kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sivrisinek Isırmasıyla Koronavirüs Bulaşır Mı? Sinekler Virüs Taşır Mı?

Yaz ayları yaklaşıyor ve koronavirüs kovid 19 salgını devam ediyor. Koronavirüs kovid 19 sivrisinek ısırmasıyla bulaşır mı? Sinek ve böceklerden koronavirüs geçer mi? Sivrisinekler koronavirüs kovid 19 taşır mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Yaz ayları yaklaşıyor. Kuzey yarım kürede yaz aylarının yaklaşması ile bahar mevsiminin başlaması sonucu doğa uyanmaya, sinekler ve böcekler ortaya çıkmaya başladılar. Bir yandan da tüm dünya Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs Kovid 19 salgını ile boğuşmaya devam ediyor. Ülkemizde de koronavirüs salgını yazımız tarihi ile halen sürüyor ve kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Bahar günlerinde sinek ve böceklerin ortaya çıkması bir çok hastalığın taşıyıcısı olarak bilinen ve dünya üzerinde en fazla insana hastalık bulaştırarak ölümüne sebebiyet veren sivrisineklerin koronavirüs kovid 19 taşıyıp taşımadığı sorusunu akıllara getiriyor. Koronavirüs kovid 19 sinek ve böcek ısırması ya da sokmasıyla bulaşır mı? Sivrisinekler ve diğer sinekler ile böcekler koronavirüs kovid 19 taşıyorlar mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Koronavirüs Kovid 19 Hangi Yollarla Bulaşıyor? İlk Nasıl Ortaya Çıktı?

Koronavirüsleri aslında bir virüs ailesinin adını taşımaktadır. Korona tipi bu virüsler normal şartlarda insana doğrudan bulaşma özelliğine sahip değildirler. Yaşamak için çoğu zaman hayvan bedenlerinde kendilerine yer bulur ve varlıklarını sürdürürler. Ancak 2019 yılının Aralık ayı döneminde bugün Kovid 19 adı ile andığımız bu koronavirüsü insana bulaşacak ve yine insandan insana da geçecek şekilde başkalaşım geçirdi. Bu dönüşümün ardından ise insanlar arasında yayılan bir salgın halini aldı.

Hastalığın kaynağı olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hubei Eyaleti’nde bulunan Wuhan kentindeki vahşi hayvan pazarı gösteriliyor. Bu pazarda sergilenen vahşi hayvanlardan olan karınca yiyen türü canlının etine temas ile insanların bu virüsü ilk kez olarak bünyelerine aldığı tahmin ediliyor. Karınca yiyen canlısının hastalığı alış biçimi de doğada bulunan ve bu virüsü taşıyan canlıların dışkılarını tüketmesi olarak düşünülüyor. Bu şekilde ilk kez olarak insana geçen koronavirüs kovid 19 önce Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer bölgelerine ardından Asya – Pasifik hattındaki ülkelere, sonrasında ise dünyanın her yerine yayıldı. Mart ayının başlarında ise Türkiye’de de ilk hastalar tespit edildi ve salgın ülkemizde de hızla yayılmaya başladı. Şimdiden on binlere bulaşan hastalığın seyrinin nasıl olacağı ise zaman içerisinde netlik kazanacak.

Koronavirüs Kovid 19’un en temel bulaşma şekli virüsün olduğu bir insana, canlıya ya da eşyaya el ile temasın ardından virüsün ağız, burun ve göz yolu ile vücuda girmesidir. Ayrıca bu üç uzvun yine virüsün bulunduğu herhangi bir yere teması da hastalığın alınması için yeterlidir. Hastalığı taşıyan bir kişinin de viral partikülleri ağız ve burnundan saçması ve bu partiküllerle temas edilmesi şeklinde de hastalığın bulaşması mümkündür. Hastalığın uzmanlar tarafından vurgulanan en net bulaşma şekli şu anda budur. Bunun yanında Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan uzmanlar viral partiküllerin yoğun olduğu bir ortamın solunması neticesinde de virüsün bulaşabildiğini iddia etmişlerdir.

Son günlerde ortaya atılan iddialardan birisi ise su yolu ile hastalığın bulaşabileceği şeklindedir. Bu konuda iddiaları ve önerileri derlediğimiz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebilirsiniz;

Koronavirüs Kovid 19’dan Nasıl Korunulur?

Koronavirüs Kovid 19’un yukarıda belirttiğimiz ve uzmanların üzerinde durdukları bulaşma biçimleri dikkate alınarak, virüse karşı alınabilecek en ciddi tedbirler sosyal mesafeye dikkat etmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ile hijyen kurallarına azami özen göstermektir. Sosyal mesafe bir kişinin hastalığı birden farklı ve fazla insana bulaştırması ihtimalini azaltması açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple bir çok tedbir alınmış ve bir çok hayatı yavaşlatan ve kısıtlayan önlem hayata geçirilmiştir. Sokağa çıkma yasakları, seyahatlerin izne tabi kılınması, karantina uygulamaları ile en az üç adım olarak korunması gereken sosyal mesafe kuralları bunların başında gelmektedir. Ayrıca bir çok işyeri geçici olarak kapatılmış, okullar da tatil edilmiştir.

