kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Rüçhan Hakkı Nedir

Rüçhan Hakkı Nedir? Ne Demek? Rüçhan Hakkı Nasıl Alınır?  Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır? Rüçhan Hakkı Kullanım Süresi Ne Kadar?

A+
A-

Rüçhan Hakkı Nedir

Farklı konu ve alanlarda bilgiler verdiğimiz sayfamızda bugün sizlere rüçhan hakkı nediri ele aldık. Peki rüçhan hakkı ne demek, rüçhan hakkı nasıl alınır, rüçhan hakkı nasıl kullanılır, gelin birlikte bakalım…

Hayatın her alanında, her konuda geçerli olan hukuk kuralları bulunmaktadır. Örneğin evlenip boşanmayı, velayet hakkını, aile ile ilgili konular için geçerli olan aile hukuku bulunmaktadır. Ayrıca çalışan ve iş veren arasındaki ilişkileri denetleyecek, maaş, tazminat gibi konularda geçerli olacak iş hukuku da bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra şirket ilişkilerini, şirketteki pay haklarını, ortaklar arasındaki hukuku, mülk alışverişini ve para transferini inceleyen bir hukuk dalı da bulunur. Bu konuda merak edilen konular, sorulan sorularla ilgili hemen hemen tüm soru işaretlerini bu alanda gidermek mümkündür.

Örneğin şirket hukuku ile ilgili en çok merak edilen konuların başında ‘rüçhan hakkı’ gelmektedir. Pek çok kişi rüçhan hakkının ne olduğu, ne demek olduğu, ne işe yaradığı merak edilmektedir.

Rüçhan Hakkı Nedir? Ne Demek?

Bu hak, bir firmanın/şirketin mevcut hissedarlarının, şirketin bedelli olarak sermaye artırımı yapması durumunda ortaya çıkacak yeni payları satın alma hakkı olarak ifade edilir. Bir örnekle daha iyi açıklamaya çalışalım. Medya alanında faaliyet gösteren AMT isimli firmanın mevcut 10 hissedarı bulunsun. Firmada yapılan değişiklikler ve sermayesinin artırımıyla yeni hisseler geldiğinde bu hisseleri kimin alacağı merak konusu olur. İşte rüçhan hakkı firmanın mevcut ortaklarının ortaya çıkacak yeni hisselerini öncelikli olarak alma hakkına denir. Yazımıza konu olan bu hak hissenin, mülkün alınmasındaki üstünlük hakkıdır. Bedelli sermaye konularında gündeme gelmektedir.

Herhangi bir firmada pay sahibi olan, hissedar olan kişiler rüçhan hakkı ile yeni hisseler, paylar satın alabilir. Hissedarın bu hakkı kullanıp kullanmayacağı kendi iradesidir. Bunun dışında hissedar kişi bu hakkı kendi için kullanmasa bile borsada bir başkasına satabilir. Ayrıca rüçhan hakkının kullanım süresi de bulunur. Bu hak en az 15 gün en fazla 60 gün geçerlidir.

Rüçhan Hakkı Nasıl Alınır?

Bir firmanın dış yatırımlar nedeniyle sahip olduğu yeni kazanımlar dolayısıyla hisse verilen para türü bedelli olarak anaparayı yükseltir. Ortakların bu para arttırmasına birleşme geliri de rüçhan hakkı olarak kabul edilir. Firmanın çalışmaları genişledikçe anapara ihtiyacı artabilir. Ayrıca yeni mevduatlar nedeniyle para ihtiyacı artabilir.  Bu kapsamda ihtiyaç duyulan paranın bir bölümünde güven teminine ihtiyaç duyar. Ücretli olarak anapara büyümesine neden olan bu konuda firmalar ve ortakları tükettikleri makbuzların primli olan kısmı kayıt edilmelidir.

Rüçhan hakkı şirketteki eski hissedarların sahip olduğu doğal bir haktır. Bir şirkette yeni hisseler ortaya çıkmadan önce hisse sahibi olan kişi bu haktan faydalanabilir. Bu hakla ilgili en doğru bilgiyi, yapılması gereken işlemleri ise hisse sahibi olunan firmadan öğrenmek mümkündür. Çünkü söz konusu işlemlerle ilgili düzenlemeleri firma yapacaktır.

Rüçhan Hakkı Nasıl Kullanılır?

Bu hak firma ortaklarının yeni hisselerden öncelikli olarak pay almasına hak tanır. Bu hakkı kullanabilmek için eski hissedarların ellerindeki hisse senetlerini gereken zamanda şirkete ibraz etmelidir. Ayrıca söz konusu hissedarlar sahip oldukları bu hakkı bir başkasına devredebilir ve satabilir.

Rüçhan Hakkı Kullanım Süresi Ne Kadar?

Bu özel hakkın kullanım süresi de bulunmaktadır. Söz konusu hissedarlar bu haktan faydalanmak istiyorlarsa en az 15 gün en fazla ise 60 gün içinde gereken işlemleri yapmalıdır. Bu süre kısıtlamasının nedeni ise tarihlerin uzaması durumunda anapara büyümesine gidilmemesi sonucunda zararın ortaya çıkmasıdır. Ayrıca beklenti dışı büyüme de firmalara zarar verebilmektedir. Bu nedenle rüçhan hakkı kullanımında zaman kısıtlaması bulunur. Söz konusu şirket de yaptığı bilgilendirmeler ile kullanım zamanlarını hissedarlara bildirir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.