kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cevher Hazırlama Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Cevher hazırlama mühendisleri ne iş yapar? Cevher hazırlama mühendisliği nedir? Devlette ve özelde çalışma alanları nelerdir? Maaşları ne kadardır?

Cevher Hazırlama Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Cevher hazırlama; üretilen kaynakların demir-çelik, metalurji, seramik ve boya endüstrisi gibi farklı alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi aşamalarını kapsar. Zenginleştirme, boyutlandırma ve hammaddeleri zararlı maddelerden arındırma gibi işlemleri içeren bu alan ile ilgili teknolojik işlemlerin gerçekleştirilmesine odaklanan uzmanlar yetiştiren program ise Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümü olarak adlandırılmaktadır.

Cevher hazırlama mühendisliğini tercih etmek isteyenlerin takım olarak çalışmayı sevmeleri ve bireysel karar verme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Yine bu kişiler; analitik ve yaratıcı düşünebilmeli, mesleki sorumluluk alabilmelidirler.

Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü Hakkında Genel Bilgiler

Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Bu mühendislik bölümünde bir yıl süre ile zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanmaktadır. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler birinci sınıfa devam edebilmektedir. Yine eğitim süresince genellikle mesleki dersler ağırlıklı olarak verilmektedir. Bu dersler arasında; Mineraloji, Akışkanlar, Maden Üretim Teknolojisi, Parça Mekaniği, Maden Yatakları ve Proses Mineralojisi gibi dersler yer almaktadır.

Bölümde toplamda 60 günlük bir staj süresi bulunmaktadır. Programı başarıyla tamamlayanlara ise “Cevher Hazırlama Mühendisliği” lisans diploması verilmektedir.

Cevher Hazırlama Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümü mezunlarının görev aldıkları kurum kuruluşta pozisyonlarına göre bazı görevleri bulunmaktadır. Bu görevleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Her türlü cevher hazırlama ve zenginleştirme işlemleri proses ve tesis tasarımını gerçekleştirir,
  • Cevher ve kömür hazırlama tesislerinin işletilmesiyle ilgili denetimler yapar,
  • Temiz katı yakıt üretim tesislerinin tasarımını ve işletilmesini yapar,
  • Deterjan, boya, sert plastik endüstrisi hammadde hazırlama tesislerinin tasarımı ve işletilmesini yapar,
  • Nükleer enerji hammaddelerinin teknolojisi ile ilgili araştırmalar yapar,
  • Atık değerlendirme ve tesis işletmeciliği gibi alanlardaki gelişmeleri takip eder,

Bunların yanı sıra cevher hazırlama mühendislerinin çalışma ortamı genellikle açık hava ya da kapalı üretim ortamlarıdır. Yine bu ortamlar tozlu ve çok gürültülü ortamlar olabilir. Bu nedenle de çalışmalar öncesinde gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir.

Cevher Hazırlama Mühendisliği İş İmkânları Nelerdir?

Cevher Hazırlama Mühendisliği iş imkânları arasında cevher ve katı malzeme hazırlama ile ilgili sektörler yer almaktadır. Bu doğrultuda cevher hazırlama mühendisleri metalürji, cam, seramik, deterjan, yem, boya endüstrisi ve enerji üretimi gibi farklı sektörlerde iş bulabilmektedir. Ancak iş imkânları bunlar ile sınırlı değildir. Kömür harmanlama, kırma taş ve öğütme tesisleri de cevher hazırlama mühendislerinin diğer uzmanlık alanlarıdır. Bu nedenle söz konusu bu sektörlerde de iş bulma fırsatları bulunmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan kurumlardan eğitim alarak ”Eğitim Katılma Belgesi”  ve İş Güvenliği Uzmanlığı sınavından en az 70 puan ve üzeri puan alan kişiler, İş Güvenliği Uzmanı olarak da görev alabilirler.

Tüm bunların yanı sıra Cevher Hazırlama Mühendisliği maaşları ise değişiklik göstermektedir. Mesleğe yeni başlayanların maaşı ortalama olarak 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasındadır. Ancak daha tecrübeli, işinde başarılı ve yabancı dil konusunda kendisini geliştiren cevher mühendisleri ise çok daha yüksek maaşlar alabilmektedir. Bu doğrultuda maaşlar 5 bin bazen 10 bin TL’ye kadar çıkabilir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ise 657 Sayılı Kanunda belirtildiği gibi teknik hizmetler sınıfındaki kadroların derece ve kademesinden maaş almaktadır. Yeni başlayan cevher mühendisi kamuda 5.500 TL alırken emekliliğe yakın 7.500 TL seviyesine kadar çıkmaktadır.

Aklınızda Bulunsun

Mühendislik alanında yeni ve spesifik mühendislik bölümleri artmakta olup o alana yatırım yapan şirketler açısından atanma olanağı da mevcuttur. Cevher hazırlama mühendisi için spesifik olarak iş ilanı sayısı fazla değildir. Bu nedenle bölüm mezunları alandışı istihdam edilebilmektedir. Kamu da ise cevher hazırlama mühendisliği mezunları için alım yapılan özel kadrolar bugün için mevcut değildir. Tercih etmek isteyen adayların  nasıl bir kariyer hedeflediğini iyi düşünmesini tavsiye ederiz.

Diğer üniversite bölümleri hakkında bilgi edinmek için tıklayınız. Forum tercihiniyap.net adresinde üniversite tercihleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.