kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Başkomiser Nedir? Ne Yapar? Nasıl Olunur?

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde farklı rütbe ve kıdemlere sahip polisler bulunmaktadır. Peki başkomiser nedir? Başkomiser ne iş yapar? Başkomiser ne yapar? Başkomiser olmak için ne yapmak gerekir? Başkomiser nasıl olunur? İşte

A+
A-

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde binlerce personel görev yapmaktadır. Memurundan, polisine, yetkilisinden işçisine kadar binlerce kişi EGM bünyesinde istihdam edilmektedir. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğünün asıl kadrosu emniyet personellerinden yani polislerden oluşmaktadır. Farklı rütbelerde ve kıdemlerde binlerce polis memuru aktif olarak görev yapmaktadır. Başkomiser de Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde görev yapan rütbeli bir polistir. Başkomiser rütbesinde olan personeller komiser rütbesindeki personellerin üstü, emniyet amiri rütbesindeki personellerin ise altıdır. Başkomiser olarak görev yapan emniyet personelleri oldukça kritik bir rol üstlenir. Başkomiserler Türkiye’nin dört bir yanında bulunan karakollarda karakol amiri olarak görev yapar veya görev yaptığı şubenin amirliğini üstlenirler. Bu nedenle başkomiser olmak için belli başlı şartlar vardır. Sorumluluğu yüksek olan bu rütbe için Emniyet Genel Müdürlüğü ince eler ve sık dokur. NEDİR ?

Başkomiser Nedir?

Başkomiser Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan rütbeli personeldir. Komiser rütbesindeki personellerin üstünde bulunan başkomiserlerin üstünde ise Emniyet Amirleri bulunmaktadır. Başkomiserler Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oldukça kritik bir rol üstlenir. Sorumlulukları oldukça fazladır. Başkomiserler genelde karakollarda amir olarak görev yapar veya şube amiri olarak görev yaparlar. Başkomiserler temelde polislik görevini icra eder. Başkomiserler polistir ancak rütbeleri itibariyle yetki alanları geniştir.

5761 1 fb42d700a66fa917371e26f88429fa95

Başkomiser Ne İş Yapar?

Türkiye sınırları içerisindeki huzur ve güven ortamının tesisinden polisler sorumludur. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polisler ve emniyet personelleri yurt içinde güvenliği sağlamak ve huzur ortamını tesis etmek için çalışırlar. Polislik oldukça zorlu bir meslektir. Rütbesiz olarak görev yapan polislerin bile pek çok sorumluluğu ve görevi bulunmaktadır. Rütbeli polislerin ise doğal olarak sorumluluğu ve görevleri de artmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Başkomiserlerin pek çok görevi ve sorumluluğu bulunmaktadır. Başka bir deyişle “Başkomiser ne yapar?” “Başkomiser görevleri nelerdir?“sorusunun pek çok cevabı bulunmaktadır. İşte başkomiserlerin görevleri..

Başkomiserler görev yaptıkları karakollarda ve şubelerde işleyişten sorumludur. Görev yaptıkları karakol veya şubenin düzenini sağlarlar ve işlerin doğru şekilde yürümesine yardımcı olurlar.

Başkomiserler görev yaptıkları karakol ve şubelerde vatandaş ile kurum arasındaki en yetkili bağdır. Vatandaşın emniyet hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlarlar. Başkomiserler emniyet güçlerinin vatandaşla koordineli bir şekilde çalışmasını da sağlarlar.

Başkomiserler görev yaptıkları karakol veya şubedeki bütün işleyişten ve bütün personellerden sorumludur. Yani alt rütbesinde bulunan polis memurunun veya komiserin çalışma şartları, iş sağlığı, karakolda veya sahadaki güvenliği, teçhizat durumu, evrak işleri gibi her türlü süreç onun denetimindedir. Ayrıca karakol veya şubedeki eksikliklerin giderilmesi, emniyet hizmetinde yaşanan aksaklıkların düzeltilmesi yine başkomiserin sorumluluğundadır.

Başkomiserler görev yaptıkları karakol veya şubedeki ekipman, teçhizat ve araçların temininden de sorumludur. Eksik olan mühimmat, silah, belge, evrak, alet, araç varsa Başkomiser bu eksiklikleri belirler ve eksiklikleri ortadan giderir.

Başkomiser görev yaptığı karakol veya şubenin bir yıllık ekonomik bütçesini planlar. İhtiyaç duyulan personel, ekipman ve araçları belirler. Tüm planları ve ihtiyaç listesini üst rütbesinde bulunan ve bağlı olduğu amirine sunar.

Başkomiser emir komuta zinciri içerisinde yer alır. Bu nedenle üst rütbesinden gelen emirleri alt kademedeki polis memurlarına veya emniyet personellerine iletir. Yapılması istenen görevleri alt kademeye, yapılan işleri ise üst rütbeli amirlerine iletir.

Başkomiser Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Başkomiser rütbesindeki emniyet personellerinin oldukça ağır sorumlulukları olduğunu söylemiştik. Bu nedenle başkomiser olmak isteyen kişilerin aranan şartları taşıması gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü üst rütbeye geçecek kişileri özel olarak değerlendirir ve görevde yükselmeye hazır olup olmadığını inceler. Her emniyet personeli zorlu ve yorucu bir iş yapmaktadır. Ancak başkomiser gibi üst rütbeli bir personelin görev yükü daha da ağırdır. “Başkomiser olmak için ne yapmalıyım?” “Kimler başkomiser olabilir?” “Başkomiser Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?” sorularının cevaplarını www.tercihiniyap.net ailesi olarak sizin için verdik.

