kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kadir Gecesi Ne Zaman? Ramazan Ayı İçerisinde Hangi Gün Kadir Gecesidir?

Ramazan ayı, ayların en hayırlısı ve on bir ayın sultanı olarak kabul edilmektedir. Ramazan ayı içerisinde yaşanan kadir gecesi de en mübarek kabul edilen günlerden bir tanesidir. Müslümanlar arasında kutsal günlerden biri olan Kadir Gecesi ne zaman? Ramazan ayı içerisinde hangi gün kadir gecesi olarak kabul edilmektedir.

A+
A-

On bir ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan Ayı içerisinde bulunan ve müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen günlerden bir tanesi olan, Kadir Gecesi ne zaman? Ramazan ayı içerisinde geçireceğimiz 29 günlük oruç süresi içerisinde hangi gün kadir gecesi olarak kabul edilmektedir?

Kadir gecesi, müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen günlerin başında gelmektedir. Ramazan ayı içerisinde yaşanacak olan Kadir Gecesi, genel olarak ramazanın 26. gününü 27. güne bağlayan gece olarak kabul edilmektedir. Bu günün doğru olup olmadığı yıllardır tartışılsa da, Rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hadisi bu konuya netlik kazandırmaktadır. Bu nedenle, genel kabul görmüş görüşlerden farklı olarak Hz. Muhammed (S.A.V.)’in sünnetinde buyurduğu ifadeleri aktarmaya çalışacağız.

2019 Ramazan Ayı Hakkında

Ramazan ayı, 5 mayıs’ı 6 mayıs’a bağlayan gece sahur ile başlayacak ve 3 Haziran 2019 tarihinde sona erecektir. İlk teravih namazı 5 Mayıs 2019 tarihinde yatsı namazından sonra kılınacaktır. 3 Haziran 2019 tarihi aynı zamanda Arefe Gününü ifade etmektedir. Ramazan orucu 29 gün boyunca tutulacaktır. Arefe gününün ertesi gününde de Ramazan Bayramı başlayacak ve 3 gün boyunca bayram devam edecektir. Ramazan Bayramı 4 Haziran ile 6 Haziran 2019 arasında müslümanlarca kutlanacaktır. Ramazan ayı boyunca ülkemizde tutulan oruç süresi 16 saat civarında olacaktır.

Ramazan ayı, ayların en hayırlısı ve on bir ayın sultanı olarak kabul edilmektedir. Bu ayın kutsiyeti müslümanlara çeşitli görevler yüklemektedir. Yoksulların halinden anlamayı, her yönüyle sabırlı olmayı, paylaşma ve birlik olma duygusunu, herkesin eşit yiyecek ve içeceklerle donatılmış sofralarda orucunu açmasını ve Allah’ın varlığının her dakika hissedilmesini sağlamaktadır. Bütün bunları her yönüyle düşündüğümüzde ramazan orucu tutmanın kutsallığına erişmek çok zor olmayacaktır. Ramazan ayı içerisinde üzerinde fazlasıyla durulması gereken günlerden bir tanesi de hiç kuşkusuz Kadir Gecesidir. Kadir gecesinin maneviyatı üzerinde durmak ve bu günün önemine ayrıca değinmek gerekmektedir.

Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi Ne Zaman?

İslam aleminin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim’in Kadir Gecesi’nde indirildiği bilinmektedir. Kutsal kitabın 97. suresinde bu güne dair detaylar verilerek gecenin önemi ifade edilmiştir. En hayırlı günlerden biri olan Kadir Gecesinin ne zaman olduğuna dair farklı görüşler olsa da, Rahmet Peygamberimiz bu konuya açıklık getiren şu hadis’i şerifi buyurmuştur: ” Kadir gecesini ramazan ayının son on günü içinde arayın! ” Hz. Muhammed (S.A.V.), Kadir gecesinin ramazan ayının son on günü içerisinde yer alan tek günlerde olacağını düşünmüş olmalı ki, kendisi ve aile etrafını ramazanın son on günü içerisindeki tek günlerde daha fazla ibadet etmeye davet etmiştir. O halde Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisinde 26. günü 27. güne bağlayan gece olduğuna dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bahse konu gün kadir gecesi olabilecek günlerden bir tanesidir. Ancak, müslümanların kadir gecesini kesin olarak yakalamaları için, ramazanın son on günü içerisindeki her günü kadir gecesi gibi ibadetle geçirmeleri önem arz etmektedir. Günahlarımızın bağışlanması ve yaptığımız ibadetlerin daha hayırlı kılınması için kadir gecesini daha hayırlı geçiren müslümanlardan olmak gerektiğini hatırlatarak yazımızı tamamlayalım. GÜNDEM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.