasında bir yükselme olacağını ve YKS EA puan türüne ait başarı sıralamalarında  ise geçtiğimiz yıla göre çok fazla değişme olmayacağını düşünüyoruz.

YKS SAY PUANI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

2019 YKS sayısal puan türüne ait bölümlerin puanlarının geçtiğimiz yılın taban puanlarına göre düşeceğini düşünüyoruz. TYT matematik sorularının geçtiğimiz yılın sorularına göre zor olması bu durumun en önemli sebebidir. TYT Fen Bilimleri sorularının kolay olması ve AYT Fen Bilimleri sorularının da geçtiğimiz yıla göre aynı zorlukta olması, YKS SAY puanına fazla etkilerinin olmayacağını göstermektedir. Tıp, Diş Hekimliği gibi bölümlerde bile 5 ile 15 puan arasında düşme yaşanmasını bekliyoruz. YKS sayısal bölümlerin başarı sıralamalarında ise kontenjanlardaki artış ve yeni açılan bölümlerdeki kontenjan sayıları kadar artış olacağını söyleyebiliriz. Tıp için devlet üniversitelerinde yer alan son sıralama 19 binlerde iken bu seneki sıralamada 21-23 bin civarında kalacaktır.

YKS SÖZ PUANI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

2019 YKS sözel puan türü en büyük değişimin yaşanacağını puan türü olacaktır. Geçtiğimiz yıl sözel bölümlerden hiç bir bölümü tercih etmeyecek olan sayısal ve eşit ağırlık bölümü mezunlarından bir çok aday, sözel puan türünden yüksek almayı başarmıştır. Bu durum sözel bölümlere ait taban puanların beklediğinden düşük puanda kalmasına sebep olmuştur. Bu nedenle 2019 YKS sözel puanlarında yükselme olacaktır. Sorulardan ziyade geçen yıla özgü bir durumdan ötürü böyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Sözel bölümü ilgilendiren soruların, geçtiğimiz yılın sorularına göre çok farklı olmadığını söyleyebiliriz. Sadece TYT sosyal bilimler soruları geçtiğimiz yıla göre oldukça kolay sorulardan oluşmuştur. Bu durum da puanların yükselmesinde kısmi de olsa etki yaratacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.