kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi

​​​​​​​Deniz ulaştırma işletme mühendisi kimdir, nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Deniz ulaştırma işletme mühendisi nasıl olunur? Çalışma şartları zor mudur? Çalışma saatleri nasıldır?

A+
A-

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi; lisanslı çalışan denizcilerdir. Mühendislik bilgileri ışığında gemideki bakımdan sorumlu olan deniz ulaştırma işletme mühendisi aynı zamanda işletimden de sorumludur.

Bir mesleği yapmaya karar vermeden veya bir üniversite bölümünde mezun olununca yapılabilecek meslekleri göz önünde bulundurarak üniversite bölümünü tercih etmeden önce üniversite adayı veya meslek adayı bireyler o mesleği araştırmaya ihtiyaç duyarlar.

İşte bu ihtiyaçları karşılaması amacıyla bir mesleğin ne iş yaptığı, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi temel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Yazımızda deniz ulaştırma işletme mühendisi üzerine bu tip bilgilere ulaşabileceksiniz.

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ KİMDİR? 

Deniz ulaştırma işletme mühendisleri ticaret gemilerinin en etkin biçimde işletilmesi, limanların etkin ve verimli kullanılması, deniz ulaştırmasının sorunsuz ve etkili biçimde gerçekleşmesi için çalışan, araştırma ve geliştirme yapan, projelen üreten mühendis grubudur. Deniz ulaştırma işletme mühendisi kimdir daha iyi anlamak için ne iş yaptıklarına, görevlerine bakmak faydalı olacaktır.

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ GÖREVLERİ

Deniz ulaştırma işletme mühendisi yukarıda dediğimiz gibi deniz ulaşımının her basamağına dair çalışma yürüten, bu alanın gelişmesi için araştırmalar yapan, maliyetleri düşürerek maksimum performans elde edilmesini sağlayan, bu konularda projeler üreten bir mesleği icra etmektedirler. Deniz ulaştırma işletme mühendisi görevleri en genel haliyle şöyle sıralanabilir:

  • Deniz ulaşım araçlarının güvenli bir biçimde çalıştırılmasını ve işlemesini sağlamak
  • Deniz ulaşım araçlarındaki bulunan yüklerin gitmesi gereken limanlara ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek
  • Deniz ticareti ile ilgili işlerin yönetimini yapmak
  • İstenilen işlere göre proje üretmek, üretilen projenin eksiksiz ve tam bir biçimde gerçekleşmesini ve denetimini sağlamak
  • Teknisyenler ile yönetim kadroları arasında köprü görevi görmek, kendisine bağlı olarak çalışan personelin organizasyonunu gerçekleştirmek, denetimini sağlamak

deniz ulastirma isletme muhendisi ne is yapar

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Deniz ulaştırma işletme mühendisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevapta öncelikli olarak bu alana dair eğitim alınması gerektiğini belirtmekte fayda var. Deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışmak için meslek adaylarının deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği lisans programı mezunu olması gerekmektedir. Buna ek olarak herhangi bir lisans programı mezuniyeti sonrası üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımlarında kabul alabilecekleri bölüm mezunu olması durumunda bu alanda lisansüstü öğrenim görerek de özel sektörde yer alan şirketlerin kendi bünyesinde çalıştırmayı seçmesi sonucunda deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak görev yapma şansları bulunmaktadır.

Eğitim almak tabi ki hiçbir meslek için yeterli olmadığı gibi deniz ulaştırma işletme mühendisi olmak için de yeterli değildir. Bir adayın kamuda deniz ulaştırma işletme mühendisi olabilmesi için KPSS’ye girmesi merkezi atama ile atanacak ise alım yapılması ve o alımda veya deniz ulaştırma işletme mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşlarının ilanlarını takip ederek bu ilanlara yetecek puanı alması gerekmektedir. Ayrıca deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği mezunları için açılan ve farklı sertifikalar ve koşullar taşıma şartı arayan kadrolar da bulunduğu için meslek adaylarının bu koşulları da yerine getirmesi gerekebilmektedir.

Özel sektörde deniz ulaştırma işletme mühendisi olmak için ise bu alanda hizmet veren firmaların, kurum ve kuruluşların ilanlarının takip edilmesi veya bu tip kurum ve kuruluşlara cv bırakılması ve akabinde görüşmeye çağırılarak işe alım sürecinin gerçekleşmesi beklenmelidir. Fakat şöyle bir gerçek var ki özel sektörde her işte olduğu gibi deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışmak için de yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Deniz ulaştırma ve işletme mühendisleri özellikle taşımacılık firmalarında çalışırlar ve çalıştıkları ortam denizin bulunduğu açık hava ortamı olduğu gibi ofis ortamında da çalışabilirler.

Deniz ulaştırma ve işletme mühendislerinin çalışma imkanlarının fena olmadığını söyleyebiliriz fakat mesai saatlerine dair net bir şey söylemek mümkün değildir çünkü bağlı bulunan kurum ve kuruluşa, o kuruluştaki pozisyona ve benzeri diğer durumlara bağlı olarak mesai saatleri değişkenlik gösterebilmektedir.

DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME MÜHENDİSLERİ HANGİ EKİPMANLAR İLE MESLEKLERİNİ İCRA EDERLER?

Deniz ulaştırma ve işletme mühendisi gemi ve gemi makineleri, gemi ile ilgili ihtiyaç duyulabilecek radar, pusula, GPS; meteoroloji ekipmanları harita ve bunların hepsini kapsayabilecek bilgisayar, uygulama ve programlar ile çalışmalarını yürütürler.

Meslekler hakkında bilgi almak, kariyer konusunda danışmak veya eğitim öğretim üzerine her konuda merak ettiklerinizi sormak için FORUM.TERCİHİNİYAP.NET adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.