kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk mu PDR mi Psikoloji mi?

Bir YKS sonrası klasiği olan bölüm seçimi sorununa eşit ağırlık öğrencilerinin gözünden bakmaya çalıştık. Hukuk mu PDR mi Psikoloji mi? Elbette karar sizin biz sadece bir kaç küçük ipucu verdik.

Eşit ağırlık alanından tercih yapacak üniversite adayları tarafından bölüm tercihinde en fazla yöneltilen soru “hukuk mu PDR mi psikoloji mi” yazmalıyım. YKS 2018 akabinde üniversite tercih süreci başladı. YKS sonuçlarının açıklanmasını bekleyen üniversite adayları bir yandan da üniversite ve bölüm seçimi yapmaya çalışıyorlar.

YKS sonucu hedeflediği puanı alan eşit ağırlık öğrencileri bölümler olan hukuk, psikoloji ve PDR arasında tercih yapmakta zorlanıyor. Bu üç bölümden hangisi daha kolay hangisi daha zor, iş bulma olanakları nasıl, atanma kolaylıkları vb. parametrelere göre karşılaştırmaya ve tercih yapmalarını kolaylaştırmaya çalışacağız. Üniversite Rehberi

Hukuk Fakültesi Neden Tercih Edilmeli veya Edilmemeli ?

Son on yıllık süreçte hukuk fakültesi kontenjanları sürekli arttı ve bu artış günümüzde mezun sayısı olarak dönmeye başladı. Türkiye Barolar Birliği tarafından yapılan açıklamada avukat sayısının 100 bini geçtiği, inanılmaz düzeyde bir avukat enflasyonu yarattığı belirtildi. İstanbul Barosu’na bağlı olan 5 yıldan az tecrübeli avukatların büyük çoğunluğunun işçi avukat olarak çalışıp 2.000 TL’nin altında kazandığını açıkladı.

Kazanması, okuması oldukça zor olan hukuk fakültesi, mezun olduktan sonra iş bulması da bir o kadar zor bir alandır. Önünüzde hakim veya savcı olmak, kaymakam, müfettiş vb idari kadrolarda çalışmak veya avukatlık yapmak gibi seçenekler mevcuttur.  Parasal anlamda en iyi kazanan hukuk mezunlar hakim ve savcılardır. Hakimlik ve savcılık meslekleri son dönemde siyasetle içli dışlı olması nedeniyle çokça eleştirilmektedir, diğer taraftan mülakat aşamasında referans gerebileceği de göz önüne alınmalıdır.

Hukuk okumak isteyen bir aday şu özelliklere sahip olmalıdır:

1.    Stres ile baş edebilme

2.    Sinirlerine hakim olmak

3.    Sürekli okuma ve araştırma arzusu

4.    Eğitimin bitmeyen bir süreç olduğunu bilmek 

PDR Neden Tercih Edilmeli veya Edilmemeli ?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunları ne iş yapar sanırım bilmeyenimiz yoktur. KPSS atama puanları son yıllarda eskisi kadar düşük olmasa da hala iş garantisi olan bir meslek diyebiliriz. Rahatına düşkün, tatil ve dinlenme ihtiyacı fazla olan adaylara şiddetle tavsiye ederiz.

PDR okumak isteyen bir aday şu özelliklere sahip olmalıdır:

1.    Her görüşe saygılı olmak

2.    Sevecen bir yapıya sahip olmak

3.    Bıkıp usanmadan aynı konuları anlatabilmek

4.    Yaşça küçük insanlarla iletişim kurabilmek

Psikoloji Neden Tercih Edilmeli veya Edilmemeli ?

Kıyasladığımız bölümler arasında okurken genel kültürünüzü, birikiminiz ve hayata bakışınızı en fazla değiştirme potansiyeline sahip bölüm psikolojidir. Öğrencilik hayatınız boyunca bol bol film izler kitap okur ve sınavlarda bunlardan sorumlu olursunuz. Aynı zamanda insan davranışlarını anlamanızı ve yorumlamanızı da kolaylaştıran bir bölümdür. Fen edebiyat fakültesi bünyesinde bulunan psikoloji bölümü mezunları sağlık bakanlığı ve diğer kamu kurumlarında KPSS ile atanarak çalışabileceği gibi istediği takdirde klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak birebir terapi yapabilmektedir.

Psikoloji okumak isteyen bir aday şu özelliklere sahip olmalıdır:

1.    Uzun süre dikkati dağılmadan dinleyebilmek

2.    Güçlü bir hafıza

3.    Sabır ve sükunetle bekleyebilmek

4.    Dinlediği kişiye ciddiye aldığını hissettirebilmek

5.    Sır saklamayı bilmek.

 

Yorumlar

  1. Burcu Aşina Avatar Burcu Aşina dedi ki:

    PDR ile ilgili yazdıklarınız inanılmaz sığ ve yetersiz. PDR rahatına düşkün insanların yerleşmek isteyeceği bir bölüm olmamalıdır aksine sürekli değişime açıklık gerektiren özel ve devlet sektöründe çeşitli alanlarda çalışabileceğin yüksek lisans ve terapi veya başka eğitim lerini tamamlaman gereken bir bölüm