kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SGK İtibari Hizmet Süresi Zammı Nedir? Kimleri Kapsar? Nasıl Hesaplanır?

İtibari hizmet nedir? Ne anlama gelmektedir? İtibari hizmet süresi zammı nedir? Ne işe yarar? İtibari hizmet süresi zammı nasıl hesaplanır? Kimleri kapsar? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

A+
A-

İtibari hizmet süresi zammı nedir? İtibari hizmet süresi zammı kimleri kapsamaktadır? İtibari hizmet süresi zammı ne işe yarar? İtibari hizmet süresi zammı nasıl hesaplanmaktadır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz?

Asgari Ücretin İşverene Maliyeti ve SGK Primleri Ne Kadar?

İtibari Hizmet Nedir?

İtibari hizmet adından da anlaşılabileceği gibi, çalışmış gibi sayılan ve bir sigortalının ya da hak sahibinin, kazandığı hak ve faydalanacağı imkana bir ilave sağlayan sosyal güvenlik uygulamasıdır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda kendisine itibari hizmet süresi ve primi olarak yer bulan bu uygulama tam muhteviyatı ile şu şekildedir;

İtibari hizmet süresi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 49. maddesinde hüküm altına alınmıştır ve bağlanacak aylıklar ile verilecek toptan ödemelerin hesaplanmasında dikkate alınan süre olarak nitelendirilmiştir. Bununla birlikte itibari hizmet süresi, sigortalılık süresinin hesaplanmasında, prim ödeme gün sayısının belirlenmesinde ve yaş haddinin tespitinde dikkate alınmamaktadır.  kamu haber

İtibari Hizmet Süresi Kimleri Kapsamaktadır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre itibari hizmet süresi aşağıdaki sigortalıları kapsamaktadır;

  • Yedek subaylar ve yedek astsubaylar dahil subay ve astsubaylar ile uzman erbaş, sözleşmeli er, sözleşmeli erbaş ve uzman jandarmalar için, savaşı doğuran genel ve kısmi seferberlik içerisinde yer alanlar, savaş ilanı ile seferberliğin sona erme tarihine kadar olan dönem, seferberlik gerektiren iç çatışma hareketlerinde fiilen görev yapan birliklerde bulunanların, çatışma başlangıcından halin sona ermesine kadar olan dönem, savaş ya da seferberlik ilanı olmaksızın, ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerin hükümleri uyarınca başka ülkelere gönderilenlerin çarpışma meydana gelmesi durumunda, bu çarpışmaların sürdüğü dönem ya da sigortalı yurda dönene kadar olan dönem, tutsaklık süreleri de dahil olmak üzere itibari hizmet kapsamındadır.
  • 5510 sayılı Kanuna göre 4/a sigortalısı olup, sivil ya da er, erbaş olarak yukarıdaki durumlar içerisinde yer alanların ilgili dönemdeki hizmetleri itibari hizmet kapsamındadır.
  • Savaş halinde düşman tarafından tutsak alınan veya enterne edilmiş olan sigortalıların, ilgili kanunları uyarınca aylıkları ödenmek kaydıyla, kurumlarıyla ilişiği kesilmemiş olanların, tutsak geçen hizmet süreleri itibari hizmet kapsamındadır.

İtibari Hizmet Süresi Nasıl Hesaplanır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerince yukarıdaki hallerden birisi içerisinde kalan sigortalıların, anılan dönemlerde geçen her bir yıllık hizmetleri için altı aylık itibari hizmet süresi, hizmetlerine ilave edilmektedir. Bu şekilde ilave edilecek olan itibari hizmet süresi toplamda üç yılı aşamamaktadır.

Kamu Kurumlarında pilot, denizaltı görevlisi, dalgıç, kurbağa adam ve paraşütçü unvanıyla görev yapan personelin, her ne şartta olursa olsun bu görevleri ifa ettikleri her bir yıllık hizmetlerine üç ay itibari hizmet ilavesi yapılmaktadır. Yukarıda yer alan savaş ve seferberlik hükümleri içerisinde bu görevleri ifa edenler için bu üç aylık ilave, o şartlar altında hak ettikleri itibari hizmet süresinin üzerine eklenerek hesap edilmektedir. Yani duruma göre 9 aylık itibari hizmet süresini hak etme durumları bulunmaktadır.

İtibari Hizmet Süresi ile Fiili Hizmet Süresi Arasında Ne Fark Vardır?

İtibari hizmet süresi ile fiili hizmet süresi arasındaki farkları sağlıklı bir biçimde irdeleyebilmek için fiili hizmet süresi zammı ile alakalı çalışmamızı aşağıda yer alan yönlendirme ile erişerek inceleyebilirsiniz;

SGK Personel Maaşları 2023 Ne Kadar?

İtibari hizmet süresi ile alakalı merak ettiklerinizi çalışmamıza yorum yaparak ya da forum sayfamızı ziyaret ederek yöneltebilirsiniz. 

Fiili hizmet süresi zammı nasıl uygulanır?

 8 yılı geçmemek üzere uygulanır. Fiili hizmet süresi zammı uzun vadeli sigorta kolları prim gün sayısına eklenir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.