kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Nedir? Ne İş Yapar?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları nedir, iş imkanları nasıldır? Ne iş yapar? Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü hakkında bilgi edinmeniz için kapsamlı bir rehber.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü, geçmiş ve günümüzdeki durumu bakımından Türk dilini ve edebiyatını ele alan ve tanıtan bir lisans programdır. Türk dilinin yapısını, gelişimini ve diğer diller ile olan bağlantısını inceleyen bu bölümün temelde iki amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, alanında temel eğitim almış uzmanlar yetiştirmektir. İkincisi ise öğrencileri Türk lehçeleri ve edebiyatları ile ilgili karşılaştırmalı araştırma yapabilecek düzeyde hazırlamaktadır. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü mezunları “Türkolog” unvanın almakta ve isteyenler lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedir.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile İlgili Genel Bilgiler

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Bu bölümü tercih etmek isteyen adayların YKS’de TYT ve AYT puan türlerinden yeterli puanı almaları gerekmektedir. Genellik Türkçe-Sosyal bölümü mezunları tarafından tercih edilen bu bölüm, aynı zamanda Türkçe-Matematik bölümü mezunlarının da ilgisini çekmektedir. Yine bölüm mezunları eğitimleri boyunca Kırgız Türkçesi, Başkurt Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Özbek Türkçesi ve Azerice gibi diğer Türk lehçeleri ile ilgili incelemeler yapmaktadır.

Bu bölümü tercih edecek kişilerin üstün bir sözel yeteneğe sahip olması gerekmektedir. Yine okumayı sevmeleri, edebiyata ilgi duymaları ve okudukları üzerinde düşünmekten zevk almaları gerekir.

Bölüm öğrencileri lisans eğitimleri boyunca Türk lehçeleri ve edebiyatları ile ilgili pek çok ders almaktadır. Bu dersler arasında; Türkiye Türkçesi, Türk Dil Tarihi, Osmanlı Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Dünyası Tarihi, Gagavuz Türkçesi ve Rusça gibi dersler yer almaktadır.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Mezunlarının Yaptıkları İşler Nelerdir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü mezunları, çalıştıkları kurum ya da kuruluşlarda aldıkları göreve göre farklı işler yapmaktadır. Bu işleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Çeşitli toplumların kullandıkları iletişim biçimi olan dilin farklılık ve benzerliklerini incelemek,
  • Kelimelerin aslını, türeyişini ve manalarını incelemek,
  • Dildeki yabancı kelimeleri tespit etmek ve dil aileleri ile ilgili araştırma yapmak,
  • Kelimelerin kullanıldıkları yerlerde hangi anlama geldiklerini tasnif etmek,
  • Kelimelerin hangi dilleri etkilediğini araştırarak konu ile ilgili rapor hazırlamak,

Bunların yanı sıra bölüm mezunları genellikle büro ortamında çalışmaktadır. Ancak araştırma ve inceleme yapmaları gerektiğinde sahaya çıkmaları ve insanlar ile iletişim halinde olmaları gerekebilir.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları İş İmkânları Nelerdir?

Bölüm mezunlarının bir kısmı gerekli öğretmenlik derslerini alarak Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev alabilmektedir. Ayrıca Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünde eğitim bilimleri dersleri okutulmaz. Bu nedenle de öğretmen olmak isteyenlerin öncelikli olarak Pedagojik Formasyon eğitimi almaları gerekmektedir. Ardından KPSS’de Genel Kültür-Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi testlerini çözerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alanlar, devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü iş imkânları yukarıda anlatılanlar ile sınırlı değildir. Bölüm mezunları aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi çeşitli devlet kurumlarında da görev alabilirler. Ayrıca kariyerlerine akademisyen olarak devam etmek isteyenler ALES’ten yeterli puanı alarak araştırma görevlisi olarak başlayıp ilerleyen dönemlerde akademisyen olabilirler.

Aklınızda Bulunsun

İş imkanı ve istihdam alanı oldukça kısıtlı bir bölüm olan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü okumak pek avantajlı bir tercih sayılmaz. İlerleyen dönemde alanınızda iş bulmakta zorlanabilir, alandışı istihdam edilebilirsiniz. Bölümünüz genel kültürünüzü artırırken size geniş iş olanakları sunmaktan uzaktır.

Diğer üniversite bölümleri hakkında bilgi edinmeden tercih yapmamanızı ve  tercih süreci bitmeden forum tercihiniyap adresini ziyaret etmenizi öneririz.

Yorumlar

  1. L. Kabak Avatar L. Kabak dedi ki:

    Bölümle ilgili bilgi ve çeşitli lehçelerin sözlüklerini ihtiva etmişsiniz.