kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Polis Memuru Maaşları Ne Kadar?

Polis Memuru Maaşları Ne Kadar? Yeni başlayan polis maaşı ne kadar? Polis nedir? Ne demek? Kimdir? Polis ne iş yapar? Polis çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl?

A+
A-

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev alan polis memuru hakkında merak edilenlerden biri de maaş bilgisidir. Gelin birlikte polis memuru maaşları ne kadar bakalım…

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polislerin ne kadar maaş alacağı merak ediliyor. Polis memurları toplu sözleşme zammı ile birlikte aylıkların ne kadar yükseleceğini hesaplamaya çalışıyor. Ayrıca mesleğe yeni başlayan polis maaşları da en çok merak edilen konuların başında. Tercihiniyap ailesi olarak Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polis memurlarının maaşlarını sizler için inceledik.

Polis Memuru Nedir? Kimdir?

Polis kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızca karşılığı ‘police’ kelimesidir. Kamu görevlisi olarak devlet bünyesinde görev yapan polisler görev yaptıkları bölgelerde kamu düzenini sağlarlar. Görev yaptıkları bölgelerde huzur, güvenlik ve asayiş onlardan sorulur. Türkiye’de polisler İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilirler. Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce ilçesinde görev yaparlar. İç güvenlik kapsamında yurt içinde faaliyet gösteren bu güvenlik güçleri kendi içlerinde farklı birimlere ayrılabilir. Örneğin trafik, asayiş, cinayet, özel harekat, siber güvenlik vb. alanlarda görev yapan memurlar bulunmaktadır.

Polis Özel Harekat PÖH Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Polis Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde görev yapan polis memurlarının pek çok zorlu görevi bulunmaktadır. Bu görevler saymakla bitmez. Ancak Tercihiniyap ailesi olarak emniyetin bel kemiği olan güvenlik güçlerinin görevlerini sizler için inceledik.

Polisler kamu düzenini korur ve yurt içinde güvenliği sağlar.

Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini korur. Toplumun düzen içinde yaşamasını sağlar.

Yasaların çizdiği çerçevede güvenlik görevlerini icra ederler.

Suçla ve suçlularla mücadele ederler.

Kanunlar kapsamında kamu görevlilerinin verdiği emirleri uygular. Yasalar kapsamında hareket ederler.

Terörle, teröristlerle mücadele eder. Kanun kaçaklarını yakalar. Suçla ve suçlularla mücadele eder.

Ahlak dışı, toplumu rahatsız eden, diğer insanların haklarını çiğneyen olaylara müdahale eder.

Korunmaya ihtiyaç duyan vatandaşları, üst düzey kamu görevlilerini, VIP’leri, özel alanları korumakla yükümlüdürler.

 

Polis Memuru Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Emniyet görevlilerinin çalışma şartları ve çalışma saatleri son derece ağırdır. Görevliler dinlenme zamanlarında, tatil günlerinde bile ek görevlere çağrılabilir. Çoğu vatandaşın görmek hatta bilmek istemediği olaylar direkt olarak polislerin görev tanımı içerisindedir. Suç, cinayet, tecavüz, hırsızlık, çatışma, kavga vb. olaylara bu görevliler müdahale eder. Ayrıca ortalama 5-10 yılda bir bu personellerin tayini çıkar. Personeller en az 2 kez doğu görevine gider. Çalışma şartlarını belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesi de polislerin çalıştıkları birimlerdir. Örneğin sahada çalışmak ile büroda çalışmak arasında fark vardır. Ayrıca terörle mücadele, kaçakçılık gibi şubelerde çalışmak ile asayiş veya çocuk büroya bakmak arasında farklar olabilir.

Polislerin çalışma saatleri oldukça zorludur. Personeller mesleğin doğası gereği 7/24 kesintisiz hizmet vermek zorundadır. Bu nedenle vardiya ve nöbet sistemi aktif olarak kullanılır. Polisler 12/24, 12/36 olmak üzere ayda ortalama 250 saat civarında çalışır. Bu vardiya sistemleri şu şekilde işler. Örneğin 12 saat kesintisiz çalışan personeller daha sonra 24 saat izin yapar. Daha sonra tekrar 12 saat çalışan personeller bu kez de 36 saat izin yapar. Düşünürseniz bu tempo ile çalışmak son derece zorludur. Üstelik 12 saat çalışma süresi genellikle gece yarısını kapsamaktadır. Bu nedenle polis memurları 8/24 düzenini istemektedir. Bunların yanı sıra sabah 09.00 akşam 18.00 saatleri arasında merkezde, büroda görev yapan personeller de bulunur. Özellikle küçük yerlerde polisler daha rahat bir çalışma temposu içerisindedir.

 

polis calisma sartlari calisma saatleri 2020

Polis Memuru Maaşları Ne Kadar?

Memur maaşlarına toplu sözleşme kapsamında %4 + %4 zam yapılacak. Milyonlarca memurun aldığı aylıklar Ocak’ta %4 ve Temmuz’da yüzde 4 artacak. Bu kapsamda polis memuru maaşları önemli ölçüde artıyor. Polis maaşlarını etkileyen diğer unsurlar ise aile yardımı, çocuk yardımı, ek tazminat ücreti, görev tazminatı, görev yerine göre alınan ücretler, eğitim durumuna göre oluşan farklar, BES ödemeleri, %15-%20 vergi kesintisi, AGİ ücreti ve çalışılan birimden oluşan farklardır. Tüm değişkenlere bağlı olarak zamlı polis maaşlarını sizler için inceledik.

8/1 derecesinde mesleğe yeni başlamış polis memuru itibariyle 17.877 TL civarında maaş alacak.

NOT: Yukarıda yer alan ücretler tüm ek ödemeler dahil edilerek hesaplanmıştır. Bu nedenle AGİ, aile yardımı, çocuk yardımı, görev yerine göre değişen ücretler, çalışılan bölgeye ve birime göre değişen ücretler, görev tazminatı, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintileri gibi değişkenlere bağlı olarak maaşlar artabilir veya azalabilir.

Dövmesi Olan Özel Harekat Polisi Olabilir Mi?

Yeni Başlayan Polis Maaşları

İçişleri Bakanlığı tarafından her yıl binlerce kişilik polis alım ilanları yayımlanmaktadır. Polis olma hayali kuran, iş arayan, memur olmak isteyen binlerce kişi bu ilanlara ilgi göstermektedir. Bu nedenle en çok sorulan soruların başında ‘yeni başlayan polis maaşı ne kadar?‘ sorusu gelmektedir. Yeni başlayan polis maaşı 17.877 TL seviyesindedir. Ek ödemeler, tazminatlar, aile-çocuk yardımları ve görev yeri ile birime göre farklılıklar oluşabilir.

 

Polis boy kilo kaç olmalı?

Polis okullarına alınacak ya da bekçilik başvuru yapacak erkek adayların en az 167 cm, kadın adayların ise en az 162 cm boy uzunluğuna sahip olması şarttır.

Yorumlar

  1. Polise Avatar Polise dedi ki:

    Bana sorarsanız mesleğin hakkı olan maaş aslında daha fazla. Hangi hafta sonumuzu ayaklarımızı uzatarak ailemizle geçiriyoruz. Bir de bu açıdan bakın lütfen, bizim yaptığımız işin onda birini yapmayanlar daha fazla maaş alıyor.

    1. Fatih Ayar Avatar Fatih Ayar dedi ki:

      bir uzlaştırmacı memur olarak hak veriyorum. bende polisler ile çalışıyorum haklısınız