kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS A Grubu Sonuçlarında Puan Mı Önemli Sıralama Mı? (ÖSYM)

2020 KPSS A Grubu sınav sonuçlarında adayların puanları mı daha önemli yoksa sıralamaları mı? 2020 KPSS A Grubu sınavı puan türlerinden hangileri önemli? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

2020 yılında kamu kurumlarında bulunan ve A grubu olarak nitelendirilen kariyer kadrolarına girmek isteyen adayların katıldıkları 2020 KPSS A Grubu sınavında adayların almış oldukları puanlar mı önemlidir yoksa sıralamalar mı? 2020 KPSS A grubu puanları mı daha önemli sıralamaları mı daha önemli? 2020 KPSS A grubu puanlarından hangileri daha çok kullanılıyor? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

2020 KPSS A Grubu Sınavı Nedir? Kimler 2020 KPSS A Grubu Sınavına Katıldılar?

2020 yılında düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS A Grubu dahil tüm oturumları kapsayacak şekilde düzenlendi. 2020 yılının çift yıl olması hasebiyle tüm oturumların gerçekleştirildiği bir yıl olması özellikle B grubu için 2020 KPSS Lisans oturumuna katılmış olan adayları da denemek maksadıyla dahi olsa 2020 KPSS A grubu oturumlarına da belli oranda yönlendirmiştir. Bu sebeple nispeten yoğun katılımlı bir A grubu sınavı gerçekleştirilmiş oldu. 2020 KPSS A Grubu oturumlarına hazırlanarak katılmış olan adaylar, kamu kurumlarında yer alan ve a grubu kariyer meslek olarak nitelendirilen uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı gibi kadrolara yerleşebilmek adına bu sınava katılım gösterdiler. Bu bağlamda 2020 KPSS A Grubu oturumu temelde kamu kurumlarında kariyer mesleklerde görev yapmak isteyen adayların katılımı ile gerçekleştirilmiş oldu.

2020 KPSS A Grubu Oturumları Nelerdir? 2020 KPSS A Grubu Puan Türleri Nasıl Hesaplanmaktadır?

2020 yılında KPSS A Grubu oturumuna katılan adaylar toplam 3 oturum ve bu 3 oturumda yer alan toplam 9 test ile karşı karşıya idiler. Oturumların tamamına başvurmak zorunlu olmasa da adayların çoğu tüm puan türlerinin hesaplanması için eksiksiz olarak oturumlara katılım göstermektedirler. Bu üç oturumda adaylara sırasıyla KPSS Hukuk, KPSS İktisat, KPSS Maliye, KPSS Çalışma Ekonomisi, KPSS Kamu Yönetimi, KPSS Uluslararası İlişkiler, KPSS İşletme, KPSS Muhasebe ve KPSS İstatistik testlerinden çoktan seçmeli sorular yöneltilmiştir. Her bir testteki soru sayısı 40’tır. Adayların her bir test için 50, İstatistik testi içinse 60 dakika süresi bulunmuştur.

Adayların 2020 KPSS A Grubu puan türlerinin hesaplanabilmesi için diğer lisans mezunları ile birlikte 2020 KPSS Lisans oturumuna da katılmaları gerekmektedir. Aksi halde 2020 KPSS A Grubu oturumlarına katılmış olsalar dahi puanlarının hesaplanabilmesi mümkün olmayacaktır. Çünkü tüm 2020 KPSS A Grubu puan türlerinin hesaplanmasında 2020 KPSS Lisans oturumunda yer alan Genel Kültür ve Genel Yetenek testleri de etkili olmaktadır. 2020 KPSS A grubu dahil tüm 2020 KPSS oturumlarından adayların elde edebilecekleri puan türleri ile bu puan türlerinin hesaplanma detaylarına aşağıda yer verdiğimiz çalışmamızda göz gezdirebilirsiniz;

