kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Mümessil (Reprezant) Nedir?

Tıbbi Mümessil (Reprezant) Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Tıbbi Mümessil (Reprezant) Ne Demek? Tıbbi Mümessil Görevleri Nelerdir? Tıbbi Satış Mümessili Nerelerde Çalışabilir?

A+
A-

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil diğer adıyla reprezant ya da halk tabiriyle ilaç mümessilliği tercih edilen meslekler arasındadır. Gençler için imkanları hayli iyi olan bu meslekte çok iyi para kazanabilir ve kendinizi ilaçlar konusunda da eğitebilirsiniz. Biliyorsunuz ki sağlık ölmeyen bir sektördür.

Koronavirüs salgını sürecinde sağlık alanındaki her sektörde hareketlilik arttı. Aşı konusunda çalışan firmalara ek olarak medikal firmaları tarafından üretilen ürünlere de talep oldukça fazla. Medikal ürünlerin, ilaçların, tıbbi cihazların, son teknolojik aletlerin tanıtılması ve sağlık kurum ve kuruluşlarına satılması için çalışan tıbbi satış mümessillerinin veya diğer adıyla reprezantların da iş yükü artmış oldu.

Ancak bu durum bu alanda yeni personel alımlarının yapılmasının önünü de açıyor. Bu nedenle pek çok işsiz, iş arayan, iş değiştirmek isteyen kişi tıbbi satış mümessilleriyle ilgili sorular soruyor. Peki tıbbi satış mümessilleri nedir? Ne demek? Tıbbi satış mümessilleri ne iş yapar? Nasıl olunur?

Tıbbi Mümessil (Reprezant) Nedir? Ne Demek?

Medikal firmalar tarafından pek çok ürün, cihaz, sağlık malzemesi ve ilacın hastanelere, doktorlara, eczacılara, sağlık alanında görevli kurum ve kuruluşlara tanıtılması ve satılması gerekmektedir. İşte bu alanda görev yapan kişilere de tıbbi satış mümessili veya reprezand denilmektedir. Bu kişiler şirket tarafından tahsil edilen bir araçla bulundukları ilçe, şehir veya bölgedeki eczaneleri, hastaneleri, sağlık kuruluşlarını gezerek ürünleri tanıtır ve satmaya çalışırlar.

Tıbbi mümessillerin tanıtacakları ve satacakları yerli ve ithal ürünlerle ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Çünkü satış öncesi ürünü pazarlamaları hayati derecede önemlidir. Ayrıca sektördeki önemli firmaları, kurumları ve doktorları da tanımaları gerekir. Ürünleri sattıkları için çalıştıkları firmadan aldıkları maaşların yanı sıra belirli miktarda prim de alırlar. Bu kapsamda gelirleri önemli ölçüde artar.

Tıbbi Mümessil Ne İş Yapar?

Koronavirüs salgını sonrasında sağlık sektöründeki her alanda faaliyetler hız kazandı. Türkiye’nin ihtiyaçları gideren firmalar ihracat paylarını da artırdı. Medikal sektöründe de her gün yeni ilançlar, cihazlar ve aletler çıkıyor yeni ürünler üretiliyor. Üretilen bu ilaç, malzeme ve cihazların tanıtımı ve satılması için de tıbbi satış mümessilleri görev yapıyor. 

İlaç, cihaz ve aletlerle ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar.
Kendi satış bölgelerine hakim olmaları gerekir.
Sağlık kurum ve kuruluşları ile doktorları tanımaları önemlidir.
Tanıtım ve satış yapmak için sağlık kurumlarını ziyaret ederler.
Örnek ürün ve kataloglar ile ürünleri tantırlar.
Ellerindeki ürünleri pazarlarlar.
Her gün gidecekleri sağlık kuruluşlarını belirlerler.
Satışlara yönelik takvim oluştururlar.
Yaptıkları satış ve işlemleri rapor haline getirirler.
Yeni siparişler ve elde kalan malların iadesiyle ilgilenirler.

Tıbbi Satış Mümessili Nasıl Olunur?

Bu mesleği yapmak için en önemli şart pazarlamacı ruhuna sahip olmaktır. Eğitim şartı zorunlu olmasa da size kariyerinizde avantaj sağlayabilir. Üniversitelerde 2 yıllık tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümünden mezun olan kişiler işe girişlerde daha avantajlıdır.

Ancak farklı bölümlerden mezun olan binlerce kişi de bu meslekte çalışabilmektedir. Medikal şirketlerine başvuru yaparak işe girebilir ve satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Tıbbi Mümessili Nerelerde Çalışabilir?

Tıbbi satış mümessili veya reprezant olarak çalışacak kişiler medikal firmalarında iş bulabilmektedir. İlaç üreticileri, tıbbi cihaz ve malzeme üreticileri ile bu malzemeleri, ilaçları satan aracı firmalarda iş bulabilirler.

Özellikle Novartis, Bayer, Abdi İbrahim gibi büyük ilaç ve medikal firmalarında çok sayıda çalışan istihdam edilmektedir. Kariyer sitelerinden veya medikal firmalarının internet sitelerinden iş ilanlarını takip edebilirsiniz. Ayrıca sektördeki tanıdıklarınızın size referans olması da işinizi kolaylaştıracaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.