kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ameliyat Teknikeri

​​​​​​​Ameliyat teknikeri nedir, ameliyathane teknikeri ne iş yapar, ameliyat teknikeri nasıl olunur, ameliyat teknikeri görevleri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

AMELİYAT TEKNİKERİ 

Sağlık alanında her geçen gün alımlar artmakta ve yan meslekler de çoğalmaktadır. Bunlardan biri de Ameliyat teknikerliği mesleğidir. İlgili mezunların çalıştığı bu bölüme oldukça ihtiyaç vardır.

Bir mesleğe başlamadan önce meslek hakkında bilgi edinmek insanların korkularını giderir ya da bir meslek hakkında bilgi toplayarak meslek veya üniversite bölümü adayları o mesleği veya bölümü seçip seçmeyeceklerini netleştirirler.

Biz tercihiniyap ailesi olarak sizlere bu anlamda fikir vermesi, yol göstermesi maksadı ile meslekleri elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ameliyat teknikeri hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Ameliyat teknikeri veya diğer adıyla ameliyathane hizmetleri teknikeri bir sağlık teknikeri unvanıdır. Teknikerler genellikle bir meslek grubunun yanında destek/yardımcı personel olarak görev yaparlar. Özellikle sağlık alanında bu iş böyle yürümektedir. Ameliyat teknikeri de operasyon yapan hekimin yanında bu alanda destek personel olarak görev yapan sağlık teknikeridir diyebiliriz.

KİMLER AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Ülkemizde genellikle bir meslek grubunda çalışmak için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bunlardan en çok karşımıza çıkanı belli bir bölüm mezunu olma şartının aranmasıdır. Türkiye’de tekniker olarak görev yapmak için de iki yıllık bir önlisans programı mezunu olmak gerekmektedir (özellikle devlette). Tabi ki herhangi bir önlisans programı her teknikerliği yapmaya yetmemektedir, belli bir branşta çalışmak için kişilerin belli bir bölümün mezunu olması gerekmektedir. Ameliyat teknikeri olmak için de öncelikli olarak aşağıdaki üniversite bölümlerinden birinin mezunu olunması gerekir:

  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Ameliyathane Teknikerliği
  • Cerrahi
  • Cerrahi Teknikerliği

Buradan yola çıkarak bu bölümlerden birinden mezun olan bireyler ameliyat teknikeri olarak çalışabilme şansına sahiptirler.

Tabi ki sadece bir bölümü bitirmiş olmak o alanda meslek sahibi olmaya yeterli gelmemektedir. Eğer ameliyathane hizmetleri teknikeri olarak devlette görev yapmak isteniyorsa bireyin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adını taşıyan sınava girmesi ve yeterli bir puan alması gerekmektedir. Bu puanın alınmasının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından kadro açılmasını beklemeli ve kadrolar açıldıktan sonra özellikle merkezi atama üzerinden tercih yapmalıdırlar. Bu tercihlerin ardından eğer ki adayın puanı tercih ettiği yerlere yeter ve atanırsa kamuda ameliyat teknikeri olarak göreve başlar.

Özel sektörde ameliyat teknikeri olmak için ise bireyin muhtemelen kendini yetiştirmiş olması gerekmektedir. Meslek adayı eğer yeterli donanıma sahip ise kariyer sitelerinde çıkan ilanlara başvurarak veya çalışmayı düşündüğü kurum ve kuruluşlara CV bırakarak bu alanda çalışmaya başlayabilir.