Başkomiserler hem ruhsal hem de fiziksel olarak zorlu bir görevi yürütür. Bu nedenle başkomiser olacak kişilerin strese dayanıklı olması, zor şartlar altında çalışabilecek kadar sağlam bir karaktere sahip olması gerekmektedir.

Başkomiserler çatışma, saldırı vb. olağanüstü durumlarda en önde görev yaparlar. Bu nedenle başkomiserlerin stres altında, baskı altında, gerginken karar alma ve bu kararları uygulama yeteneğine sahip olması gerekmektedir.

Başkomiserler karakollarda veya şubelerde yönetici olarak çalışan personellerdir. Bu nedenle başkomiserlerin liderlik ruhuna sahip olmaları ve yönetme kabiliyetine sahip olmaları gerekmektedir.

Başkomiserler öne çıkmaları gerektiği zaman geri adım atmamalıdırlar. Gerekli yerlerde ve gerektiği anlarda sorumluluk almalılardır. 

Emniyet personelleri gerektiği zaman 7 gün 24 saat görev yaparlar. Başkomiserlerin de uykuya düşkün olmamaları, düzensiz uykuya göre hayatlarını sürdürebilmeleri gerekmektedir.

Başkomiserlerin vücut bütünlüğü tam olmalıdır. Ayrıca vücudunda kalıcı izler olmamalıdır. Fiziksel olarak başkomiserlerin belirli standartların üzerinde veya altında olmamalıdır. Başkomiserler her zaman her göreve hazır olacak vaziyette kendilerini yetiştirmelidir.

5761 3 fb42d700a66fa917371e26f88429fa95

Başkomiser Nasıl Olunur?

Türkiye’de binlerce kişi polis olmak istemektedir ve polis olmanın hayalini kurmaktadır. Özellikle gençlerin kalbinde başkomiserliğin ayrı bir yeri vardır. Pek çok kişi “başkomiser nasıl olunur?” sorusunun cevabını aramaktadır. Bu zor ama bir o kadar önemli rütbeye sahip olmak oldukça zordur. Ancak imkansız değildir. Başkomiser olmak isteyenlerin önünde farklı yollar bulunmaktadır.

Başkomiser olmak isteyenlerin Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden (POMEM), Polis Meslek Yüksek Okulundan (PMYO) veya EGM tarafından kabul edilen lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olmaları gerekmektedir. Başkomiserlik gibi kritik bir görevde bulunmak isteyenler iyi bir eğitim alması ve kendilerini yetiştirmesi şarttır!

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinden (POMEM) veya Polis Meslek Yüksek Okullarından (PMYO) olan adaylar polis olarak mesleğe başlarlar. Meslekte iki yılını dolduran polis memurları komiser yardımcısı olmak istedikleri takdirde sınava girmeye hak kazanırlar. Komiser yardımcılığı sınavından başarılı olan polis memurları komiser yardımcısı olarak bir üst rütbeye geçerler. Komiser yardımcılarının bir üstündeki rütbe ise komiserlik, komiserliğin üstündeki rütbe ise başkomiserliktir. Polis memurları önce komiser yardımcılığı, daha sonra komiser ve daha sonra başkomiser olabilirler. Bunun için hizmet yılı şartı ve sınav şartı bulunmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü lisans eğitimi veren üniversitelerin 3., 4. sınıf öğrencilerini veya mezunları komiser yardımcısı olarak mesleğe alabilmektedir. Bu durumlarda komiser yardımcısı olan personeller görevlerde yükselerek başkomiser olabilirler.

Başkomiser rütbesinde polis olarak görev yapmak oldukça zor bir iştir. Bu nedenle yalnızca başkomiser maaşları esas alınarak bu meslek seçilmemelidir. Kişiler bu mesleği yapmaya uygun olup olmadıklarını iyi düşünmelilerdir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Rütbeleri

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde farklı rütbelerde binlerce emniyet personeli görev yapmaktadır. Pek çok kişi Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) rütbelerini veya polis rütbelerini merak etmektedir. İşte EGM rütbeleri.. İşte polis rütbeleri…

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki rütbeler alt rütbeden üst rütbeye göre şu şekildedir..

Polis Memuru – Başpolis Memuru – Kıdemli Başpolis Memuru – Komiser Yardımcısı – Komiser – Başkomiser – Emniyet Amiri – 4. Sınıf Emniyet Müdürü – 3. Sınıf Emniyet Müdürü – 2. Sınıf Emniyet Müdürü – 1.Sınıf Emniyet Müdürü – 1. Sınıf Emniyet Müdürü (1 derece) – Sınıf Üstü Emniyet Müdürü (Emniyet Genel Müdürü)

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

5761 5 fb42d700a66fa917371e26f88429fa95

Yorumlar

  1. Eda Çuhadar Avatar Eda Çuhadar dedi ki:

    PMYO mezunu komiser olamıyor diye biliyordum.