kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Pakistan Nüfusu 2019'da Ne Kadar Oldu?

Dünya'nın kalabalık ülkelerinden biri olan Pakistan, Asya'da bulunmaktadır. Bilindiği üzere dünyanın en kalabalık ülkesi 1.4 milyarı aşkın nüfusu ile Çin Halk Cumhuriyeti iken, nüfusu en fazla olan on ülke içerisinde de Pakistan yer almaktadır. Pakistan'ın Hindistan ile yaşamış olduğu gerilim sürerken, herkesin merak ettiği konu: Pakistan'ın Hindistan nüfusu ile başa çıkabilecek nüfusa sahip olup olmadığı ile ilgilidir. Yazımız içerisinde Pakistan nüfusuna ait detayları görebilirsiniz.

A+
A-

Dünya’nın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin nüfusu 1,4 milyarı aşmış durumdadır. Nüfus konusunda Çin’i aratmayacak kadar kalabalık olan ikinci ülke de yine Asya Kıtasında bulunan Hindistan’dır. 2019 yılı itibariyle Hindistan nüfusu 1.36 milyarı çoktan aşmıştır. Günümüzde bu iki ülkeyi nüfus konusunda yakalamak çok güç olsa da yakın gelecekte onlar kadar kalabalıklaşabilecek ülkeler mevcuttur. Bu ülkelerin başında da yine Asya Kıtasında yer alan iki ülke bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Endonezya iken diğeri de Pakistan’dır. Endonezya’nın günümüzdeki nüfusu 270 milyona yaklaşırken, Pakistan nüfusu da 200 milyonu aşmıştır. Yıldan yıla artan nüfusları ile ön plana çıkan bu ülkeler arasında, günümüzde ciddi problemler yaşanmaktadır. Özellikle, 2019 yılı itibariyle Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan gerilim günden güne tırmanmaktadır. Bizde Hindistan’ın kalabalık nüfusu ile mücadele etmesi konusunda analize konu yazımız içesinde 2019 yılı Pakistan nüfusunu değerlendirmeye çalışacağız.

Pakistan Nüfusu 2019

2019 yılı itibariyle Pakistan’ın nüfusu: 203,819,841 kişidir. Bu da 1,368,737,513 kişinin yaşadığı Hindistan nüfusunun yaklaşık %15’ine denk gelmektedir. Peki, olası bir savaş durumunda Pakistan bu nüfusu ile Hindistanla mücadele edebilecek midir? Bu sorunun cevabından önce Pakistan nüfusunu derinlemesine inceleyelim. Pakistan, her şeyden önce çok genç bir nüfusa sahiptir. Pakistan’da yaşayan insanların yaş ortalaması 22,7’dir. Pakistan nüfusunun yaklaşık %40’ı şehirlerde yaşarken, %60’ı kırsal kesimde yaşamaktadır. Dünya nüfusu açısından bakıldığında, dünya’nın en fazla nüfusa sahip 6. ülkesi Pakistan‘dır. Pakistan’da yaşayan insanların yaklaşık %97’si müslümanlardan oluşmaktadır. Pakistanla ilgili en önemli konulardan bir tanesi de nüfusuna oranla çok büyük bir orduya sahip olmalarıdır.

Pakistan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pakistan, Türkiye ile dostluğu bilinen bir İslam Cumhuriyetidir. Ülke uzun yıllar boyunca İngiliz sömürgesinde kalmasından dolayı halen ülkede İngilizce yaygın şekilde kullanılmaktadır. 17 şehirden meydana gelen bir başkent bölgesi olmak üzere beş eyaletten oluşmaktadır. Bu eyaletler: Pencap, Sind, Pathanistan, Belucistan ve Azâd Keşmir bölgeleridir. Resmi dil olarak Urduca ve İngilizce konuşulmaktadır. Pakistan halkının %97’si müslümandır. Pakistan, 14 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan‘dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir. Ekonomik olarak tarım ekonomisinin hakimiyeti görülmektedir.

pakistan ordusu

Pakistan ordusu 800 bin kişiden fazladır ve tamami profesyonellerden oluşmaktadır. Siyasetin dilini ordu belirlemektedir. Ülke yönetimi sürekli olarak yaşanan askeri darbelerle çalkantılı süreçler yaşamaktadır. Ordu ve istihbarata hakim olan siyasiler, ülke yönetiminde etkilidir. Pakistan askerlerine bir dönem Türkiye’de de eğitim verilmiştir. Pakistan ordusu gücünü askerleriyle birlikte askeri araç, gereç, mühimmat ve teçzihatlarından da almaktadır. Bilindiği üzere Pakistan’da nükleer silahlarda üretilmektedir. 27 Şubat 2019 tarihi itibariyle Pakistan’ın, Hindistan ile yaşadığı gerilim sonrası Hindistan’ın iki savaş uçağını düşürmesi, Pakistan devletinin ordusuna ne kadar güvendiğini göstermektedir. Ayrıca, bu savaşın alevlenmesi durumunda Pakistan, nükleer silahlara da başvuracağı tehdidinde bulunmuştur. GÜNDEM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.