kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yaşlı Bakım Teknikeri

​​​​​​​Yaşlı bakım teknikeri nedir, yaşlı bakım teknikeri ne iş yapar, yaşlı bakım teknikeri nasıl olunur, yaşlı bakım teknikeri görevleri nelerdir, yaşlı bakım teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Yaşlı Bakım Teknikeri

Yaşlı bakım teknikeri; destek personelidir ve aynı zamanda yaşlıların bakımından sorumlu en önemli kişidir. Yaşlı bakımı hepimizin bildiği gibi meşakatli bir durumdur. Sabır ve özen gerektiren bir meslek olduğunu da söylemeden geçemeyiz.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda yaşlı bakım teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ NEDİR?

Sağlık alanında çalışan teknikerler genellikle ilgili uzmanın yanında destek personeli olarak görev yaparlar. Yaşlı bakım teknikeri olarak görev yapanlar da benzer şekilde hizmet sunmaktadır. Yaşlı bakım teknikeri nedir daha iyi anlamak için yaşlı bakım teknikeri görevleri listesine bakmak faydalı olacaktır.

YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Yaşlı bakım teknikeri adından da anlaşılacağı üzere yaşlı bakımı ile uğraşılan bir meslek icra etmektedir. Tabi ki bu en genel haliyle yapılabilecek bir açıklamadır ve yaşlı bakım teknikerliğini daha iyi anlamak ve ne iş yaptığını kavrayabilmek için mesleğin görevlerine bakmak yerinde olacaktır. Yaşlı bakım teknikeri görevleri şu şekildedir:

Bakıma ihtiyaç duyan yaşlı bireylerin;

  • Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden bakım gereksinimlerini değerlendirirler
  • Günlük yaşam aktivitelerinin korunmasını, sürdürülmesini ve en üst düzeyde kullanmasını desteklerler
  • Diyetisyen tarafından önerilen beslenme programına uygun olarak beslenmelerini sağlarlar, kilo takiplerini yaparlar ve değişikliklerini sağlık ekibi üyeleri ile değerlendirirler
  • Yaşam alanını kaza riski ve güvenlik yönünden değerlendirirler, gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlarlar
  • Sağlık ekibi tarafından planlanan tıbbi bakımı takip ederler, tıbbi bakımın uygulanmasına yönelik problem tespit etmesi halinde sağlık meslek mensubuna durumu iletirler
  • Ağız ve diş bakımı gibi günlük kişisel bakımlarına yardımcı olurlar
  • Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirirler
  • Sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olurlar, gerektiğinde refakat ederler
  • Bakım veren aile üyelerini desteklerler
  • İstismardan korunmasını sağlarlar, aileyi ve gerekli durumlarda ilgili kurumları bu konuda bilgilendirirler
  • Sosyal aktivitelere yönlendirilmesine ve katılımına destek olurlar

yasli bakim teknikeri ne is yapar

NASIL YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların tekniker olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık önlisans programı ile istenilen her teknikerlik yapılamamaktadır. Yaşlı bakım teknikeri olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

  • Yaşlı Bakım Hizmetleri
  • Yaşlı Hizmetleri Bakımı
  • Yaşlı Bakımı

Özel sektörde yaşlı bakım teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Kamu personeli olarak yaşlı bakım teknikeri olmak isteyen bir birey ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde yaşlı bakım teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Yaşlı bakım teknikerinin çalışma şartları kolaydır diyemeyiz. Bir hastanın hele ki yaşlı veya bakıma muhtaç bir hastanın bakımı ile uğraşmak gerçekten zorlayıcı bir iştir.

Yaşlı bakım teknikerleri hem hastanede hem de evlerde bakım yapabilmektedir ve bu da çalışma ortamlarının durumdan duruma değişiklik gösterebildiğine işarettir. Bunun dışında genellikle hasta ile iletişim halindedir. Hastanın yakınları ile de sık sık iletişim kurmaktadırlar.

Çalışma şartlarının daha zor veya kolay olması ilgilenilen hastanın ihtiyaç duyduğu bakıma göre değişiklik gösterebilmektedir. Çalışma şartlarının yorucu, yıpratıcı ve zorlayıcı olduğunun altını çizmekte fayda var.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat yaşlı bakım teknikerliğinde bu rakam minimum olarak görülmelidir. Acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile 40 saati fazlasıyla geçen çalışma saatlerine sahip olunabilmektedir.

Yorumlar

  1. levent Avatar levent dedi ki:

    açıklayıcı teşekkürler