kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

HGS Kartı Nedir? Nereden Alınır? Ücreti Ne Kadar?

HGS Kartı Nedir? Nereden Alınır? Ücreti Ne Kadar? HGS Kartı Nereden ve Nasıl Alınır? HGS Kartı Kaç Günde Alınır? Kaç Günde Verilir? HGS Kartı/Etiketi Nasıl Kullanılır? HGS Kartı Ücreti Ne Kadar? HGS Kartında Para Yokken Geçiş Yaptım, Ne Olur?

A+
A-

Türkiye’de yeni ulaşım politikalarıyla birlikte bazı yollar, otoyollar ve köprüler ücretli hale geldi. Yolları, otoyolları veya köprüleri yapan firmalar belirli bir süre için buraların işletmelerini aldı. Bu kapsamda kartlı geçiş sistemi kaldırıldı ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hayatımıza girdi. HGS ile birlikte vatandaşlar, sürücüler geçtikleri yollar ve köprüler için yeni sisteme göre ücret ödemeye başladı. Ancak bu sistemi kullanmak için vatandaşların kart alması gerekiyor. Fakat pek çok kişi bu kart hakkında pek az şey biliyor. Peki HGS kartı nedir? Ne demek? Ne işe yarar? HGS kartı nereden alınır? Nasıl alınır? HGS kartı ücreti ne kadar?

HGS Kartı Nedir? Ne Demek?

Karta geçmeden önce sistemi iyi anlatmak gerek. HGS, Hızlı Geçiş Sisteminin kısaltılmış halidir. Trafikte uzun kuyruklar oluşmasını önlemek için otoyollarda ve köprülerde kullanılmaktadır. Özellikle de İstanbul’da bu sistem çok yaygındır. Otomatik Geçiş Sistemi ve Kartlı Geçiş Sisteminden sonra uygulamaya konmuştur. 2012 yılından beri HGS aktif olarak kullanılmaktadır. Sürücüler HGS kartı alarak geçiş büfelerinden, banliyo noktalarından ödeme yaparak bu sistemi kullanmaktadır. HGS kartı da bu sistemde vazgeçilmez önemde olan bir belgedir. Karta yüklenen para ile vatandaşlar geçiş ücretlerini ödemektedir. Tıpkı metro ve otobüslerde olduğu gibi kartları okutan sürücüler hızlıca geçiş yapabilmektedir. Halk arasında kart yerine etiket kelimesi de sık sık kullanılmaktadır. Bu kart HGS etiketi olarak da bilinir.

HGS Kartı Ne İşe Yarar?

Hızlı Geçiş Sisteminin kullanıldığı köprüleri, otoyolları kullanmak için sistem için özel olarak üretilen karta ihtiyacınız vardır. HGS kartı bu sistemden yararlanmanızı sağlar. Kart sahibi para yükleyerek geçtiği yol ve köprülerin ödemesini yapabilir. Bu sayede para bulma, verme, para üstü alma gibi zaman kaybedici prosedürler ortadan kalkar. Vatandaşlar yalnızca kart gösererek yollarına devam edebilir. Kart paradan ve zamandan tasarruf edilmesini sağlar.

HGS Kartı Nereden ve Nasıl Alınır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) katı almak için yapılması gereken birkaç işlem ve gidilmesi gereken birkaç adres bulunur. Bu kartı farklı adreslerden farklı şekillerde almak mümkündür. Vatandaşlar PTT şubelerinden veya ilgili banka şubelerinden bu kartı temin edebilir. Vatandaşlar araç ruhsatı, ehliyet, ve kimlik kartı ve kimlik fotokopisi ile bankalara ve PTT şubelerine gidebilir. Vatandaşlardan araç ruhsatı ve kimlik fotokopisi istenir. Bu belgeleri sunup 7.5 TL’lik kart ücretini de verdikten sonra kart alabilirsiniz. Ayrıca bazı bankalar müşterilerine HGS kartını ücretsiz olarak da verebilmektedir. Vatandaşlar yalnızca HGS kartı/etiketi için ücret ödemektedir. Geçmiş yıllarda kartı ilk alanların kart içerisinde para yüklemeleri istenmekteydi. Ancak daha sonra bu zorunlu uygulamadan vazgeçildi.

HGS Kartı Kaç Günde Alınır? Kaç Günde Verilir?

Kart başvurusu yapmak için PTT’ye veya bankalara gittiğinizde kısa süre içerisinde kartı alabilirsiniz. Başvurunuzu yapıp, gereken ücreti yatırdıktan sonra size HGS kartı/etiketi verilmektedir. Bu kartı düzgün bir şekilde araca yapıştırdıktan sonra hayatınıza devam edebilirsiniz.

hgs nedir ne ise yarar

HGS Kartı/Etiketi Nasıl Kullanılır?

Bankaya veya PTT şubesine giderek HGS kartı/etiketi aldınız. Ancak ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Şimdi sırasıyla şu talimatları izlemelisiniz. Öncelikle kartınızı araç içindeki üst dikiz aynasının hemen arkasında bulunan cama yapıştırmalısınız. Bu sayede doğru bir biçimde sensörlerin okuyacağı şekilde yapıştırılan kartla her otoyol ve köprüden geçebilirsiniz. Kart okuyucu sistemler aracın içinden cama doğru yapıştırılan kartınızdan siz geçiş yaparken para çekebilir.

HGS Kartı Ücreti Ne Kadar?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartı ve etiketi almak için PTT ve bankalara başvurmanız gerekir. Gereken belgeler sunulup gereken ücret ödendikten sonra kartınızı alabilirsiniz. Ancak PTT’de 7.5 TL olan kart ücreti bankalarda ise farklılık gösterebilmektedir. Her bankada sizden farklı ücret istenebilir.

Halkbank HGS etiketi için 10 TL, kart için 10 TL ücret istemektedir.

Akbank etiket için 15 TL, kart için 20 TL istemektedir.

İş Bankası etiket için 20 TL, kart için 40 TL istemektedir.

Yapı Kredi etiket için 15 TL, kart için 30 TL istemektedir.

Garanti Bankası etiket için 15 TL, kart için 15 TL istemektedir.

Vakıfbank etiket için 20 TL, kart için 20 TL talep etmektedir.

Türkiye Finans etiket için 20 TL, kart için de 20 TL istemektedir.

Kuveyt Türk etiket için 15 TL, kart için 15 TL talep etmektedir.

Denizbank etiket için 15 TL ve kart için 30 TL talep etmektedir.

HGS Kartında Para Yokken Geçiş Yaptım, Ne Olur?

Unutkanlık, parasızlık veya teknik sorunlar nedeniyle vatandaşlar HGS kartlarında para, bakiye yokken köprülerden ve otoyollardan geçebilmektedir. Bu durumda kaçak geçiş uyarısı verilmemektedir. Ancak vatandaşlar böyle bir durum olduğunda 1 hafta içinde ödeme yapmanız gerekmektedir. Ancak 1 hafta içinde ödeme yapılmazsa ceza işlemi uygulanır. Böyle bir cezayla karşılaşmak istemiyorsanız HGS kart bakiye sorgulama işlemi yapmanız önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.