kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ebe Yardımcısı Nedir? Nasıl Ebe Yardımcısı Olunur?

​​​​​​​Ebe yardımcısı nedir, ebe yardımcısı ne iş yapar, ebe yardımcısı nasıl olunur, ebe yardımcısı görevleri nelerdir, ebe yardımcısı çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

EBE YARDIMCISI NEDİR?

Ebe Yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ilgili bölümünü bitiren ve ebelerin nezaretinde verilen görevleri yerine getiren sağlık personeline denmektedir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir.

Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ebe yardımcısı mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

Sağlık alanında birçok kadro ve pozisyon bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ebe yardımcısıdır. Ebe yardımcısı nedir dendiğinde hemen hemen herkesin aklında doğumdan sorumlu kişi olan ebenin yardımcısı canlanmaktadır ama sağlık alanında çalışan ebelik ve doğal olarak da ebe yardımcısı mesleği sadece bundan ibaret değildir.

Bu meslekler doğum ile ilişkili mesleklerdir fakat doğumdan öncesi ve sonrası ile ilgili işlemlerle de ilgilenmek ebenin ve yardımcısının meslek görevleri içinde yer almaktadır.

NASIL EBE YARDIMCISI OLUNUR? KİMLER EBE YARDIMCISI OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Herhangi bir mesleği yapabilmek için bazı yeterlilikler gereklidir diyebiliriz. Sağlık alanında çalışabilmek için de aranabilecek özel şartları bir kenara bırakırsak en temel haliyle ilişkili bir bölümden mezun olmak gerekmektedir. Ebe yardımcısı olabilmek için de bireyin özellikle ortaöğretimde ilişkili bölüm mezunu olması veya bu unvan ile tecrübe edinmiş olması gerekmektedir. Ebe yardımcısı olabilme şartları bu açıdan biraz farklıdır.

Bu mesleği yapabilmek ile ilgili ayrıca şöyle bir detay bulunmaktadır, Sağlık Bakanlığı ebe yardımcısı alımı için merkezi atamada kadro açmamaktadır, taşeron firmalar aracılığıyla, sağlık destek personeli olarak bu işi çözmektedir bu yüzden de belli şartları yerine getirmek de bu mesleği yapmaya yetemeyebilmektedir. Bu bilgiyi göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyiniz.

EBE YARDIMCISI NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Ebe yardımcısı adında da anlaşılacağı üzere ebe olarak görev yapan sağlık personelinin yardımcısı olarak hizmet veren bir sağlık personelidir. Ebe yardımcısı ne iş yapar sorusunun cevabını görevlerine bakarak daha iyi anlamak mümkündür. Ebe yardımcısının görevleri şunlardır:

  • Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım etmek
  • Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım etmek
  • Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapmak
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak
  • Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olmak
  • Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olmak, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirmek
  • Kadının başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat etmek
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi vermek
  • Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarının yürütülmesinde ebeye yardım etmek
  • Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım etmek
  • Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev almak
  • Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlamak

ebe yardimcisi ne is yapar

EBE YARDIMCISI ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık alanındaki meslekleri yazarken her seferinde dile getirdiğimiz bir gerçeği burada da dile getirmek gerek. Sağlık alanında çalışan personellerin çalışma şartları pek çok diğer devlette bulunan meslek gruplarına veya belki de özel sektördekilere bile kıyasla oldukça zordur. Ebe yardımcılığı de bu zorluktan nasibini alan bir meslektir.

Yukarıdaki görevler dikkate alınırsa ebe yardımcıları yeni doğacak bir canlı ve onu taşıyan anne ile haşır neşir oldukları için (ebe daha yoğun olsa da ebe yardımcıları da aynı derecede olurlar) mesleğin zorluğu bir noktada burada başlamaktadır. Bir anne adayı ile uğraşmak yorucu olabilirken aynı zamanda bir canlının sapasağlam doğmasında rol alıyor olmak mesleği stresli yapabilmektedir.

Bunun dışında hastanede veya sağlık kuruluşlarında iletişim halinde olunan sağlık çalışanları, personeller de duruma göre iş stresini arttırabilmektedirler. Genel olarak çalışma şartlarının iyiliği ve kötülüğü biraz da bağlı bulunacak olan hastaneye, kuruluşa göre değişebilmektedir diyebiliriz.

Çalışma saatleri noktasına geldiğimizde ise kamu görevlilerinin çalışma saatleri yönetmelikler ile haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Ebe yardımcıları ise aynı biçimde yönetmelikte haftalık 45 saat çalışma süresine sahiptirler. Tabi ki bu durum da çalışılan kuruma, ek mesailere, nöbetlere bağlı olarak değişebilmektedir fakat ortalama çalışma saatleri bu civarlardadır ve fazla çalışmalar eğer bir aksilik yok ise ek mesai olarak maaşa yansımaktadır.

İDEAL BİR EBE YARDIMCISI NASIL OLMALI?

Bir ebe yardımcısında veya sağlık alanında çalışan bir bireyde aranabilecek ilk özellik sağlık alanında çalıştığının farkındalığıdır. Bu durum oldukça önemlidir çünkü insan canı ile ilişkili bir işte bu bilinçte olunmadığı takdirde hem yapılan iş zulme dönüşmektedir hem de hasta insanlar mutsuz edilebilmektedir.

Bunun dışında spesifik olarak ebe yardımcısı mesleğini yapacak bireylerde aranacak özellikleri sıralamak gerekirse; biyoloji alanına hakim ve bu alanda başarılı, bedenen ve zihnen dayanıklı, soğukkanlı, dikkatli, özenli, titiz, insan sevgisi yüksek, yardımsever, sevecen, hızlı karar verebilen, sorumluluk sahibi olan gibi özellikler karşımıza çıkmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.