kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

En Fazla İthalat Yaptığımız Ülkeler

Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasıyla birlikte ekonomi alanında önemli kararlar alındı. İzmir İktisat Kongresi sonrası hızlı ekonomik büyümenin temelleri atılarak, ekonomi alanından bir çok değişim ve gelişimle bugünlere kadar gelindi. Ekonomimizdeki büyüme ve gelişme Cumhuriyetten bugüne devam ederken, ithalatımızda da yıldan yıla artışlar genellikle devam etti. Biz de bugün 2016’da en fazla ithalat yaptığımız ülkeleri konuşmak istedik.

A+
A-

21. yüzyılla birlikte sanayilerdeki tesisleşmenin optimum seviyeye doğru hızlanması, yüksek eğitim mezunu insan sayısının artması, bilgisayar ve internet kullanımının fazlaca yaygınlaşması ve üretim sürecine robotların dahil edilmesi, küreselleşmenin tüm dünyayı etki alanına alması gibi bir çok nedenden ötürü ülkelerin dış ticaret hinderlantı genişledi. Hem dışa satım (ihracat), hem de dıştan alım (ithalat) verileri gelişmiş, gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkeler açısından sürekli artma eğilimine girdi.

Ülkelerin ithalat ve ihracat verileri  yıldan yıla artarken, ülkeler açısından burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus: İthalat verilerinin, ihracat verilerine göre çok fazla artmasının kontrol edilmesi olarak kendini gösterdi. Bir ülkenin sürekli olarak dış açık vermesi; ülke ekonomisinin daralmasına, dış borcun artmasına ve ülkedeki sermayenin dışa bağımlı hale gelmesine sebep olmaktatır. Ekonomisi dışa bağımlı olan bir ülkeninde tam bağımsız olduğundan söz etmek doğru olmayacaktır. Buradan hareketle biz de ülkemizde dış açığımızı arttıran, ithalatımızda önemli yere sahip ülkeleri konuşmak istedik. İşte, en fazla ithalat yaptığımız ülkeler…

İthalat Nasıl Yapılır, Bir Eşya Yurt Dışından Nasıl İthal Edilir?

ÇİN HALK CUMHURİYETİ 

İnsan nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Çin’de: Emeğin bol ve ucuz olması, küreselleşen şirketlerin fabrikalarını Çin’e taşınmasına sebep oldu. Bugün marka değerinin ispatlamış bir çok ürünün üretimi dahi Çin’de yapılıyor. Çin dış ticarette farkını ortaya koyarak, özellikle gelişmekte olan ekonomileri pazar haline getirdi. Bu ekonomilerden bir tanesi de kaçınılmaz olarak, ülkemiz oldu. Bundan on yıl öncesine kadar belli düzeyde dış ticaret yaptığımız Çin, bugün ithalatımızda birinci sırada yer alıyor. Çin’den 2016 yılında yaptığımız ithalat 25,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Tüm ithalat verileri içerisinde, Çin’den yaptığımız ithalat oranı %12,8 olarak değer buldu.

ALMANYA 

Almanya ile yaptığımız dış ticaret yoğunluğu yıllardır devam etmektedir. Son yıllarda ülkemizle yapılan ithalatta birinci sırayı Çin’e kaptıran Almanya, ikinci sıradaki yerini korumaktadır. Özellikle, otomobil ve makine sanayi de pazarın büyük bölümünü elinde tutan Almanya ile 2016 yılında yaptığımız ithalat 21,5 milyar düzeyindedir. Almanya ile yaptığımız ithalatın  tüm ithalatımıza oranı ise %10,8 olarak gerçekleşmiştir.

RUSYA FEDERASYONU 

Ülkemizde, bir ürünün önce yarı mamul, sonra da mamul haline getirebilmesi için, işgücü potansiyeli ve zengin hammadde rezervi mevcuttur. Bunlarla birlikte bu ürünün mamul aşamasına gelmesinde önemli bir unsur da Enerjidir. Dünya’da enerji üretimi denildiğinde akla gelen başlıca kaynaklar: Doğalgaz, ham petrol ve türevleri olarak sıralanır. Bunlarda da en fazla rezerve sahip ülkelerden bir tanesi Rusya Federasyonudur. Bu nedenle biz de Rusya’dan enerji ithalatı yapmaya devam ediyoruz. 2016 verilerine göre ithalatımızda üçüncü sırada yer alan ülke konumunda olan Rusya Federasyonu ile, ithalatımız 15,1 milyar dolar düzeyindedir ve tüm ithalatımıza oranı %7,6 olarak gerçekleşmiştir.

2023 En Fazla İthalat Yaptığımız On Ülke:

Bu veriler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi sitesinden alınmıştır. Veriler 2016 yılına ait olup, milyon dolar olarak belirtilmiştir. Noktadan öncesi milyar dolar olarak da okunabilir. Yüzdesel olarak belirtilen de o ülke ile yapılan ithalatın genel ithalatımız içerisinde payını göstermektedir.

  • 1. Çin Halk Cumhuriyeti 25.441 Milyon dolar. (%12,8)
  • 2. Almanya 21.475 Milyon dolar (%10,8)
  • 3. Rusya Federasyonu 15.162 Milyon dolar (%7,6)
  • 4. Amerika Birleşik Devletleri 10.902 Milyon dolar (%5,5)
  • 5. İtalya 10.207 Milyon dolar (%5,1)
  • 6. Fransa 7.386 Milyon dolar (%3,7)
  • 7. Güney Kore 6.384 Milyon dolar (%3,2)
  • 8. Hindistan 5.757 Milyon dolar (%2,9)
  • 9. İspanya 5.679 Milyon dolar (%2,9)
  • 10. İngiltere 5.374 Milyon dolar (%2,7)

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muayene Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

2023 En Fazla İthalat Yaptığımız 5 Ülke:

1. Çin Halk Cumhuriyeti 25.441 Milyon dolar. (%12,8)
2. Almanya 21.475 Milyon dolar (%10,8)
3. Rusya Federasyonu 15.162 Milyon dolar (%7,6)
4. Amerika Birleşik Devletleri 10.902 Milyon dolar (%5,5)
5. İtalya 10.207 Milyon dolar (%5,1)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.