kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İnovasyon Nedir? İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?

​​​​​​​İnovasyon nedir, inovasyon çeşitleri hangileridir, inovasyon örnekleri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Gelişen dünyada her gün karşımıza yeni düşünceler ve yeni sözcükler çıkmakta. Bunlar kimi zaman teknoloji ile ilişkili, kimi zaman toplumsal meselelerle… İnovasyon ise işte bunların merkezinde duran bir kelime olarak karşımıza çıkıyor.

İNOVASYON NEDİR?

İnovasyon kelimesinin kavramsal olarak yenilik, yenilikçilik olduğunu söyleyebiliriz. İnovasyon hem bir süreci yani yenilemeyi ve yenilenmeyi hem de bir sonucu yani yenilenmenin getirdiği yeniliği ifade eder. Sanıldığının aksine inovasyon çoğu zaman bir buluş değildir. Buluştan ziyade, hayatımızda var olan bir ürünü ya da bir hizmeti ele alarak, o ürünün veya hizmetin üstüne yeni özellikler katar. Bu özellikleri katarken de bizlerin sıkıntılarından yola çıkarak, geliştirdiği ürüne bu özellikleri entegre eder. Özellikleri geliştirme aşamasında önemli olan şey ise, o özelliğin özgün olmasıdır diyebiliriz.

İnovasyon içeren fikirler, daha önce çözülmemiş, çözülememiş sorunları çözmek ve insanoğlunun ihtiyaçlarına daha pratik çözümler ile cevap vermek için geliştirilmektedir.

İnovasyon’un teknik, ekonomik ve sosyal süreçlerin oluşturduğu bir kavram olduğunu söyleyebiliriz. Gelişen dünyadaki bireylerde ve toplumlarda inovasyonun, yeniliğe açıklık ve girişimcilikle özdeşleşen bir düşünce olduğu göz önünde bulundurulabilir. Dolayısıyla, inovatif bir düşünceye sahip bireyler yeni fikirleri ve yeni özellikleri ortaya çıkararak inovasyona katkıda bulunabilirler.

İnovasyonun her şey ile ilgili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. En küçük örnekle; üretimler, pazarlamalar, finans sektörü, kurumsal işler, bilgi, reklamlar ve tasarım; hepsi inovasyonla ilgilidir. İnovatif düşünceye sahip bir insan her alanda yenilik yaratabilir.

İnovasyon Örnekleri

Basit bir şekilde inovasyon örnekleri vermek gerekirse;

USB ile Şarj Edilebilen Piller: Piller, bazı özel piller dışında şarj edilemez. Ancak yine inovatif düşünceli bireyler bu sistemi geliştirerek USB ile şarj edilebilen pilleri tasarlamışlardır.

Kir Tutmayan Kıyafetler: Hiç kirlenmeyen bir kıyafetin varlığı da yine gelecek yıllarda karşımıza daha fazla çıkacak yeniliklerden olacak.

Robotlar: Robotlar muhtemelen hem şimdi hem de gelecekte en inovatif çalışmalar olarak hayatımızda yer alacak.

Elektrik Üretebilen Panjurlar: Şu an daha geliştirilme aşamasında olan bu panjurların yakın zamanda kullanıma sunulacağı tahmin ediliyor.

İNOVASYON ÇEŞİTLERİ

Hizmet İnovasyonu: Bir işletme tarafından kullanıcılara hizmette sağlanan kolaylıklar olarak adlandırılabilir. Bazı şirketler kullanıcılarına hem ürün hem de hizmet sağlayabilir. Hem ürün hem de hizmet sağlayan işletmelere restoranlar örnek verilebilir. Ancak sadece hizmet sağlayan işletmeler de vardır. Mesela bunlara oteller ve hastaneler örnek gösterilebilir.

Pazarlama İnovasyonu: Pazarlama inovasyonunu örnek üzerinden anlatmak gerekirse; internet üzerinden yemek siparişi yapılan bir sitenin, siparişi alıp ürünü müşteriye ulaştırması denebilir.

Organizasyonel İnovasyon: İşletmelerin inovasyonu sadece ürünleri geliştirip, farklılaştırarak yaptığını söylemek yanlış olur. Yani işletmeler arası rekabet olduğundan, rekabette bir adım öne çıkabilmek için de inovatif ürünler ortaya çıkarıldığını söyleyebiliriz. Bu noktada da organizasyonel inovasyondan bahsedilebilir. Nedir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.