kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kontrol ve Otomasyon Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Kontrol ve otomasyon mühendisi maaşı ne kadar oldu? Kontrol ve otomasyon mühendisleri devlette ve özel sektörde ne kadar maaş alır? Net ve brüt maaşları ne kadar?

A+
A-

Otomasyon sistemlerinin tasarlanmasına yardımcı olan kontrol ve otomosyon mühendisi hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda paylaştık. Kontrol ve otomasyon mühendisleri maaşları ne kadar, görevleri nelerdir, nasıl kontrol ve otomasyon mühendisi olunur gibi sorularınızın cevapları burada.

Kontrol ve otomasyon mühendisleri elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği, makine mühendisliği gibi endüstriyel otomasyon sistemleri geliştirilmesine katkı sağlayan mühendislik birimlerince üretilen otomasyon sistemlerinin üretiminde görev alan mühendislerdir.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Kontrol ve otomasyon mühendisinin tanımına ek olarak kontrol ve otomasyon mühendisliğinin meslek olarak ne olduğunu anlamak için ne iş yaptıklarına, görevlerine bakmak da faydalı olacaktır. Kontrol ve otomasyon mühendislerinin görevleri şu şekildedir.

  • Otomasyon sistemlerinin tasarlanmasını, projelendirilmesini ve üretilmesini, kurulmasını sağlarlar
  • İşletilecek olan malzemeleri ve bu süreçte çalıştırılacak olan teknik elemanları belirlerler ve bu teknik elemanların koordinasyonunu ve organizasyonunu sağlarlar
  • İşlerin doğru biçimde yürütülüp yürütülmediğini denetlerler
  • Mevut sistemleri var olan teknolojik aletler ile yaparlar
  • Teknolojik gelişmelere göre kullanılan aletlerde yenilik yaparlar ve bu teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlarlar

NASIL KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ OLUNUR?

İnsanlar bir mesleği yapabilmek için genellikle yeterliliklerini göstermelidirler. Bu yeterlilik birçok alanda öncelikle diploma sahibi olmaya bağlıdır. Kontrol ve otomasyon mühendisi olmak için de bireyin kontrol ve otomasyon mühendisliği mezunu olması gerekmektedir.

Mezun olduktan sonra da mühendislik adayının özel sektörde veya devlette çalışma isteğine bağlı olarak yapması gerekenler bulunmaktadır. Özel sektörde kontrol ve otomasyon mühendisi olarak çalışabilmek için bu alanda faaliyet gösteren firmalara cv bırakarak veya onların açtıkları ilanlara başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklemek gerekir. Kamuda mühendis olabilmek için ise merkezi atamalardaki kadrolara veya açıktan alım için duyurulan ilanlara başvuru yaparak atanabilmek veya kurumların sınavına girebilmek için KPSS adlı sınava girerek yeterli puan almış olmak gerekmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki kamuya yeterince kontrol ve otomasyon mühendisi alımı yapılmamaktadır.

kontrol ve otomasyon muhendisi ne is yapar

KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?

Bahsettiğimiz üzere kamuya çok fazla kontrol ve otomasyon mühendisi alımı yapılmamaktadır fakat alım yapılması halinde kontrol ve otomasyon mühendisleri diğer mühendisliklerde olduğu gibi kamuya mühendis statüsünde atanırlar. Bunun sonucu olarak da devletteki hiyerarşik yapı gereği maaşları, istisnai kurum ve durumlar hariç, aynı seviyededir. Kamuda mühendis olan bir bireyin maaşları şu şekildedir.

Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 17.500-20.750 Türk Lirası

Bu rakamlar kamudaki bir mühendisin alacağı ortalama maaşlardır. Çalışılan kurumdaki ek ödenekler, aile yardımları, BES kesintisi gibi nedenlerden dolayı maaşlarda birkaç yüz TL esneklik olabilmektedir.

Buna ek olarak bu rakamlar bir mühendisin eline geçen yani net maaş rakamlarıdır. Brüt olarak bir mühendis yaklaşık olarak bu rakamlardan 1500 Türk Lirası daha fazla kazanmaktadır fakat para kazanan herkesin ödemesi gereken gelir vergisi ile devlete ödenmesi gereken sağlık ve emeklilik primleri kesildikten sonra net maaşlar bu rakamlara tekabül etmektedir.

Kontrol ve Otomasyon Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSLERİ ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?

Kontrol ve otomasyon mühendisleri yine birçok meslekte olduğu gibi özel sektörün yapısından dolayı asgari ücret veya biraz üzerinde maaşlar ile işe başlamaktadırlar. Bu rakamlar genelde 10.000 Türk Lirası dolaylarında rakamlardır. Tabi ki mezun olunan okul, işe başlanacak firma, şirket ve kişinin sahip olduğu donanım bu rakama etki etmektedir fakat ortalamada maaşlar başlangıç seviyesinde genel olarak bu civarlardadır.

Kontrol ve otomasyon Mühendisliği nerelerde çalışır?

Kontrol sistemleri tasarlayan ve üreten endüstriyel otomasyon sektöründe araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak veya çeşitli fabrikalarda bakım, onarım ve endüstriyel işletme hizmetlerinde çalışabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.