kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çekme Belgesi Nedir? Ne Demek? Nasıl ve Neden Alınır?

Çekme Belgesi Nedir? Ne Demek? Nasıl ve Neden Alınır? Çekme belgesi ne işe yarar? Çekme belgesi olan araç alınır mı? Çekme belgesi kaldırma işlemi nasıl yapılır? Çekme belgesi örneği nasıl bulunur?

A+
A-

Türkiye deyim yerindeyse araç zengini bir ülkedir. 2000’li yıllarla birlikte ülkedeki otomobil sayısı katlanarak artmıştır. Günümüzde hane başına 2 hatta 3 araç düşebilmektedir. Öyle ki ekonominin durumuna bakılmaksızın her yıl ülkedeki otomobil sayısı artmaktadır. Türkiye’de Eylül 2019 itibariyle açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre trafiğe kayıtlı 23 milyon 86 bin 900 adet araç bulunmaktadır.  Bu araçların %54,1’i otomobil, %16,4’ü kamyonet, %14,3’ü motosiklet, %8,2’si traktör, %3,7’si kamyon, %2’si minibüs, %9’u otobüs ve %3’ü ise özel amaçlı taşıtlardır. Otomobillerin bu dağılım içerisindeki yeri ise her geçen gün artmaktadır. Üretilen yeni otomobiller pazara girdikçe ve eski otomobillerin sayısı arttıkça da pek çok otomobil trafikten çekilmektedir.

Yasalara, kurallara uygun olan trafikte seyreden tüm araçların kaydının olmasıdır. Ancak günümüzde sıfır veya ikinci el araçların bazılarının kaydı siliniyor, bazıları ilk kez trafiğe çıkıyor. Trafikteki her aracın tescil edilmiş olması, sınıf ve amaç doğrultusunda plakası olması gerekirken uygulamada durum değişiyor. Özellikle geçirdiği trafik kazası veya trafikte olmaması gerekecek kadar eski bir yıla ait olması nedeniyle kanunla belirlenerek trafikten çekiliyor. Araç kullanılamayacak kadar kötü durumdaysa ve araca ait hiçbir vergi, kaza, haciz, rehin borç durumu yoksa araç trafikten çekilerek trafik tescil bürosuna teslim edilmektedir. Bu aracın trafikten çekildiğini gösteren belde de tam o noktada verilir. ‘Çekme belgesi’ olarak adlandırılan bu belge, aracın kayıtlı tüm borçlarının ödendikten sonra ve plakaların trafik tescil bürosuna verilmesinden sonra alınan, aracın trafikten çekildiğini gösteren resmi belgedir. Ancak pek az kişi bu belge hakkında bilgi sahibidir. Bu nedenle de binlerce kişi belge hakkında araştırma yapmaktadır. Peki çekme belgesi nedir? Ne demek? Çekme belgesi nasıl, neden ve nereden alınır? Çekme belgesi sorgulama ve kaldırma nasıl yapılır?

Çekme Belgesi Nedir? Ne Demek?

Otomobil, araç alıp satarken en çok gündeme gelen konulardan biri de çekme belgeli araçlardır. Bu belge nedeniyle söz konusu araç normal değerinin altında satılır. Üstelik çekme belgeli aracı almadan önce alıcılar iki kez düşünmektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki çekme belgesi uygulaması kullanılmayan, hurda haline gelen, kaza geçiren, perte çıkan araçları vergi ve diğer yükümlülüklerden kurtarmak için kullanılır. Bu belge ise araca ait olan bandrol, trafik, vergi gibi tüm borçların ödenmesiyle birlikte alınır. Borçlar ödendikten sonra aracın plakaları trafiğe teslim edilir. Aracın sahibi alana kadar araç bu şekilde trafikte, çekme belgeli bir şekilde kalabilir. Bu süre zarında araç için MTV ödemeniz gerekmek ve borcunuz çıkmaz.

cekme belgesi nedir

Çekme Belgesi Nasıl ve Neden Alınır?

