kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Protez Teknikeri Maaşları Ne Kadar Oldu?

kamuda diş protez teknikeri maaşları kaç TL oldu? Özel sektörde kaç TL? Diş protez teknikeri brüt ve net maaşları ne kadar?

A+
A-

Diş protez teknikerliği, uzman diş hekimlerinin yanında özel ya da kamu kurumlarında çalışan kişilerdir. Diş protezleri ile ilgili sorunlarda bakım ve onarımı yapan ya da ölçümü alan diş protez teknikerlerinin maaşları da ne kadar oldu merak konusudur.

Bir mesleğin, zanaatın, sanatın ne kadar para kazandırdığı, bunları icra eden kişilerin ne kadar maaş aldığı sorusu insanlar tarafından her zaman merak edilmiştir. Bu merakın kaynağı zaman zaman kıskançlık, zaman zaman düz bir merak zaman zaman da acaba bu işi yapsam mı sorusu ile ilgilidir.

Özellikle bu işi yapsam mı, bu işe başlıyorum neyle karşılaşacağım sorularını soran meslek adaylarına fikir vermesi amacıyla bizler farklı her meslek grubunun maaş bilgilerini sitemizde derlemeye çalışıyoruz. Şu an içinde bulunduğunuz içerik de diş protez teknikeri maaşları hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor.

Diş Protez Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR?

Diş protez teknikeri kendi alanının uzmanlarının yönetimleri doğrultusunda sağlık sektöründe yardımcı destek personel olarak hizmet veren bir sağlık teknikerliği koludur. Diş protez teknikerinin görevleri ile ne oldukları, ne iş yaptıkları daha iyi anlaşılabilir.

  • Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapıp düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırmak
  • Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modelini hazırlamak
  • Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapmak
  • Laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapmak ve cihazların günlük bakımını sağlamak

Meslek olarak diş protez teknikerliği yapmak isteyen bireylerde bazı yeterlilikler aranır. Bunların başında ilgili bir bölümden mezun olmak gelmektedir. Diş protez teknikeri olabilmek için ilgili bölüm Diş Protez Teknolojisi, Diş Protez, Diş Protez Teknikerliği bölümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölüm mezunu olarak diş protez teknikerliği mesleğine başlamak için adaylar kamuda mı özel sektörde mi çalışmak istediklerine karar vermelidirler. Aday kamu personeli olarak çalışacak ise KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girerek yeterli bir puan alıp atamalarda yerleştirilmeyi beklemelidir. Özel sektörde diş protez teknikeri olmak için ise bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak işe alınmayı beklemek gerekmektedir.

Diş protez teknikerliği mesleği hakkında daha fazla bilgi almak için meslek hakkındaki ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?

dis protez teknikeri maaslari 2021

Toplumuzda genelde yapılan bir hatadır net ve brüt maaş farkını dikkate almamak. Bazen çalışanlar maaşlarının yüksek olmadığını dile getirmek için net ele geçen maaşları üzerinden gitmektedirler bazen de insanlar şu meslektekiler de iyi kazanıyor demek için brüt maaşı hesaba katarlar. Bu da genellikle tarafların tartışmalarına neden olur. Bir kimsenin brüt maaşı aslında onun toplam geliridir. O gelir içinden giderler düştükten sonra eline geçen para ise net maaş olarak adlandırılır. 

Net maaş dememize rağmen bir aralık olarak maaşları vermemizin nedeni AGİ, aile yardımı, ek ödenekler gibi nedenlerden dolayı diş protez teknikeri maaşlarının bu civarlarda esnekliğe sahip olmasıdır. Tabloda da görüleceği üzere yeni başlayan bir diş protez teknikeri maaşı ortalama olarak 15-18 bin TL olarak eline geçmektedir ve dediğimiz ek gelirlere bağlı olarak 100-200 TL daha aşağı veya yukarı yönlü oynama olabilmektedir.

Net maaşlarının yanı sıra yeni başlayan bir diş protez teknikerinin brüt maaşı ise devlete verilen gelir vergisi, SGK primleri vs. gibi aşağı yukarı toplamda 1000-1200 TL’yi bulan kesintilerde vardır.

DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?

Yeni yıl zammı ile birlikte asgari ücret net 8506 Türk Lirası olmuştur ve asgari ücret sadece diş protez teknikerliği için değil Türkiye’de özel sektörde yeni işe başlayacak pek çok meslek grubu için genelde maaş miktarı olarak görülebilir. Bazı şartlar altında bundan biraz daha iyi bir maaş alınma ihtimali olsa da özel sektörde yeni başlayan diş protez teknikeri maaşları asgari ücret veya 9-10 bin TL civarlarındadır.

Diş Protez Teknisyeni Ne İş Yapar?

Diş protez teknisyenliği kaç yıllık?

Diş Protez Teknolojisi bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.