kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Italexit Nedir? Ne Anlama Gelir? İtalya Avrupa Birliği'nden Çıkıyor Mu?

Koronavirüs Kovid 19 sebebiyle İtalya'da Avrupa Birliği'nden çıkış konuşuluyor. Italexit ne demek? Italexit ne anlama gelir? İtalya AB'den çıkıyor mu? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Koronavirüs Kovid 19 salgınından büyük yara alan İtalya’da yeterli destek görmediği gerekçesiyle Avrupa Birliği’nden çıkış dillendirilmeye başlandı. Özellikle ülkede siyasetin sağ kesimi Avrupa Birliği’nin Korona tipi Kovid 19 virüsü ile mücadelede Avrupa Birliği’nin İtalya’yı kaderine terk ettiği gerekçesiyle Birliğe oldukça tepkili. Hatta bazı siyasilerin makamlarında bulunan Avrupa Birliği bayraklarını sökerek yerine İtalya Bayrağı çektikleri görüldü. Peki Italexit ne demek? Italexit ne anlama geliyor? İtalya Avrupa Birliği’nden çıkacak mı? İtalya’nın Avrupa Birliği’nden çıkması için ne yapması gerekiyor? Avrupa Birliği ve Italexit’a dair bilgileri ve gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz.

AB Avrupa Birliği Nedir?

Avrupa Birliği başlangıçta Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu AKÇT adı ile bir araya gelen ülkelerin oluşturduğu ekonomik bir topluluktur. AB Avrupa Birliği adı ise 1992 yılında belirlenen yeni kriterler çerçevesinde imzalanan Maastricht Anltaşması ile ortaya çıkmıştır. Birlik başlangıçta 6 Kurucu Üye ile teşekkül etmiştir. Bu üye devletler İtalya, Batı Almanya, Lüksemburg, Fransa, Belçika ve Hollanda idi. Sonrasında Birliğe Danimarka, İrlanda, İngiltere, Yunanistan, Grönland, İspanya, Portekiz, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, Litvanya, Macaristan, Slovenya, Malta, Letonya, Slovakya, Romanya, Hırvatistan ve Bulgaristan da katılmıştır. Siyasi birliğini sağlayan Almanya’nın ayrı ayrı birliğe dahil edilen tüm eyaletleri Almanya adı altında birlikte varlık bulmuşlardır.

Avrupa Birliği’ne üye olmak için her şeyden evvel Kopenhag Kriterleri adıyla bilinen bir dizi kriteri yerine getirmek gerekmektedir. Türkiye uzunca süredir Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasındadır. Ancak bir çok kriterin hayata geçirilmiş olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin adaylık süreci üyelik düzeyine halen gelememiştir.

Koronavirüs Kovid 19 ve Avrupa’nın Durumu

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hubei eyaletine bağlı kentlerden olan Wuhan’da ortaya çıkan ve Asya’nın ardından Avrupa’ya sonrasında da tüm yayılmacılığı ile Amerika Birleşik Devletleri’ne sıçrayan korona tipi mutasyon geçirmiş bir virüs olan Kovid 19 Avrupa’da çok ciddi tahribata yol açtı. 11 Mart 2020 tarihi itibariyle de Türkiye’de de enfekte hastalar tespit edilmeye başlandı. Avrupa’da özellikle İtalya ve İspanya’da çok ciddi vaka sayılarına ve vefat düzeylerine erişildi. Yazımız tarihi itibariyle de İtalya ve İspanya’da virüsün önü alınabilmiş değildir.

Koronavirüs Kovid 19’un İtalya ve İspanya’da yol açtığı tahribatı ve Türkiye’de oluşan vaka ve vefat durumu ile mukayesesini takip etmek için aşağıda yönlendirmelerine yer verdiğimiz çalışmalarımızı inceleyebilirsiniz;

italya

İtalya Avrupa Birliği’nden Ayrılacak Mı?

Avrupa Birliği’nin ilk döneminden beri kurucu üye olarak var olan İtalya Devleti 2020 yılında Çin kaynaklı koronavirüs kovid 19 ile boğuştuğu dönemde Avrupa Birliği’nden yeterli derecede destek göremediği konusunda şikayetçi durumdadır. Özellikle ülke siyasetinde sağ görüşe sahip siyasiler ve halkın bu kesimi Avrupa Birliği’ne ciddi şekilde tepkili. İtalya’da hayatı, sağlık sistemini ve izleyen dönemde ekonomiyi alt üst edecek olan çok ciddi bir salgın durumunda Avrupa Birliği’nin İtalya’nın bu çöküşüne seyirci kalındığı kanaati yüksek. Bu nedenle İtalya’da da Avrupa Birliği’nden kopuşa dair sesler yükselmeye başladı.

Italexit Nedir? Italexit Ne Demektir? Italexit Ne Anlama Gelir?

Bildiğiniz gibi 2019 yılında İngiltere Avrupa Briliği’nden ayrılma kararı almıştı. Bu ayrılma kararı elbette halk oylamasına sunularak neticelendirildi. Brexit adı verilen bu sürecin ardından 2020 yılında Korona tipi Kovid 19 virüsü sebebiyle İtalya maruz kaldığı tahribata karşın Avrupa Birliği’nin duruma bir anlamda seyirci kalmasına tepkili. Bu nedenle bazı siyasiler ve özellikle durumdan şikayetçi vatandaşlar tarafından İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılışına benzer bir sloganla söylem geliştirilmeye başlandı. Italexit adı verilen bu ayrılış sürecinin nasıl ilerleyeceğini zaman içerisinde göreceğiz.

Yazımızda Italexit sürecinde oluşabilecek gelişmelere göre yeni bilgilere süreç içerisinde yer verilebilecektir. 

Italexit süreci ve Avrupa Birliği’ne dair görüşlerinizi belirtmek ve fikirler sunmak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.