İl Göç Uzman Yardımcılığı Sınav Konuları Nelerdir? Soru Dağılımı Nasıl?
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere gerçekleştirilen İl Göç Uzman Yardımcılığı sınav konuları nelerdir? Soru dağılımı nasıldır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Müdürlüğün taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere alımı gerçekleştirilen İl Göç Uzman Yardımcılığı mesleği sınavı nasıldır? İl göç uzman yardımcılığı sınav konuları nelerdir? Kaç soru sorulmaktadır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
İl Göç Uzman Yardımcılığı Nedir?
İçişleri Bakanlığı’nın bünyesinde göç ve göçmen işlemleri için teşekkül ettirilen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatında görevlendirilen, göç ile alakalı iş ve işlemleri gerçekleştirmek üzere istihdam edilen taşra uzmanı statüsündeki kariyer meslek grubu İl Göç Uzman Yardımcılığı’dır.
İl Göç Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?
İl Göç Uzman Yardımcılığı mesleğine girmek isteyen adayların öncelikli olarak memur olmak için belirlenmiş olan genel şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Bu şartlar devlet memurları kanununda ilgili maddelerde açıklanmaktadır. Bunun yanında adayların üniversitelerin Hukuk fakültelerinden ya da İİBF ile dengi fakültelerinden mezun durumda olmaları, İl göç uzman yardımcılığı alımına başvuruda bulunmak isteyenlerin alımın yapıldığı yılın başı itibariyle otuz beş yaşlarını doldurmamış olmaları gerekmektedir ayrıca adayların geçerliliği devam eden KPSS A Grubu puanlarına sahip olmaları gerekmektedir. Bu puan türleri Müdürlük tarafından; KPSS P7, KPSS P6, KPSS P16, KPSS P21, KPSS P41, KPSS P36, KPSS P31, KPSS P26 olarak belirlenmiştir. Adayların başvuruda bulunabilmeleri için bu puan türlerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir.
İl göç uzman yardımcılığı alımı Müdürlüğün yapacağı protokol hükümlerine göre üniversiteler tarafından yapılmaktadır ve bu yazılı sınava mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının yirmi katı kadar aday katılabilmektedir.
İl Göç Uzman Yardımcılığı yazılı sınavı aşağıda yer alan konulardan oluşmaktadır;
Kurum Mevzuatı
Yabancılar hukuku
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu
+Bunlara ek olarak listede yer almasa da Pasaport Kanunu’ndan da sorular sorulmuştur. Okumakta fayda vardır.Alan Bilgisi;
İktisat;
Mikro İktisat
Makro İktisat,
Türkiye Ekonomisi,
Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar,Maliye:
Kamu Maliyesi,
Maliye PolitikasıHukuk:
Anayasa Hukuku,
İdare Hukuku,
Ceza Hukuku (genel hükümler),
Medeni Hukuk (başlangıç-kişiler hukuku),
Borçlar Hukuku (genel hükümler),
Uluslararası Hukuk,Kamu Yönetimi
İnsan Hakları,
Yönetim Bilimi,
Siyaset Bilimi,
Siyasi Tarih,Uluslararası İlişkiler;
Türk Dış Politikası,
Uluslararası İlişkiler,
Uluslararası Kuruluşlar.
İl Göç Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında adaylara çoktan seçmeli usulde toplam 100 adet soru yöneltilmektedir. Bu 100 sorunun %20’lik kısmı Kurumun mevzuatından, kalan kısım ise alan bilgisi konularından oluşmaktadır. Adayların İl Göç Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında başarılı olmaları için en az 70 puan almaları gerekmektedir. ancak bu başarı sözlü mülakatlara katılmak adına yeterli değildir. Adayların başarılı olmalarının yanında sözlü mülakatlara katılma hakkı elde edebilmeleri için mesleğe alınacak aday sayısının dört katı kadar aday arasında yer almaları şarttır.
İl Göç Uzman Yardımcılığı sözlü mülakatları Genel Müdürlük tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu mülakatta adaylara Kurumun mevzuatı, alan bilgisi konuları yanında yerel, bölgesel ya da uluslararası gündeme dair sorular da sorulabilmektedir. Adayların il göç uzman yardımcısı olarak mesleğe girebilmeleri için sözlü mülakatlarda en az 70 puan alabilmeleri gerekmektedir.
İl Göç Uzman Yardımcılığı Görev Yerleri, Özlük Hakları ve Maaşı
İl göç uzman yardımcılığı yazılı ve sözlü sınav süreçlerini başarı ile geride bırakarak il göç uzman yardımcısı olarak mesleğe adım atmaya hak kazananlar, 81 ilde kurulu bulunan göç idaresi genel müdürlüğü taşra teşkilatı birimlerinde yani il müdürlüklerinde görevlendirileceklerdir. İl göç uzman yardımcılığı mesleği taşrada görev yapan diğer uzman yardımcılıkları gibi 2200 ek göstergeye tabidirler.
İl göç uzman yardımcılığı mesleğinin güncel maaş bilgilerine erişmek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilir ve ilgili çalışmamızı inceleyebilirsiniz;
İl göç uzman yardımcılığı sınavlarına ve mesleğine dair daha detaylı bilgiler edinmek ve sorularınızı sormak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!