Çekme belgesi kullanılmayacak, kazalı, hurda olan ve perte çıkan araçlar için vergi vb. ödemelerin geçersiz kılınması için alınır. Aracın güncel borçları kapatılarak plakası trafiğe teslim edilmesiyle belge alınmaktadır. Bu sayede çekme belgeli araç için hiçbir borç ve ödeme gelmemektedir. Aracın zorunlu bir şekilde hurdaya çıkması, sahibinin isteği üzerine, araç çalındığında, kazaya uğradığında bu belgeyi almak için başvuru yapılabilir.

Çekme Belgeli Araç Alınır Mı? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İkinci el araç satışı yapılırken internet sitelerinde, bayilerde ve satış noktalarında aracın çekme belgeli olduğu, borcunun olmadığı ve vergiden muaf olduğu belirtilmektedir. Araç trafikten çekilse bile sahibinin isteği üzerine araç geri trafiğe dönebilir. Bu nedenle çekme belgeli araçlar sık sık alınır ve satılır.

Araç trafikten çekilmeden önce MTV’si ödendiği için trafiğe geri dönen aracın MTV’si ödenmelidir. Ayrıca çekme belgesi olan her araç pert değildir. Ayrıca araç pert halde olsa bile bildirilmeyebilir. Bu nedenle aracın TRAMER bilgileri kesinlikle kontrol edilmelidir. Üstelik söz konusu araç 3 yaşından küçükse muhakkak muayene bilgilerini istemelisiniz. Aksi takdirde araç hiç muayeneye girmemiş gibi görülebilir ve ödeyeceğiniz para artabilir. Son olarak çekme belgesi aracın pert olduğu anlamına gelmese bile siz her ihtimale karşı en kötüsünü düşünmeli ve ona göre hareket etmelisiniz.

Çekme Belgesi Sorgulama ve Kaldırma Nasıl Yapılır?

Çekme belgesi olan araç trafiğe çıkartılamaz. Bu araçların trafiğe çıkması durumunda sahibine cezai yaptırım uygulanmaktadır. Aracın yasal şekilde trafiğe dönebilmesi için bazı işlemlerin yapılması gerekir. Araç sahibi veya yetkilendirilen kişi dilekçe ile trafik tescil şubesine veya bürosuna başvuru yapar. Başvuru sırasında araca ait tescil belgesi, geçerli zorunlu sigorta poliçesi, araçta değişiklik yapılmışsa buna dair belge, araç muayene evrakları sunulmalıdır. Trafiğe çıkmasında sakınca olmadığı görülen araç için önce plaka teslim edilir sonra da motorlu araç trafik belgesi verilir. Daha sonra gerekli bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilir. Elektronik ortamda yapılan veri akışı sonrasında bu işlem gerçekleşir. Eğer gerçekleşmezse, bir aksilik olursa ilgili kişi gelir idaresi başkanlığına yani vergi dairelerine elle başvuruda bulunmalıdır. Çekme belgeli araç trafiğe çıkarken noter masrafları, MTV ödemesi, muayene ücreti ve zorunlu trafik sigortası masrafları ödenir.

Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için gereken belgeler: Nüfus cüzdanı, muayene yapıldığını gösterir belge, zorunlu trafik sigortası yapıldığına dair belge, araç tescil belgesi, değişiklik varsa araçta değişiklik yapıldığını gösteren belge, araç özellikleri, vasıta bilgilerini gösteren belgeler

Araçlarla ilgili yetki belgelerini sorgulamak için e-Devlet sistemine girmek gerekmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen Araç Yetki Belgesi Sorgulama hizmetinden faydalanarak hizmetten yararlanabilirsiniz.

Çekme Belgesi Örneği

Çekme belgeli araçlara ilişkin çekme belgesi örnekleri sık sık merak edilmektedir. İşlem yapan veya yapacak vatandaşlar belgelerin neye benzediğini, ellerindeki belgenin doğru olup olmadığını merak etmektedir. Ayrınca ikinci el alıp satarken çekme belgeli araç almayı satmayı düşünenler bu belgeyi sorgulamaktadır. İşte çekme belgesi örneği..

cekme belgesi ornegi

Yorumlar

  1. Black Friday Avatar Black Friday dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar Black Friday indirimleri de devam ediyor. Oraya da bir bakın derim.

  2. Black Friday Avatar Black Friday dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar Black Friday indirimleri de devam ediyor. Oraya da bir bakın derim.