kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Puanı 2019 KPSS'den Daha Düşükse Hangisi Geçerli Olur? (ÖSYM)

2020 KPSS oturumlarına katılan adayların 2019 KPSS puanları ne olacak? 2020 KPSS'de puanı düşen adayların 2019 puanları işe yarayacak mı? Hangisi geçerli olacak? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

2020 yılında düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarına katılan adayların aynı zamanda 2019 KPSS puanları da varsa adaylar hangi puanlarını kullanacaklar? 2020 KPSS’de 2019 KPSS’den daha düşük puan alan adayların puanlarından hangisi geçerli olacak? 2020 KPSS’ye giren adayların 2019 KPSS puanları yanar mı? Her iki yıl KPSS oturumlarına katılan adayların hangi puanlarının geçerli olacağına dair detaylı bilgilere çalışmamızda erişebilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Nedir? 2020 KPSS’ye Kimler Katılmıştır?

Kamu kurumlarında ve kuruluşlarında memur olarak görev yapmak isteyen yani kamu personeli amaçlayan farklı öğrenim düzeylerine sahip adayların katılımı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından bazı alanlar için her sene, bazıları içinse iki yılda bir defa düzenlenen merkezi sınava verilen ad Kamu Personeli Seçme Sınavı yani kısaca KPSS’dir.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’nin bazı oturumları her sene, bazıları ise iki senede bir defa ve çift senelerde gerçekleştirilmektedir. ÖSYM’nin tek yıl çift yıl ayrımı olarak isimlendirebileceğimiz bu ayrıma dair detayları yönlendirmesine yer verdiğimiz aşağıdaki çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

Yukarıda yer verdiğimiz çalışmamızda detaylı bir biçimde inceleyebileceğiniz üzere KPSS oturumlarından B grubu kadrolar için gerçekleştirilenler iki senede bir defa yapılırken, A Grubu kadrolar için ve Öğretmen adayları için her yıl düzenlenmektedir. 2020 yılı çift yıl olması sebebiyle bütün KPSS oturumlarının yapıldığı bir yıl olmuştur. Bu yönüyle her adayı ilgilendiren 2020 KPSS oturumlarının bazıları çift yıl – tek yıl ayrımına tabi olmaksızın 2019 yılında da gerçekleştirilmiştir ve bazı adaylar bu oturumlara hem 2019 yılında hem de 2020 yılında katılma imkanı bulmuşlardır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Puan Türleri Nelerdir? KPSS Puan Türleri Kaç Sene Geçerli Olmaktadır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye hangi oturumdan katılmış olursa olsun, tüm adaylar için katılmış oldukları oturumlarda yer alan testlerin etkilediği farklı puan türleri hesaplanmaktadır. Bu puan türlerinin ise adayların girmek istedikleri kadroların niteliğine göre farklı puan geçerlilik süreleri uygulanmaktadır. 2019 KPSS ile 2020 KPSS’de ortak olarak düzenlenen oturumlarda elde edilen puan türlerinde her ne kadar geçerlilik süresi bakımından bir farklılık olmasa da adayların B grubu için elde etmeleri gereken KPSS Lisans oturumu puan türleri KPSS P1, KPSS P2 ve KPSS P3 puan türleri elde edilmiş oldukları yılın tek ya da çift olmasına göre farklı işlevlere sahip olmaktadırlar. Bu duruma aşağıda bizatihi değineceğiz.

KPSS Puan türlerinin neler olduğu, adayların hangi KPSS oturumuna katılırlarsa hangi puan türlerini elde edebileceklerini detaylı bir biçimde inceleyebileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan link yardımı ile erişebilirsiniz;

Adayların KPSS oturumlarına katılarak elde etmiş oldukları puan türlerinin niteliğine göre farklı geçerlilik süreleri olabileceğine değinmiştik. Bu farklılığı daha ayrıntılı bir biçimde görmek ve bilgiler edinmek adına aşağıda yer verdiğimiz çalışmamıza göz atabilirsiniz;

osym kpss 2

2019 KPSS Puanı Olan Adaylar 2020 KPSS’ye Katılabilir Mi? Hangi Yılın Puanı Geçerli Olur?

2019 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumları olan 2019 KPSS Lisans, 2019 KPSS A Grubu ve 2019 KPSS Öğretmenlik oturumlarına katılmış olan adayların puanlarının geçerlilik süresi boyunca kullanılma imkanı bulunmaktadır. Adayların 2019 yılında puan almış olmaları durumunda 2 yıl puan geçerliliği süresine tabi olan puan türlerinden 2020 KPSS’ye katılarak tekrar puan almaları konusunda herhangi bir mani bulunmamaktadır. Böyle bir durumda adayların bir önceki yıl puanları geçerlilik süresi boyunca kullanılabileceği gibi, 2020 KPSS puan türleri de yine kendi geçerlilik süresi boyunca kullanılabilir durumda olacaktır. Adaylar bu iki yıl KPSS puanlarından yüksek olanı kullanmak imkanına sahip olacaklardır. Ancak burada önemli bir teknik detay karşımıza çıkıyor. Bu da 2019 KPSS Lisans oturumunda elde edilen puanların B grubu atamalarında kullanılmasının önüne geçen tek yıl – çift yıl ayrımıdır. Bu ayrımdan dolayı adaylar 2019 KPSS lisans puan türleri daha yüksek dahi olsa 2020 KPSS Lisans oturumunda elde ettikleri puanları geçerli olduğu süre boyunca B grubu atamalarında kullanmak durumundadırlar. Ancak adayların daha yüksek olduğu varsaydığımız 2019 KPSS Lisans puanları ile A Grubu alımı yapan kurumlara bu puanları ile başvuru yapmaları mümkün olacaktır. Bahsettiğimiz mani B Grubu atamaları için geçerlidir.

2020 KPSS Puanı 2019 KPSS Puanından Daha Düşük Olan Adayın Hangi Puanı Geçerli Olmaktadır?

2020 KPSS oturumlarına katılmış olan bir A grubu adayının 2019 yılı KPSS A Grubu oturumlarından da puanları hesaplanmış olabilir. Bu durumda adayların 2019 KPSS puan türlerinin geçerlilik süresi boyunca kullanılmasına, 2020 KPSS A Grubu puan türlerine sahip olması herhangi bir şekilde mani olmamaktadır. Adayların 2020 KPSS A grubu puanları düşmüş olsa da 2019 yılı KPSS A grubu puanlarını 2021 KPSS sonuçlarına kadar kullanma imkanı bulunmaktadır. Ancak adaylar bu geçerlilik süresinden sonra daha düşük olan 2020 KPSS puan türlerini kullanmak zorunda kalacaklardır.

2020 KPSS A Grubu Puan Türlerinden Hangileri Önemli?

2020 KPSS A grubu oturumlarına katılmış olan adayların KPSS P1 – KPSS P48 arasında çok sayıda puan türü hesaplanmaktadır. Kurum ve kuruluşların farklı kadrolar için farklı şekillerde istediği bu puan türlerinden hangilerini daha öne çıktığına, hangi KPSS A grubu puan türlerinin kurumlarca daha fazla tercih edildiğine dair açıklamalarımızı içeren çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;

2020 KPSS ve 2019 KPSS puanlarına, geçerlilik sürelerine ve nasıl kullanıldıklarına dair aklınıza takılan her tür sorunuzu yöneltmek için FORUM sayfamıza kaydolabilir ve bu sorularınızı sorabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.