Diğer yandan herkesin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları açısından da sık sık ikazlar yenilenmektedir. Ayrıca devletin girişimi ile yerli olarak br dezenfektan da üretilerek uygun fiyatla piyasaya sürülmüştür. Vatandaşların hijyen kurallarına sürekli riayetine hizmet eden bu adıma dair detayları da aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebileceğiniz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

sivrisinek

Sivrisinekler Hangi Hastalıkları ve Hangi Virüsleri Taşımaktadırlar?

Sivrisinekler tüm dünyada ısırarak ya da sokarak insanların canını sıkmalarının yanında çok sayıda hastalığın taşıyıcısı olabilmeleriyle de kötü bir şöhrete sahiptirler. Sivrisineklerin bir çok uzman tarafından bilinen en tehlikeli canlılardan olduğu dile getirilmektedir. Onları bu kadar tehlikeli kılan unsur ise bir çok virüs ve hastalığı insanlar arasında taşımaları ve yaymalarıdır.

Sivrisineklerin taşıdığı bilinen ve zaman zaman çok sayıda insanın ölümüyle sonuçlanan bazı hastalıkları ve hastalıklar hakkında kısa bilgileri aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;

Hastalık Etkileri
Sıtma Hastalığı Plasmodium isimli tek hücreli parazitin yol açtığı ve sinir sistemine hasarlar vererek ölüme sebep olan bir hastalıktır. Yüksek ateş ve şiddetli titreme gibi semptomları vardır.
Chikungunya Hastalığı Güney Afrika ve Hint Adalarında görülen bir hastalıktır. Yüksek ateşe ve eklem ağrılarına sebep olmaktadır.
Zika Hastalığı Sarıhumma ve Asya Kaplan sivrisineklerinin taşıyıcılığını yaptığı bir hastalıktır. Amerika Kıtası’nda ve Vietnam ve Filipinler taraflarında görülmektedir. Deri döküntüleri ve doku iltihaplarına yol açabiliyor. Hamile kadınlarda görülürse çocuğun gelişim bozukluklarıyla doğmasına sebep olabiliyor.
Batı Nil Virüsü Bulaştığı kişilerde menenjit ya da kalp kası iltihabına yol açarak ölüme sebep olabiliyor. Amerika’dan Yunanistan’a kadar çok geniş bir coğrafyada gözlemlenebilmiştir.
Dang Humması Hastalığı Kas ve eklem ağrıları ile yüksek ateşe yol açabilen bir hastalıktır. Sivrisineklerin en çok taşıdığı ve bulaştırdığı hastalık olarak biliniyor. Bir aşısı var ancak aşının ölüme yol açtığı gözlemlendiği için henüz uygulanabilir durumda olmadığı belirtiliyor.
Sindbis Hastalığı Virüse dayalı bir hastalıktır ve kanamalı ateş şeklinde seyretmektedir. Avupa’da da gözlemlenen ve sivrisineklerin taşıyıcısı olduğu sonucuna varılan hastalık eklem iltihaplarına yol açabiliyor ve çok yüksek ateş ortaya çıkarıyor.
Sarıhumma Hastalığı Hastalık aslolarak maymunlar arasında sivrisinekler aracılığı ile yayılabiliyor. Ancak kente gelen ve hastalığın taşıyıcısı olan sivrisinekler aracılığı ile insanlara da bulaşabiliyor. Girbal semptomlarla seyreden bir hastalık olup aşısı bulunmuştur.
Layşmanyaz Hastalığı Dişi tatarcık sinekleri aracılığı ile taşınan ve bulaştırılan bu hastalık iç organları etkileyerek tüketebiliyor ya da vücutta şark çıbanı denilen yaralar açarak dokuları zedeleyebiliyor. Tedavisi mümkün ancak erken müdahale tedaviyi daha kolay kılıyor.

Sivrisinekler Koronavirüs Kovid 19 Taşır Mı? Koronavirüs Kovid 19 Sivrisinek Sinek veya Böcek Isırmasıyla Bulaşır Mı?

Bir çok virüsün ve hastalığın taşıyıcısı olan başta sivrisinek olmak üzere haşerelerin havaların ısınmasıyla birlikte artmasına bağlı olarak koronavirüs kovid 19 taşıyıp taşımadıkları merak konusu olmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü özellikle sivrisineklerin bol olduğu ve bolca hastalık taşıdığı bölgelerde henüz böyle bir taşıma faaliyetinin ve bulaştırma durumunun gözlemlenmediğini, şu an için ellerinde koronavirüs kovid 19’un sivrisinek ısırmasıyla, böcek sokmasıyla bulaştığına dair bir veri olmadığını vurguladı.

Bu konu hakkında yeni bilgi ve bulguların olması durumunda bunlara yazımızda yer vereceğiz.

Koronavirüs Kovid 19 hakkında düşüncelerinizi belirtmek ve aklınıza takılan hususları tartışmak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.