kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bakan Müşaviri Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bakan Müşaviri Maaşları 2023 Ne Kadar? Bakan Nedir? Kimdir? Kabinede Hangi Bakanlıklar Var? İşte Bakanların İsim Listesi Bakan Müşaviri Nedir? Kimdir? Bakan Müşaviri Nasıl Olunur? Bakan Müşaviri Maaşları 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’yi yönetenlerin içerisinde ‘bakan’ kadrosunda yer alanların ayrı bir önemi vardır. Bu kişiler görev alanlarında, bakanlıklarının sınırları içerisinde neredeyse sınırsız yetkiye sahiptir. Devletin en üst kademesindeki bu isimlerin altında binlerce çalışan bulunur. Türkiye’nin, milyonlarca kişinin kaderine etki edecek bakanların yanında danışman ve yardımcı kadroları bulunur. ‘Bakan müşaviri’ olarak bilinen bu yardımcı/danışman personeller bakanların sağ kollarıdır. Genellikle basın açıklamaları sırasında, röportajlar sırasında bakanın yanında veya arkasında yer alırlar. Toplantılar için, açıklamalar için, projeler için çalışırlar ve bilgilendirme metinleri hazırlarlar. Görevleri bakanı her daim bilgilendirmek ve hemen hemen her ihtimale karşı hazırlamalarıdır. Peki bu kişiler ne kadar ücret alır? Bakan müşaviri nasıl olunur? Bakan müşaviri maaşları 2023 ne kadar?

Bakan Müşavirliği Nedir? Bakan Müşaviri Ne İş Yapar?

Bakan Nedir? Kimdir?

Hükümetin görevlerinden, işlerinden birinin başında duran, yöneten kişidir. Eski dönemde milletvekilleri arasından seçilen bakanlar günümüzde Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise vekil dışı isimlerden seçilir. Cumhurbaşkanının onayıyla göreve gelen bu isimlere yetkili, icra vekili veya nazır da denmektedir. Türkiye’de eski dönemde 26 bakanlık ve bakan varken günümüzde bu sayı 16’ya düşürülmüştür

Kabinede Hangi Bakanlıklar Var? İşte Bakanların İsim Listesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı – Fuat Oktay

Adalet Bakanı – Abdülhamit Gül

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı – Zehra Zümrüt Selçuk

Dışişleri Bakanı – Mevlüt Çavuşoğlu

İçişleri Bakanı – Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanı – Hulusi Akar

Milli Eğitim Bakanı – Ziya Selçuk

Sağlık Bakanı – Fahrettin Koca

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı – Fatih Dönmez

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı – Mehmet Cahit Turan

Çevre ve Şehircilik Bakanı – Murat Kurum

Tarım ve Orman Bakanı – Bekir Pakdemirli

Kültür ve Turizm Bakanı – Mehmet Ersoy

Gençlik ve Spor Bakanı – Mehmet Kasapoğlu

Hazine ve Maliye Bakanı – Berat Albayrak

Ticaret Bakanı – Ruhsar Pekcan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı – Mustafa Varank

Bakan Müşaviri Nedir? Kimdir?

Arapça kökenli Müşavir kelimesinin anlamı danışmandır. Yani bakan müşaviri, bakana danışmanlık yapan kişiye denir. Bu kişiler basın, ekonomi, siyasi, askeri danışmanlık hizmeti verebilir. Her bakanlıkta sayısı 15’i geçmeyecek şekilde bakan müşaviri çalışabilir.

<div></div>

Bakan Müşaviri Nasıl Olunur?

Bakan müşaviri olmak için adaylarda eğitim şartı, KPSS şartı, hizmet süresi şartı, deneyim şartı gibi hiçbir şart aranmaz. Bu kadroya gelmek için adaylar hiçbir sözlü ya da yazılı sınava girmez. Adaylarda yalnızca memur olmak için aranan şartların olup olmadığına bakılır. Gerisi bakana kalmıştır. Çünkü bakan müşavirlerini bakanın bizzat kendisi atar. Burada güven ilişkisi önemlidir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki alanında uzman olmayan kişilerin verdiği danışmanlık hizmeti nedeniyle bakanların kamuoyu önünde zor duruma düştüğü de bir gerçektir. Bakan müşavirlerinin görev süresi, bakanın görev süresine bağlıdır. Bakanın görev süresi bittiğinde müşavirinin görev süresi de biter. Ayrıca bakanın kendisi müşavirlerinin görevine son verebilir.

Memur olmayan müşavirin görevi bittiğinde veya görevden alındığında memuriyetle ilişikleri kesilebilir. Ayrıca kamu personeliyken müşavir olarak atanan kişiler görevi sona erdikten sonraki 1 ay içinde eski görevlerine atanabilirler.

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu Nedir? Kimlerden Oluşur?

Bakan Müşaviri Maaşları 2023 Ne Kadar?

Müşavirlerin atamaları için açıktan atama, terfi niteliğinde kurum içi veya kurumlararası naklen atama veya görevden alınan atanması şeklinde yapılabilir. Ayrıca müşavirlerin ek göstergesi 3600 olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu kişilerin aylık kazançlarını evli olup olmadıkları, eşlerinin iş durumu, çocuk durumu, sigorta ve BES kesintisi, eğitim durumu gibi farklı unsurlar etkileyebilmektedir. Bu kapsamda bakan müşaviri maaşları 2020 şu şekildedir;

1/1 derecesinde yeni başlayan bakan müşaviri maaşı 2023 en az 30 bin TL’dir.

1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli 3600 ek göstergede alınan 36 bin 50 TL civarındadır.

4800, 5300, 6400, 7000, 7600, 8000 ek gösterge için bakan müşavirlerine ödenen maaş 36 bin TL civarındadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Kaç tane bakanlık müşaviri vardır?

Bakanlıkta, önem ve öncelik taşıyan konularda Bakana yardımcı olmak üzere onbeş Bakanlık Müşaviri atanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.