kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aksaray Nerede, İl Mi? Nüfusu Kaç? Çinliler Aksaray'da Ne Yapıyor?

Aksaray nerede? Aksaray il mi? Aksaray ne zaman il oldu? Aksaray ili 2020 nüfusu kaç? Aksaray'ın nesi meşhur? Çinliler Aksaray'da ne iş yapıyor? Aksaray Wuhan virüsü neden çıktı? Detaylar haberimizde.

A+
A-

İç Anadolu Bölgesi’nin küçük illerinden birisi olan Aksaray tam olarak nerede? Aksaray il mi? Aksaray ne zaman il oldu? Niğde Aksaray neresi? Aksaray nüfusu kaç? Aksaray plakası kaç? Aksaray’da Çinliler ne iş yapıyor? Aksaray’ın neresinde Çinliler var? Aksaray’a dair merak ettiğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz.

Aksaray Nerede?

Aksaray ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nin güney kesiminde, Orta Anadolu’nun ile güney bölgelerinin bağlantı noktasında bulunmaktadır. Konumu itibariyle bir köprü şehir durumunda olan Aksaray Başken Ankara’nın güneydoğusunda yer almaktadır. Aksaray ilinin Kuzeydoğusunda Kırşehir, batısında Konya, doğu kesiminde Nevşehir, güneydoğusunda ise Niğde ili yer almaktadır. Bulunduğu konum itibariyle çok sayıda ilin geçiş noktasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak çok sayıda uzun yol aracının da mola ve durak noktası olan Aksaray, konumsal özellikleri sebebiyle il olması daha uygun görüşmüş bir şehirdir. Şehrin doğu yakası aynı zamanda ünlü Kapadokya bölgesinin içerisinde yer almaktadır ve çok sayıda tarihi, turistik mekana ev sahipliği yapmaktadır. Başkent Ankara’ya yaklaşık 240 kilometre mesafede olan kente, Ankara’dan yaklaşık olarak 3 saat gibi bir sürede ulaşılabilmektedir.

Niğde Aksaray Neresi? Aksaray İl mi? Aksaray Ne Zaman İl Oldu?

Aksaray şehri hala çok kişi tarafından Niğde – Aksaray olarak anılmaktadır. Bunun sebebi ise Aksaray şehrinin uzun yıllar Niğde ilinin bir ilçesi olmasıdır. Çok uzun zamandır il şeklinde yapılanmış olmasına rağmen özellikle belli yaşın üzerinde kişiler Aksaray’ı halen Niğde İlinin bir ilçesi gibi anmaktadır. Oysa Aksaray, 15 Haziran 1989 tarihinde kabul edilen ve 21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 3578 sayılı Kanun ile birlikte il olmuştur. Aynı kanun içerisinde Kırıkkale, Bayburt ve Karaman şehirlerinin de il olması karar bağlanmıştır. Kanunun ilgili kısmını aşağıda inceleyebilirsiniz;

3578 sayyly kanun

Aksaray’ın Plakası ve Telefon Alan Kodu Kaç?

1989 yılında yukarıda yer vermiş olduğumuz Kanun hükmü ile birlikte il statüsüne kavuşan Aksaray, eski il plaka düzeninden sonra il yapılan ilk iller arasında yer alması sebebiyle önceki il dizininin son ili olan 67 plaka numaralı Zonguldak’tan sonra gelmek üzere, il olan 4 şehir arasında alfabetik olarak ilk sırada geldiğinden 68 plaka kodunu almıştır. Aksaray ilinin telefon alan kodu ise 0382’dir.

Aksaray’ın Kaç İlçesi Var?

Aksaray ilinin son kurulan Sultanhanı ilçesi ile birlikte toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Merkez ilçesini de dahil ettiğimizde toplam 8 adet ilçe teşkilatlanması bulunmaktadır. Bu ilçeler, Sarıyahşi, Ağaçören, Ortaköy, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt ve son kurulan ilçe olan Sultanhanı’dır. Kentin en uzak ilçesi Kırşehir sınırında yer alan Sarıyahşi ilçesidir. Bu ilçe aynı zamanda ülkemizin önemli su kaynağı barajlarından olan Hirfanlı Barajı’na ev sahipliği yapmaktadır. Sarıyahşi ilçesi aynı zamanda Ankara’nın en uzak ilçesi olan Evren ile de komşu durumundadır.

Aksaray İlinin 2020 Nüfusu Kaç?

2020 yılında güncel olarak Aksaray ilinin nüfusu yaklaşık 220.000’i merkezde olmak üzere tahmini olarak toplam 420.000 kişidir.

