kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kara Harp Okuluna Yerleşebilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir, KHO Nasıl Kazanılır?

2020 Milli Savunma Üniversitesi sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar, kara, hava ve deniz harp okullarına yerleşmenin planlarını yapmaya başladı. Adaylar bu sınavda aldıkları puanlarla 2. seçim aşamasına geçecekler. Biz de 2. seçim aşamasına hak kazanabilecek durumda olan arkadaşlarımız için kara harp okuluna ait diğer şartları belirtmek istedik. İşte, MSÜ Kara Harp Okulu şartları…

ÖSYM tarafından geçtiğimiz hafta sonu 2020 Milli Savunma Üniversitesi (2020 MSÜ) sınav sonuçları açıklanmıştır. Bu sonuçlarla birlikte adaylar, Milli Savunma Üniversitesinde bulunan Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksekokullarına yerleşmenin ön şartı geçilmiştir. Farklı puan türlerine göre 2. seçim aşamasına çağrılacak adaylar için diğer şartların da ne kadar önemli olduğu bilinmelidir. MSÜ‘ye sadece bu sınavdan alınan puanlarla yerleştirme yapılmamakta bunun yanı sıra bir kaç sınav daha uygulanmaktadır. Ayrıca, YKS’de alınan TYT ve AYT puanları da nihai başarı puanlarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bizde yazımız devamın Kara Harp Okulları için genel şartların neler olduğunu, hangi puanların nihai sınav sonucunda ne kadar etkili olduğunu açıklamak istedik. İşte, Kara Harp Okulu (KHO) için gerekli şartlar:

Kara Harp Okulu En Önemli Şartları

ÖSYM ve Milli Savunma Üniversitesi’nin resmi sitelerinde yayımladıkları başvuru kılavuzu ve yerleştirme kılavuzundan aldığımız bilgilere göre, Kara Harp Okuluna girmek isteyen bir adayın şu şartları taşıması ve nihai başarı listesinde yer almak için yerine getirmesi gereken şartlar şunlardır:

2’nci Seçim Aşamalarına çağrılacak askeri öğrenci adaylarını tespit etmek amacıyla, ÖSYM tarafından 2020 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2020-MSÜ) katılmış ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek olan çağrı taban puanı almış olmak. Sınav ücreti değişebilmekle birlikte 2020 yılında 100 TL olarak belirlenmiştir.

2020-MSÜ Ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır.

Harp Okulları için ÖSYM Başkanlığınca 27 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan 2020- YKS TYT (2019 YKS TYT sınavına girmiş, 200 ve üzerinde puan almış adaylar, 2020-YKS TYT oturumuna katılmayabilirler, ancak, MSÜ teklifi doğrultusunda MSB’nin bir taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.) ile 28 Haziran 2020 tarihinde yapılacak 2020-YKS Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) katılmış, 2020-YKS Sayısal ve Eşit Ağırlık Puan türünden MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenmiş taban puan türünü almış olmak.

Gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 (yirmi) yaşında olmak (01 Ocak 2000 ve sonrası doğumlu). Yaş hesabı, içinde bulunulan yıldan doğum yılı çıkarılarak hesap edilecektir. Çıkarma işlemi sonucunda elde edilen rakam Harp Okulları için 20 ve daha küçük olmalıdır.

Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm; Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır. Boy sınırının altında kalan adayların fiziki değerlendirme (2. Seçim Aşamaları) aşamasında adaylıkları sonlandırılacaktır. Ağırlık alt ve üst sınırlarının hesaplanmasında vücut kitle indeksinin alt sınırı 19 (kg/m²), üst sınırı 26 (kg/m²) olarak esas alınmıştır.

Yukarıda yer alan linkte belirttiğimiz puan türlerinden çağrı işlemlerinde hangisinin kullanılacağı Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğünce kontenjan durumuna göre belirlenerek internet ortamında ilan edilecektir. Çağrılar puan türlerindeki okul kontenjanlarına göre yapılacağından her puan türünden farklı miktarda aday çağrılabilecektir.

Kara Harp Okulu sınavında birinci gün Evrak Kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Değerlendirme, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün mülakat sınavları yapılacaktır.

Fiziki Yeterlilik Testinde 5 branşın 4’ünden en az birer puan almak zorunludur, 2 ve daha fazla branştan puan alamayan aday not toplamına bakılmaksızın elenir. Aday puan alamadığı branş veya branşlardan bir defaya mahsus olmak üzere itiraz sınavına girebilir.

Kara Harp Okulu için; 2020-YKS Sayısal ve Eşit Ağırlık Sınav Puanı, Fiziki Yeterlilik Testi Puanı ve Mülakat Puanı sonucuna göre adayların başarı durumları belirlenecektir.

Mülakatta başarılı olan adaylar sınav merkezi tarafından, belirlenmiş hastanelere “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği”ne uygun şekilde, “Askerî Öğrenci Olur” kararlı sağlık kurulu raporu almak amacıyla, sevk edilir.

Daha anlaşılır şekilde belirtecek olursak, 2020 Kara Harp Okuluna yerleşebilmek için gerekli şartlar şöyledir:

  • ÖSYM tarafından yapılan MSÜ sınavına katılmak ve 2’inci seçim aşamasına katılabilecek taban puanı almak.
  • Yaş, boy ve kilo endeksinde belirtilen şartlara uygun olmak.
  • Fiziki Yeterlilik Sınavında başarılı olmak.
  • Mülakat sınavında başarılı olmak.
  • YKS Eşit Ağırlık ve YKS Sayısal puan türlerinden yüksek puan almış olmak.
  • MSÜ nihai başarı puanı şu şekilde hesaplanmaktadır: YKS puanı + Fiziki Yeterlilik Sınavı puanı + Mülakat Sınavı puanı üzerinden yapılmaktadır.
Yorumlar

  1. Tamer ARICI Avatar Tamer ARICI dedi ki:

    Tam olarak KHO’na gidebilmek için aytden kaç tytden puan almak gerekiyor

    1. Aaaa Avatar Aaaa dedi ki:

      230 tyt