AMELİYAT TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

ameliyat teknikeri ne is yapar

Yukarıda da dediğimiz gibi ameliyat teknikeri sağlık alanında çalışan bir destek personelidir ve özellikle kendi branşındaki alanda ilgili hekime/uzmana destek verir. Bu en genel haliyle ameliyat teknikerinin yaptığı iştir. Detaylı olarak ameliyathane hizmetleri teknikerinin ne iş yaptığını anlamak için sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan görevleri kısmına bakılabilir. Bu yönetmeliğe göre ameliyat teknikerinin görevleri şunlardır:

  • Ameliyat odasını malzeme ve ekipman yönünden cerrahi işlemlere hazır hale getirmek
  • Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü yapmak, ameliyata hazır hale getirmek ve gerekli destek parçalarını hazırlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak
  • Ameliyat sırasında çıkarılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesine destek olmak
  • Her bir işlemden veya ameliyattan sonra ortamın temizliğini ve dezenfeksiyonunu sağlamak ve yeniden kullanıma hazır hale getirmek
  • Ameliyattan sonra cerrahi aletlerin ve malzemelerin temizliğini, dezenfeksiyonunu ve kullanıma hazır hale getirilmesini sağlamak
  • Cerrahi aletlerin sterilizasyonunu ve uygun ortamlarda korunmasını sağlamak
  • Hastanın ameliyat odasına alınmasına, gerekli pozisyonun verilmesine ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olmak
  • Cerrahi aletlerin ve ekipmanların periyodik olarak muayenelerinin yapılmasını sağlamak ve olası arızalarını zamanında haber vermek
  • Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun görmesi halinde gerekli şekilde cerrahi ekibe destek sağlamak

Bu yönetmelikten de anlaşılacağı üzere bir ameliyathane teknikeri ameliyat malzemelerinin temizliğinden tutup düzgün çalışmasına kadar ekipmanlar ile ilgili buna ek olarak da ameliyathane ortamının hazırlanmasından tutup ameliyat olacak hastaya destek olmaya kadar ameliyatın kendisi ve hastayla ilgili görev ve sorumluluklara sahiptir.

İDEAL BİR AMELİYATHANE TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Kişisel yorumlarımız aktaracağımız bu kısma geldiğimizde ilk olarak bir ameliyat teknikerinin tüm sağlık teknikerleri gibi sağlık alanında yani insan hayatı ile ilgili bir alanda çalıştığının farkında olması gereklidir diyebiliriz. Bu alanda çalışan bireylerin hepsinin insanın hayatını direkt olarak etkileyen insan sağlığı üzerinde çalıştıklarının farkında olmaları gerekmektedir. Hele ki ameliyat gibi insan hayatının risk içinde olduğu bir ortamda çalışacak olan ameliyathane teknikerleri yaptıkları işin öneminin ve yapabilecekleri bir yanlışlığın birilerinin ölümü ile sonuçlanabileceğinin farkında olmalıdırlar.

Hijyen ve dikkat ameliyatların vazgeçilmez bir parçası olduğu için bir ameliyat teknikeri özellikle bu ikisinde fazlasıyla özenli davranmalıdır. Sterilize edilmemiş, hijyenik olmayan ekipmanlar veya ortamda yapılacak basit bir ameliyat bile olsa birilerinin farklı hastalıklar kapmasına neden olabilir veya eksik, bozuk ekipman ve aletlerin bulunması acil bir durumda gerekli müdahalenin yapılmasına engel olabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı dikkat ve hijyen konusu bir ameliyat teknikeri için hayati önem taşımaktadır.

Bunlara ek olarak gerektiğinde ameliyat ekibine destek olabilecek ameliyat teknikerlerinin ekip çalışmasına uyum sağlayabilecek bireyler olması da yukarıda bahsettiklerimiz kadar önemlidir. Ayrıca bu mesleği yeni tercih edecek veya mesleğe yeni başlamış bireyler yaptıkları/yapacakları işin zor bir iş olduğunun, fazlaca yorulacaklarının farkında olarak tercih ederler veya çalışırlarsa kendi hayatları adına, bu durumu kabullenmek, yararlı olacaktır.

Ameliyat teknikeri veya başka meslekler hakkında, sınavlar veya kariyer planına dair merak ettiklerinizi, aklınıza takılanları forum sayfalarımıza gelerek danışabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.