2020 KPSS A Grubu Puanları Kaç Yıl Geçerli Olacak?

2020 yılında kamu personeli seçme sınavına, kurumlarda bulunan kariyer mesleklere girebilmek gayesiyle 2020 KPSS A Grubundan katılan adayların çok sayıda farklı puan türü hesaplanacaktır. KPSS’yi gerçekleştiren Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM farklı KPSS oturumları için farklı puan geçerlilik süreleri öngörmüştür. Genel geçerlilik süresine tabi olan 2020 KPSS A grubu oturumu ve farklı sürelere tabi olabilen diğer puan türlerinin geçerlilik sürelerine dair ayrıntılı açıklamalara aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili çalışmamızda ulaşabilirsiniz;

osym tay 3

2020 KPSS A Grubu Sonuçlarında Puan Mı Önemli Yoksa Sıralama Mı?

2020 KPSS A Grubu sınav sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM sınav sonucu sorgulama sayfasında 22 Ekim 2020 tarihinde ilan edildi. Bu sonuçlara göre adaylar farklı puan türlerinde belirli düzeyde puanlar ve bu puanların karşılık geldiği bir başarı sıralamasına sahip olmaktadırlar. Peki 2020 KPSS A grubu sonuçlarında adayların puanları mı önemlidir yoksa sıralamaları mı? Bu konuda adayların öncelikli olarak dikkate alması gereken husus puan türlerinin düzeyidir. Çünkü bu durum adayların kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan alım ilanlarına başvuru taban puanını sağlayıp sağlayamadıkları konusunda önem kazanmaktadır. Örneğin bir kurum 80 puan ile başvuru kabul ediyorsa adayların 79 puanı ne yazık ki işlevsiz olacaktır.

Adayların sıralamaları, kamu kurum ve kuruluşlarının alım ilanlarına başvuruda bulunarak sınavlara katılabilecek aday sayısının içerisinde yer alıp alamayacakları noktasında önemli olmaktadır. Örneğin bir kurum uzman yardımcılığı yazılı sınavı için 500 adayı kabul edecektir. Bu durumda adayların başvuru puan türünde kaçıncı sırada oldukları bir gösterge olarak öne çıkmaktadır. Ancak birden fazla puan türüyle başvuru kabul eden kurumlarda sıralama ne yazık ki önemini büyük oranda yitirmektedir ve herhangi bir net bilgi ifade etmemektedir. Bununla birlikte 2020 KPSS A grubu puan türleriyle birlikte 2019 KPSS A grubu puanlarının da geçerliliği devam ettiğinden ve her iki yıl puanına sahip adaylar da bu alımlara başvuru yapabildiğinden adayların sıralamaları gerçek bir karine olmaktan uzaklaşmaktadır. Çünkü adayların farklı puan türlerinde kaç adayın onlardan yüksek düzeyde puanının bulunduğunu ya da geçtiğimiz yıldan o puan türünde kaç adayın bu yıla devretmiş olduğunu tespit etmeleri çok zordur.

Tüm bu sebepleri bir arada değerlendirdiğimiz zaman 2020 KPSS A Grubu için adayların puanlarının düzeyi sıralamalardan çok daha ciddi bir göstergedir. Özellikle adayların alım sayılarına göre farklı farklı değerlendirilmek üzere 80, 85 veya 90 puanın üzerinde puan türlerinin olması onların avantajlı bir konumda olduğuna karine olarak değerlendirilebilir. Ancak sıralamalar net bir durum ifade etmekten ne yazık ki uzaktır.

2020 KPSS A Grubu Sonuçlarında Hangi Puan Türleri Önemlidir?

Kamu personeli seçme sınavı KPSS A grubu oturumlarına katılan adayların 2020 KPSS Lisans oturumu testleri ile birlikte hesaplanan çok fazla sayıda farklı puan türü bulunmaktadır. 2020 KPSS A grubu sınav sonuçlarında bu farklı puan türlerinden farklı düzeyde puanlar ve başarı sıralamaları elde eden adaylar hangi puan türlerinin daha işlevsel olduğunu kestirmekte zorlanmaktadırlar. Bu konuya dair hazırlamış olduğumuz çalışmayı incelemek ve 2020 KPSS A Grubu puan türlerinden hangilerinin daha çok öne çıktığı konusunda fikir edinmek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

2020 KPSS A grubu sınav sonuçlarına dair diğer adaylarla mukayese yapabilmek ve sınav sonuçlarına dair yorumlarınızı paylaşmak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.