Aksaray’ın Nesi Meşhur? 

Aksaray’ın en önemli değeri hiç şüphesiz tarihi ve turistik bölgeleridir. Kapadokya bölgesinin batı bölümü Aksaray kentini de içerisine almaktadır. Özellikle Güzelyurt ilçesi ve çevresinde çok sayıda tarihi ve turistik mekan yer almaktadır. Bu yerlerin başında dünyanın en büyük doğal oluşlumlarından birisi olan Ihlara Vadisi gelmektedir. Ihlara vadisi eşsiz doğası ve güzel manzaralar sunması ile dünyanın her tarafından çok sayıda turistin uğrak noktalarından birisi durumundadır.

yhlara vadisi 2

Ihlara Vadisi’nin bulunduğu Güzelyurt İlçesi’ne bağlı beldelerde çok sayıda Antik Hristiyan’lık dönemlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Yüksek Kilise gibi antik kiliseler ve başta Belisırma Yeraltı Şehri olmak üzere ülkemizde yer alan en ciddi yeraltı şehir kalıntıları da Aksaray’ın bu bölgesinde bulunmaktadır. Tüm bunların yanında Aksaray ilinde Anadolu’nun en yüksek dağlarından birisi olan eski volkanik dağlardan Hasan Dağı yer almaktadır. Burası da yine dağcıların, tırmanış meraklılarının ve turistlerin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında hava koşullarının uygun olduğu mevsimlerde yamaç paraşütü sporunun da yapıldığı Hasan Dağı Aksaray iline araçla seyahat ettiğiniz zaman kente az bir mesafe kaldığının en önemli alameti farikasıdır.

20190204 072655

Kapadokya bölgesi kalıntıları ve mekanlarının yanında Aksaray’ın tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması sebebiyle çok sayıda han ve kervansaray kalıntısı da kentte önemli yer tutmaktadır. İpek Yolu üzerinde yer alan beldeler; Sultanhanı, Ağzıkarahan gibi yerler adını buralarda bulunan han kalıntılarından almaktadır.

ssltanhany

Aksaray’ın meşhur olan bir diğer değeri ise Anadolu’nun önemli köpek ırklarından olan Malaklı köpeğidir. Aksaray bölgesinden kökenini alan ve arı bir şekilde halen yetiştirilmesine devam edilen ve Anadolu Aslanı olarak da anılan Malaklı köpeği Kangal köpeği kadar kuvvetli olduğu ifade edilen bir köpektir. Özellikle hayvancılık yapan yöre halkı tarafından çoban köpeği olarak sıkça tercih edilen Malaklı köpeği Aksaray tarafından sahiplenilen önemli değerler arasında yer almaktadır. Malaklı köpeğinin kentin giriş noktalarından birisi olan otogar kavşağında bir adet heykeli de bulunmaktadır.

malakly heykel

Çinliler Aksaray’da Ne İş Yapıyor? Aksaray’da Çinlilerin Ne İşi Var?

Aksaray ili bildiğiniz üzere Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan Wuhan Korona-virüsünün görülmesi ile gündeme geldi. Aksaray ilinde Çinlilerin ne iş yaptığı, Aksaray’da neden Çin’den gelen insanların bulunduğu ise herkesçe merak konusu. Çinli insanların Aksaray’da asli bulunma sebebi BOTAŞ ile Çinli firma China Tianchen Engineering Corporation’ın ortaklaşa yürüttüğü ve Aksaray’da merkezi Sultanhanı ilçesinde yer alan Tuz Gölü doğalgaz depolama merkezi projesidir. Bu proje kapsamında vasıflı-vasıfsız bir çok Çin vatandaşı ülkemize çalışmak üzere gelmiştir. Bu nedenle Sultanhanı ilçesi başta olmak üzere kentte çok sayıda Çin vatandaşı bulunmaktadır.

Bu şekilde Aksaray iline gelmiş olan Çin vatandaşlarının bir kısmının buradaki işlerinden ayrıldıktan sonra Aksaray ilinde farklı iş kollarında da çalışmaya başladıkları kent halkı tarafından dile getiriliyor. Bu işlerin başında özellikle sanayi bölgelerinde yapılan geri dönüşüm gibi işler yer almaktadır.

Aksaray ilinde Çin vatandaşlarının bulunmasının bir diğer sebebi ise yukarıda bahsettiğimiz turizmdir. Çok sayıda turistik bölgesi bulunan Aksaray kentine özellikle Uzak Doğu’lu turistler yoğun ilgi göstermektedirler. Bu bağlamda çok sayıda Çinli turistik amaçla da bölgede bulunabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.