kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Görüntüleme Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Röntgen Teknikeri Maaşı 2023

​​​​​​​Tıbbi görüntüleme teknikeri maaşları 2023 için ne kadar olmuştur, röntgen teknikeri nedir, tıbbi görüntüleme teknikeri görevleri nelerdir, tıbbi görüntüleme teknikeri çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır, kimler hangi yollar ile radyoloji teknikeri olabilmektedir, röntgen teknikeri maaşı 2023 için özel sektörde ne seviyededir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Tercihini Yap ekibi olarak sizlere maaş, meslek tanıtımı, çalışma şartları, çalışma saatleri, görevleri gibi bir mesleği yapmadan önce işinize yarayabilecek bilgileri veren ve kariyer planınıza yardımcı olabilecek konularda rehberlik edebilecek yazılar yazmaya devam ediyoruz. Okuduğunuz yazımızda tıbbi görüntüleme teknikeri maaşını, görevlerini, çalışma şartlarını ve saatlerini bulacaksınız.

Tıbbi Teknolog Maaşları Ne Kadar?

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERLİĞİ NEDİR? RÖNTGEN TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? NASIL VE HANGİ YOLLAR İLE TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ OLUNUR?

Tıbbi görüntüleme teknikerliği de neredeyse tüm sağlık teknikerleri gibi uzmanın yanında destek personel olarak çalışan bir meslek grubudur. Tıbbi görüntüleme ya da diğer anılan isimleri ile röntgen veya radyoloji teknikeri görevleri bu mesleğin tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. En genel haliyle tıbbi görüntüleme teknikeri görevlerini sıralamak gerekirse karşımıza şunlar çıkmaktadır:

  • Hasta ve çalışanlara yönelik olarak radyasyon güvenlik önlemlerini uygulamak.
  • Tıbbi görüntüleme cihazını ve gerekli ekipmanı hazır hale getirmek, cihazların bakım ve tamirini yapmak veya yapılması için ilgililere bilgi vermek.
  • Film banyo/baskı işlemlerini ve görüntülerin elektronik kayıt işlemlerini yapmak, uzman eşliğinde radyonüklid görüntüleme ve floroskopi yapmak.
  • Hekim eşliğinde radyoopak madde enjeksiyonu yapmak.
  • Radyoaktif atıkların muhafazasını ve imha edilmesini sağlamak.

Genel haliyle röntgen teknikerinin görevleri bu şekildedir fakat daha derin bilgi almak veya diğer sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerini detaylıca öğrenmek için ilgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

► SAĞLIK MESLEK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YEKİLERİNİ İÇEREN YÖNETMELİK

Peki nasıl radyoloji, tıbbi görüntüleme teknikeri olunur?

Ülkemizde benzer isimleri taşıyan hem teknisyen hem de tekniker unvanları bulunmaktadır. Bu konuda bir açıklamayı belirtmeyi gerekli görüyoruz. Tekniker ve teknisyen arasında en basit haliyle eğitim ve öğretim açısından fark bulunmaktadır. 2 yıllık önlisans programı mezunları tekniker olabilirken lise mezunları teknisyen olabilmektedir. Tabi ki her 2 yıllık bölüm veya lise mezunu istediği alanda tekniker veya teknisyen olamamaktadır. İlgili alanda çalışmak için belli bölüm mezunu olma şartı aranmaktadır. Bu bölüm şartı tıbbi görüntüleme teknikerliği için aşağıdaki bölümlerden ibarettir.

  • Radyoloji
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikeri

Bu bölümlerden mezun olan bir birey eğer devlette tıbbi görüntüleme teknikeri olmak istiyor ise KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeli ve yeterli puanı aldıktan sonra devletin alım yapmasını beklemelidir. Yeterli puanlar ile ilgili bilgi almak için de aşağıdaki içerikleri inceleyebilirsiniz.

<div></div>

<div></div>

Özel sektörde röntgen teknikeri olarak görev yapabilmek için de bireyin kendisini geliştirmiş olması ve ilan takip ederek başvurması gerekmektedir.

RÖNTGEN TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık alanında çalışan teknikerlerin iş şartları, iş saatleri pek çok meslek grubuna göre yorucudur ve zorlayıcıdır. Hastalarla, aynı zorluğu taşıyan meslektaşlar ile iletişimde olmak, tıbbi cihazlar ve malzemelerle, uzun ve yorucu mesai saatleri ile çalışmak gerçekten kolay değildir ve bu zorluklardan nasibini almıştır.

Tıbbi görüntülenme teknikeri çalışma şartları ve saatleri radyoterapi teknikerine benzediği için onu şu şekilde belirtebiliriz:

Kapalı ve karanlık ortamlarda çalışan radyoterapi teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleği başlı başlına zorlayıcı kılmaktadır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine eklenebilmektedir. Ayrıca çalışılan uzman doktorların veya hastanenin durumuna bağlı olarak meslek daha zor veya kolay hale gelebilmektedir. Bu dediğimiz tamamen çalışılacak kurum ile ilgili olarak şansınıza bağlı sayılabilen bir faktördür.

