kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fidye Miktarı 2021 Ne Kadar Oldu? Oruç Fidyesi Nedir?

Oruç fidyesi nedir? Hangi durumlarda ve kimlere fidye verilir? 2021 oruç fidyesi ne kadar oldu? Ramazan fidyesi 2021 yılında ne kadar olarak belirlendi? Oruç tutmayanlar ne kadar para verecek?

A+
A-

​​​​​Ramazan son 1.5 yılda dünyada yaşanılan tüm sıkıntılara rağmen islam aleminde bu yıl da coşku ile karşılanıyor. Ramazan ayının gelmesi ile beraber de Müslümanların unuttukları ve hatırlayamadıkları veya yanlış bildikleri ya da bilmedikleri konulardaki soruları gündeme gelmeye, aranmaya başladı. Oruç hakkında, ramazan hakkında, zekat, fitre vb. konular hakkındaki sorularına cevap arayan okurlarımız bu konulardaki içerikleri sitemizde ve haberlerimizde bulabilirler.

ORUÇ FİDYESİ NEDİR? RAMAZAN FİDYESİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Ramazan fidyesi olarak da isimlendirilen ve bilinen oruç fidyesi Müslümanlar için farz olan oruç ibadetini yerine getiremeyecek, kazasını dahi tutamayacak durumda, pozisyonda olan Müslümanların tutamadıkları oruç karşılığında ödedikleri maddi bedeldir.

ORUÇ FİDYESİ NE ZAMAN, HANGİ TARİHLERDE VERİLİR?

Oruç fidyesi ramazan ayının içinde bulunan herhangi bir zamanda verilebilir. Yani kişinin istediği ana bağlı olarak fidye ramazan ayının hemen başında, ortalarında veya ramazan biterken verilebilir. Bayram veya bayramdan birkaç gün sonra da verilebileceği yorumlanan oruç fidyesinin ramazan ayından çok fazla uzaklaşılmadan verilmesi tabi ki daha uygun görülmektedir.

RAMAZAN FİDYESİ KİMLERE VERİLİR?

Oruç fidyesi fıtır sadakası ile aynı maksat ile verildiğinden dolayı tıpkı fıtır sadakasında yani fitrede olduğu gibi fakir, yoksul, gariban kimselere verilmesi uygun olandır.

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLMEZ?

Fitrenin veya zekatın amacı yoksul kullara yardımda bulunmaktır ve özellikle kişinin kendi malvarlığından verdiği bir yardım olduğu için o paranın ona geri dönmemesi, kendisinin kullanmaması gerekmektedir. Tam bu mantıkla kişinin bakmakla yükümlü olduğu veya olabileceği anne, baba, dede, büyükanne, çocuk, torun gibi kişilere fitre ya da oruç fidyesi verilmesi dini açıdan caiz görülmemektedir. Aynı zamanda zengin kişilere, durumu iyi olan bireylere veya bu tip kişilerin çocuklarına da bu yardımların yapılması da uygun görülmez. Bu kapsamda verilemeyecek kişiler dışında kalan kişilere, kardeş, kayınvalide, kayınbaba da dahil olmak üzere herkese bu yardım yapılabilir.

Oruç fidyesi hakkında daha detaylı bilgiyi ilgili içerikte bulabilirsiniz.

<div></div>

FİDYE MİKTARI 2021 NE KADAR OLDU?

Fidye ile fıtır sadakasının amaçları gibi miktarları aynıdır. Ülkemizde fıtır sadakası diyanet işleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu tarafından belirlenerek halka duyurulmaktadır. Bu kurul bu miktarı belirlerken toplumdaki sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurmaya çalışarak karar vermektedir. 2020 yılı için oruç fidyesi miktarı 27 TL olarak belirlenmişti bu yıl ise 1 TL zam yapılarak 2021 fidye miktarı 28 TL olarak duyuruldu. 28 TL bir günün fidyesi olarak belirlenmektedir. Bir ayın oruç fidyesi yani ramazan fidyesi ise 30X28= 840 TL olarak karşımıza hesaplanmaktadır.

FİDYE SADECE NAKİT OLARAK MI VERİLİR? EN FAZLA NE KADAR FİDYE VERİLEBİLİR?

Fidye fıtır sadakası ile aynı niyet ile aynı ölçülerde verilmektedir ve fitrede olduğu gibi bu rakam minimum rakamdır ve fitre verecek veya fidye ödeyecek kişi diler ise bundan daha fazla ve zenginliği ölçüsünde bir üst sınır olmadan istediği miktarlarda yardımda bulunabilir. Ayrıca nakdi yardımın dışında en az bu rakama denk gelecek kadar gıda vb. madde yardımında da bulunabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.