kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Apartman Aidatı 2020'de Ne Kadar?

2000'lerde başlayan apartman aidatı meselesi 2020 ile birlikte bir çoğumuz için zorunlu ödeme haline gelmiştir. Apartman aidatı, apartmanların bakımı, onarımı, korunması ve iyileştirilmesi için yapılan çeşitli giderlerin karşılanması için apartmanlarda oturan ev sahipleri veya kiracılar tarafından aylık olarak ödenen meblağdır. Apartman aidatı yıldan yıla değişmekle birlikte, apartman için yapılan iyileştirmenin durumuna göre de artabilmektedir. Yazımız devamında bütün bu detaylara değinmekle birlikte apartman aidatı 2020'de ne kadardır? Sorusunun cevabını vereceğiz.

A+
A-

Hayatımızın modernleşmesi, yaşadığımız binaların çeşitlenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Kimimiz müstakil evlerden çok katlı binalara, kimimiz de binalardan birbirinden lüks sitelere, yaşam merkezlerine veya akıllı binalara taşınıyoruz. Bu durum hayatımızda eskiden söz konusu olmayan ama günümüzde neredeyse zorunluluk haline gelen bir giderin doğmasına sebep olmuştur. Apartman aidatı olarak bilinen bu gider, kimimiz için kolaylıkla ödenebilen bir meblağ olarak görülürken kimimiz içinse oldukça yüksek bir meblağı ihtiva etmeye başlamıştır.

Bu meblağ bir çok duruma göre değişmekte ve eklenen her bir gider kalemi için apartman aidatı artış göstermektedir. Apartmanın bakımı, onarımı, korunması ve apartmana değer arttırıcı iyileştirmelerin yapılması apartman aidatlarının artmasına sebep olmaktadır. Bilindiği üzere, apartmanlar için yapılan masraflar: Zorunlu masraflar, değer arttırıcı masraflar ve lüks masraflar olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Şimdi bu masrafların neler olduğuna değinerek, aidatların ne kadar olduğu konusunu geçelim.

Apartman Masrafları Nelerdir?

Apartman aidatı, apartman için ev sahipleri veya kiracılar tarafından ödenmesi zorunlu hale getirilmiş, çeşitli giderlerin daire başına bölünmesiyle ortaya çıkan meblağı ifade eden tutardır. Bu meblağı apartmana yapılan masraflar belirlemektedir. Bir apartmana, siteye veya akıllı binaya çok çeşitli masraflar yapılmaktadır. Bu masraflar: Zorunlu masraflar, değer arttırıcı masraflar ve lüks masraflar olarak üçe ayrılmaktadır.

Zorunlu Masraflar : Bir apartmanda, sitede, yaşam merkezinde veya akıllı binada yaşayan kişilerin daha sağlıklı, temiz ve güvenilir yaşamalarını sağlayan masrafları ifade etmektedir. Apartman çöplerinin bir kapıcı tarafından toplanması, apartman içinin ve çevresinin düzenli olarak temizlenmesi, herkesin kullanımına açık asansörlerin bakım ve onarımlarının yapılması, apartmanların kırılan korkuluklarının onarılması, apartmanda çökmek üzere olan istinat duvarının güçlendirilmesi, apartman merdivenlerinde kişilerin yürümesine engel olacak yerlerin onarılması, engelli ve çocuk sahibi olanlar için arabalar uygun rampaların yapılması, kalorifer veya kazan dairesinin rutin bakım onarımlarının yapılması, çatılarda oluşan tıkanmaların giderilmesi için yapılan masraflar, çatılarda oluşan kiremit kırıklarının düzeltilmesi, apartman elektrik faturasının ödenmesi, apartman su faturasının ödenmesi, apartman yakıt faturasının ödenmesi , rutin temizlik malzemelerinin alınması ve apartman kapı ve pencerelerinin bakım onarımı gibi masraflar, zorunlu masraflar olarak sayılmaktadır. Bunlar, apartman içerisinde yaşayanlar için ortak olarak karşılanması gereken ve kimsenin ben bunu talep etmemiştim diyerek feragat hakkını kullanamayacağı masraflardır.

Değer Arttırıcı Masraflar : Bu masrafların yapılması zorunlu olmamakla birlikte apartmanda bir iyileştirmelere yol açan, apartmana artı bir değer katan masraflardır. Apartman bahçesine ağaç dikilmesi, çocuk parkı yapılması, dış cephe mantolama yapılması, apartman içerisine fayans döşenmesi ve apartmanda oturanlara mahsus kapalı otopark yapılması gibi masraflar, değer artırıcı masraflardır. Bu masrafların apartman toplantısında alınan kararlar neticesinde yapılması ve yaptırılması gerekmektedir. Bu masrafların karşılanması için apartman dairelerinde oturan kişilerin en az yarısından bir fazlasının bu değer arttırıcı masrafların yapılmasına onay vermesi gerekmektedir.

