kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ortopedi (Protez ve Ortez) Teknikeri Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Ortopedi teknikeri maaşları kaç TL oldu? Devlette veya özel sektörde protez ve ortez teknikeri maaşları net ve brüt olarak ne kadar?

Ortopedi (Protez ve Ortez) Teknikeri maaşları ne kadar oldu, ortopedi teknikeri kimdir ve nasıl olunur gibi pek çok başlığa yer verdiğimiz bu yazımızda aklınıza takılan sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Bir şahsın bir işe girmeden önce veya gelecekte yapmayı düşünebileceği mesleğe dair eğitim almadan önce o mesleğe dair araştırmalar yapması oldukça normaldir. Özellikle hayatını belli bir kalite standardında veya en azından hayatını insani koşullar altında yürütebilmesi açısından o mesleğin ne kadar para kazandırdığını, o mesleği yapanların aylık ne kadar maaş aldığını öğrenmek istemesi çok doğaldır. Bu doğal ihtiyaçları karşılamak için bizler sitemizde sizlere meslek tanıtımından, mesleklerin maaş bilgilerine kadar bilgi vermeyi amaçlayan içerikler üretmeye devam ediyoruz. Bu içeriğimizde ortopedi teknikeri maaşlarına dair bilgilendirme yapacağız.

TIBBİ PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ NASIL OLUNUR? NE İŞ YAPAR? ORTOPEDİ TEKNİKERİ KİMDİR, NEDİR?

Ortopedi teknikeri maaşlarından önce en genel hatlarıyla mesleğe dair bilgi vermek yerinde olacaktır. Ortopedi teknikerliği konusunda daha kapsamlı olan meslek tanıtımı içeriğimize aşağıdaki bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Sağlık teknikeri statüsünde görev yapan ortopedi teknikerleri neredeyse her sağlık teknikeri gibi ilgili alanın uzmanının yönlendirmelerine yönelik olarak destek sağlık personeli görevindeki kişilerdir. Ortopedi teknikerlerinin yaptıkları iş, görevleri şu şekildedir:

  • Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev almak, alçı modeli hazırlamak ve protezi ve ortezi imal etmek ve provasını yapmak
  • Hazır ürünleri hasta üzerinde uygulamak ve kullanılacak cihazların hastaların kullanımına uygun hale getirmek
  • Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev almak
  • Hekimin direktifleri doğrultusunda dışarıdan stabilizasyon ön hazırlığı yapmak, yumuşak ve alçı sargı yapmak ve bunlar benzeri görevlerde bulunmak
  • İşlemler sırasında kullanılacak malzemelerin teminini ve hijyenini sağlamak ve hastaya tüm bu konularda bilgi vermek, hasta kayıtlarını tutmak

Ortopedi teknikeri olmak isteyen adayların çıkması gereken basamaklar bulunmaktadır. Bunların en başındaki basamak ise Ortopedik Protez ve Ortez veya Protez ve Ortez bölümü mezunu olmaktır. Ortopedik Protez ve Ortez veya Protez ve Ortez bölümlerin birinin mezunu olan adaylar ortopedi teknikeri olma şansına sahiptirler fakat ortopedi teknikeri olmak için çıkılması gereken diğer basamaklar kamuda ve özel sektörde diye ikiye ayrılmaktadır. Kamuda ortopedi teknikeri olmak isteyen bir kişinin ortopedi teknikeri atamalarında atanmasını sağlayacak KPSS puanını elde etmiş olması ve açılan kadrolara tercih vererek yerleşmeyi, özel sektör için ise kendi alanında hizmet veren firmalara, kuruluşlara başvuru yaparak işe alımın gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

ortopedi teknikeri maaslari 2021

ORTOPEDİ TEKNİKERİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Ortopedi teknikerlerinin maaşlarını tüm ücretli çalışanlar gibi net ve brüt maaş olarak adlandırılabilecek aslında ele geçen para ile toplamda kazanılan paraya dayanan kavramlar ile açıklamak piyasadaki bilgi kirliliğini azaltmak adına yararlı olacaktır.

Bir ücretli çalışanın brüt maaşı onun aslında toplamda aylık veya yıllık olarak elde ettiği gelirdir. Bu gelir içinden devlete ödenecek SGK primleri ve gelir vergisi kesintileri sonrasında ele geçen tutar da net maaş olarak adlandırılır.

Ortopedi teknikeri bir sağlık teknikeridir ve sağlık teknikerleri net olarak bu tablodaki gibi maaşlar elde etmektedirler.

Yeni başlayan Sağlık Teknikeri Maaşı: 4600-4800 TL

5 yıllık Sağlık Teknikeri Maaşı: 4650-4850 TL

10 yıllık Sağlık Teknikeri Maaşı: 4700-4900 TL

15 yıllık Sağlık Teknikeri Maaşı: 4900-5100 TL

20 yıllık Sağlık Teknikeri Maaşı: 5000-5200 TL

25 yıllık Sağlık Teknikeri Maaşı: 5050-5250 TL

30 yıllık Sağlık Teknikeri Maaşı: 5100-5300 TL

Net maaş dememize rağmen ortopedi teknikeri, sağlık teknikeri maaşlarını bir aralık olarak göstermemizin sebebi çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödenekler, aile yardımı, asgari geçim indirimi gibi eklentiler nedeniyle maaşların herkes için net olmamasından kaynaklıdır. Yine de tabloda da belirtildiği üzere yeni başlayan ortopedi teknikeri maaşı ortalama olarak 4600-4800 TL dolaylarında olacaktır. Bu rakama devlete aktarılan giderler olan 1000-1200 TL civarlarında tutan rakam eklendiğinde tıbbi protez ve ortez teknikeri brüt maaşı ortaya çıkacaktır.

Eğer ki başında yapılan 7,36 zam oranı seviyesinde veya yakınlarında zam temmuz ayında da uygulanırsa yeni başlayan bir ortopedi teknikerinin maaşı 4800-5000 TL bandında görünecektir fakat %20’lik gelir vergisi dilimine girildiği için bunun biraz daha altında kalabilecektir.

PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Ortopedi teknikerleri özel sektörde başlangıç seviyesinde ne yazık ki ülkemizdeki pek çok meslek grubunda başlayan gibi asgari ücret ve/veya yakınlarında bir rakam ile çalışmaya başlamaktadırlar. Yapılan son zam ile yeni başlayan bir ortopedi teknikeri asgari ücret alacaktır. Çalışılan kuruma, firmaya; kişinin tecrübesine bağlı olarak bu rakam daha yukarılara çıkabilse de ortalama olarak ortopedi teknikeri maaşları özel sektörde 3000 TL dolaylarında olacaktır.

Yorumlar

  1. Baban Avatar Baban dedi ki:

    3000 lira maaş olsuğuna emin misiniz eksik mi anlatıyorsunuz sanki