Çalışma saatleri konusuna geldiğimizde ise radyoloji alanında çalışan personel ile ilgili şöyle bir durum karşımıza çıkmaktadır. Normal şartlar altında kamuda çalışan bir memurun çalışma saati haftalık 40’tır fakat sağlık alanında genelde nöbetler ve mesailer olduğu için bu süre uzasa da radyoloji alanındaki personel için haftalık çalışma saati 35 olarak belirlenmiştir. Bunun temel nedeni çalışılan aletlerin sağlığa vereceği zarar olarak görülmektedir. Fakat bazı kurum ve durumlarda biraz daha üzerine çıkılabilen bir mesai saati olabilmekte zaman zaman da nöbet bulunabilmektedir.

Burada belirttiğimiz durumlar en genel haliyle radyoterapi teknikerliği çalışma şartları ve saatleridir, yukarıda da belirttiğimiz gibi kurumdan kuruma değişebilen bazı durumlar doğabilmektedir.

 

Röntgen-tıbbi görüntüleme teknikeri maaşlarından önce sağlık teknikeri maaşlarının yıllara göre derece olarak artışlar üzerinden genel bir tablosunu vermek yerinde olacaktır.

Yeni Başlayan Sağlık Teknikeri 13600-13850 Lira

5 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 13.650-13900 Lira

10 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 13.700-13950 Lira

15 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14000-14200 Lira

20 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14200-14400 Lira

25 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14250-14450 Lira

30 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14300-14600 Lira

En genel biçimde sağlık alanında çalışan teknikerler bu civarlarda maaş almaktadırlar. Buradaki ortalama verilen rakamların nedeni yapıdan yapıya döner sermayeye, ek ödemelere ve ek mesailere bağlı olarak 100-300 Türk Lirası civarında bir fark doğabilmesidir. Radyoloji- tıbbi görüntüleme teknikerleri de buradan yola çıkarak yaklaşık olarak 13700-13900 Türk Lirası civarlarında maaş almaktadırlar. Tekrar belirtelim ki bu maaş çalışılan hastaneye, kuruma göre 100-300 Lira aşağı veya yukarıya oynama yapabilmektedir. Temmuz ayında da ocak zammı yakınlarında bir zam gelirse Temmuz 2023 tıbbi görüntüleme teknikeri maaşları da 14000-14200 Türk Lirası civarlarında olacaktır.

RÖNTGEN TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 İÇİN ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Özel sektör ile kamuyu kıyaslayacak olursak özel sektörde genellikle kamuda verilen oranlarda maaş verilememektedir. Bunun nedeni özel sektörün kar odaklı bir sisteme sahip olmasıdır. Bu nedenle genelde asgari ücret vermeye çalışan kurum, kuruluşlar bulunabilmektedir. Yine ortalama olarak vermek gerekirse röntgen teknikeri maaşları özel sektörde 2023 yılında 9500 Lira civarlarındadır. Buradaki maaşın az veya çok olabilecek olması tamamen sizin kendinizi geliştirme oranınızla ve/veya başvuru yapıp işe kabul edilebileceğiniz kurum ve kuruluşlar ile ilgilidir.

<div></div>

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ NASIL OLMALI? RÖNTGEN TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER

Röntgen teknikerinde aranan özellikleri genel olarak sıralarsak bir tıbbi görüntüleme teknikerinin; fen bilimleri alanındaki derslere özellikle fizik ve biyolojiye yatkın ve bu alanlarda bilgi sahibi, el göz koordinasyonunun iyi, dikkatli, disiplinli ve özenli, sabırlı, bedenen de güçlü bir yapıda olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak sağlık alanında çalışacak her kişide olması gerektiği gibi insan sağlığı ile ilgili bir iş yapıldığının ve buna uygun davranılması gerektiğinin farkında olunması gerekmektedir. Lütfen sağlık alanında çalışacağınızı unutmayın.

Bu tip kariyerinizi ilgilendiren konularda aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz. Forum sayfalarımıza ulaşmak için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

*Yazımızda röntgen, radyoloji ve tıbbi görüntüleme teknikeri kavramları zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmıştır bunun nedeni mesleğin üç biçimde de anılabiliyor olmasıdır, kafanızın karışmamasını diliyoruz.

<div></div>

<div></div>

Tıbbi Satış Mümessili (Reprezant) Ne Kadar Maaş ve Prim Almaktadır?

Röntgen teknisyeni kaç yıllık?

Radyoloji teknikeri olmak için, üniversitelerin iki yıllık eğitim veren Radyoloji Teknikerliği önlisans programından mezun olma şartı bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.