Lüks Masraflar : Apartmanlarda, sitelerde veya akıllı binalarda karşımıza çıkan bir diğer masraf türü ise lüks masraflardır. Bu masraflar yapılmasa bile apartman sakinlerinin çok büyük kaybı olmamaktadır. Yapıldıkları andan itibaren ise apartmanda yaşayan herkesin kullanıma ve yararlanmasına açık hale gelen masraflardır. Apartmana süs havuzu yapılması, apartmana normal havuz yapılması, apartmana spor salonu yapılması, apartmana sauna, hamam ve buhar hamamı yapılması, apartmana kış bahçesi yapılması, apartmana teras yapılması gibi masraflar bu kategoride yer almaktadır. 

ozel guvenlik gorevlisi

Bu üç kategorinin hangisine dahil edeceğimizi tam olarak kestiremediğimiz bir diğer apartman aidatını etkileyen masraf ise güvenlik görevlisi maaşıdır. Güvenlik görevlisi konusu her apartman için gerekli midir yoksa sadece aşırı lüks siteler için mi gereklidir? Sorusunun cevabı herkes için aynı olmadığından özel güvenlik görevlisi aylık ücretini herhangi kategoriye dahil etmiyoruz. Bu gidere katlanma yükümlülüğü altına girilen apartmanlarda, değerlendirmenin site sakinlerince yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz.

Apartman Aidatı 2020’de Ne Kadardır?

Yazımız başına dönerek, ülkemizde apartman aidatı masraflarının 2020 yılında ne kadar olduğunu konuşalım. Bazı apartmanlarda apartman masrafı çöplerin günlük bir kişi tarafından toplanması ve apartmanın haftalık yıkatılması için yapılan giderlerden oluşmaktadır. Böyle bir apartmanda, apartman aidatı 30 TL ile 75 TL arasında olmaktadır.

Yukarıda saydığımız sadece zorunlu masrafların yapıldığı apartmanlarda veya sitelerde apartman aidatı aylık en az 100 TL ve en fazla 250 TL olmaktadır. Elbette aparmanın elektrik aksamında ciddi bir arıza, kazan dairesinde bir patlama, su giderlerinde büyük bir tıkanma gibi bir problem hasıl olursa bunların telafisi için yapılan giderlerin apartman aidatına yansıması biraz yüksek olacaktır. Bizim bahsettiğimiz rakamlar rutin olarak yapılan basit bakım onarım işleri için kullanılan masraflar gözetilerek hesaplanmıştır. Bu masrafın yanı sıra kış aylarında yapılan yakıt masrafının da apartman aidatını ortalama 200 TL ile 800 TL arasında arttıracağını bilinmelidir.

Apartmanda sürekli olarak değer artırıcı masraflar çıkıyorsa ve bunlara apartman yönetiminden onay çıkıyorsa apartman aidatı aylık 200 TL ile 500 TL arasında değişecektir. Bunlar için toplu şekilde masraf tahsilatı da yapılabilecektir. Örneğin, 40 dairelik bir apartmana dış cephe mantolama yapılacak, bu işlem için daire başına 10 bin TL gibi bir meblağ düşebilir. Bunun 10 takside bölünmesi kararlaştırılırsa, apartman aidatı aylık 1.000 TL arttırılacaktır. Bu masrafın yanı sıra kış aylarında yapılan yakıt masrafının da apartman aidatını ortalama 400 TL ile 1.000 TL arasında arttıracağını bilinmelidir.

Son olarak bir akıllı evde veya ultra lüks bir sitede apartman aidatı aylık 500 TL ile 2.000 TL arasında değişmektedir. Apartmanda yukarıda sayılan her bir lüks masrafın aylık maliyeti apartman aidatına yansıyacaktır. Havuzun bakımı onarımı, hamamın bakımı onarımı gibi konular ciddi masraf kalemi oluşturmaktadır. Bu masrafın yanı sıra kış aylarında yapılan yakıt masrafının da apartman aidatını ortalama 500 TL ile 1.200 TL arasında arttıracağını bilinmelidir.

Özel güvenlik görevlisini apartman aidatına etkisi ise apartmanın büyüklüğüne, daire sayısına ve görevli sayısına göre değişmektedir. Bugün bir özel güvenlik görevlisinin asgari ücreti sigorta primi, diğer giderlerinin karşılanması gibi masrafları düşündüğümüzde en az 4.000 TL’lik bir giderle karşılaşılmaktadır. Bu meblağ, bir görevlinin çalışması durumunda 6-7 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Görevli sayısının 2 gündüz ve 2 gece olmak çalıştırılmak üzere 4 kişiye aylık verildiği siteler mevcuttu. Bunların gideri ise aylık 20 bin ile 30 bin TL arasında değişmektedir. Bu sitelerde 100 daire olduğunu varsayımı altında daire başına düşen güvenlik görevlisi masrafı 200 TL ile 300 TL arasında değişecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.