kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Enerji Sistemleri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Enerji sistemleri mühendisi çalışma saatleri, çalışma şartları nasıldır? Nasıl olunur? Enerji sistemleri mühendisi kimdir, nedir? Ne iş yapar, görevleri nelerdir?

A+
A-

Enerji Sistemleri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Mühendislik ülkemizde en çok tercih edilen meslek dallarından sadece biridir. Enerji sistemleri mühendisliği de bu meslek dalının bir parçasıdır. Sizler için derlediğimiz bilgilerle aklınızdaki soruların cevabını bulabileceksiniz.

İster üniversite tercih sürecinde olsun ister bir mesleği yapmaya karar vermeden önce olsun adaylar gelecekte yapacakları mesleğe dair bazı konuları merak ederler ve bunları araştırırlar. Araştırılan konuların başında o meslekte ne iş yapıldığı, çalışma koşullarının ve saatlerinin nasıl olduğu, nasıl o mesleği yapmaya yeterlilik kazanıldığı gibi şeyler gelmektedir.

Biz üniversite bölümü veya meslek adaylarının bu meraklarını gidermek maksadıyla bu tip soru işaretlerinin cevaplarını derlemeye çalıştığımız meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda enerji sistemleri mühendisi hakkında bu tip konulara değinmeye çalıştık.

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ NEDİR?

Enerji sistemleri mühendisi her türlü yakıttan veya kaynaktan üretilen enerjinin çevreye daha az zararlı, daha az maliyetli, kaliteli, tüketici açısından uygun fiyatlı olması açısından çalışmalar yürüten, araştırmalar yapan, proje üreten uygulamaya koyan mühendistir.

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Yukarıda da dediğimiz gibi enerji sistemleri mühendisleri her türlü enerjinin verimli, ucuz ve çevre ile uyumlu olması üzerine çalışırlar. Enerji sistemleri mühendisinin görevlerini sıralayacak olursak:

  • Yenilenebilir enerji teknolojilerinin tasarımında ve geliştirilmesinde bu sürecinin bir parçası olmak
  • Yenilenebilir enerji üretimini var olan güç sistemlerine entegre etmek
  • Saha incelemelerinde bulunmak
  • Ekipman tasarlamak ve doğru ekipmanları seçmek
  • Laboratuvar deneyleri yapmak ve bu deneyleri büyük ölçekli endüstriyel süreçlere uyarlamak
  • Hizmet anlaşmaları ile ilgili görüşmeler yapmak, ilgili maliyet ve geliri yönetmek, yöneticilere bilgi vermek, destek olmak
  • Enerji kaynaklarının kullanımını daha uygun maliyetli hale getirmek ve kullanıcının da bundan faydalanmasını sağlamak
  • Ülkelerin enerji stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunmak
  • Çalışılan firmanın çalıştığı alana ve taleplerine göre proje oluşumunda görev almak ve bu projelerin kalite standartlarında, doğru biçimde ve zamanında hayata geçirilmesi sürecini yönetmek ve denetlemek
  • Altında çalışan yardımcı, teknik personellerin denetimini yapmak, iş takibi ve kontrolünü sağlamak ve onları organize etmek

enerji sistemleri muhendisi ne is yapar

KİMLER ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ OLABİLİR? 

Kimler, nasıl enerji sistemleri mühendisi olabilir sorusuna cevap vermek gerekirse öncelikli olarak enerji sistemleri mühendisi olmak isteyen adayların ilgili bir lisans programı mezunu olması gerektiğini belirtelim. Enerji sistemleri mühendisi olmak isteyen bir adayın mezun olması gereken ilgili lisans programı ise enerji sistemleri mühendisliği, enerji mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Yine enerji sistemleri mühendisi olmak isteyen adayların diğer izleyebileceği yol ise enerji sistemleri mühendisliği alanında lisansüstü eğitim alarak bu mesleği yapabilme şansı elde etmektir. Yalnız belirtmek gerekir ki her lisans programı mezunu dilediği her alanda lisansüstü eğitim alamaz, üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımında programa kabul ettiği bölümlerden birinden mezun olmak gerekir. Ayrıca da bu yol ile mühendis gibi çalışabilmek için de özel sektördeki firmaların böyle alım yapması gerekmektedir.

Kamuda enerji sistemleri mühendisi olabilmek için tabi ki mezuniyet şartının dışında KPSS’den yeterli bir puan almış olmak da gerekmektedir. Alınan puana bağlı olarak merkezi atamalarda tercih yapılabilir veya açıktan ilan ile alım yapan kurumlara başvuru yaparak enerji sistemleri mühendisi olmaya çalışılabilir.

Özel sektörde ise enerji sistemleri mühendisi pozisyonunda çalışmak için meslek adayının özel firmalara başvuru yapması ve aranılan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar genellikle alana hakimiyetin yanı sıra iyi seviyede dil bilmek, alan deneyimine sahip olmak gibi şartlardır.

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Enerji sistemleri mühendisleri genellikle ofis ortamında, projeler üzerinde çalışırlar fakat duruma göre sahada da bulunma ihtimalleri vardır. Bu sebeple bu meslek beden olarak değil zihnen yorulmayı içeren bir meslektir.

Çalışılan alanın enerji gibi dünya için önemli bir alan olması sebebiyle başlangıç seviyesinde olmasa bile çalışma şartları iyidir denebilir. Özellikle deneyim ve donanım sahibi enerji sistemleri mühendisleri iyi maaşlar ile iyi çalışma şartlarına sahiptirler.

Çalışma saatlerine gelecek olursak kamuda genellikle her kamu görevlisi gibi haftada 40 saat mesaileri bulunur. Özel sektörde ise başlangıç seviyesinde haftalık 55-60 saati bulabilen çalışma saatleri varken deneyim kazandıkça bu saat düşer.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.