kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Temaslı Ne Demektir, Temaslı Olan Kişiler Neler Yapmalıdır?

Koronavirüs hayatımıza girdiği günden beri bazı kavramları sıklıkla duymaya devam ediyoruz. Bu kavramlarda bir tanesi de temaslı kavramıdır. Temaslı ne demektir, temaslı olan kişiler neler yapmalıdır?

A+
A-

Geçtiğimiz yıl koronavirüs’e yakalanan ilk hastamız Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca tarafından 11 Mart 2021 tarihinde açıklanmıştır. O gün bugündür aradan bir yıldan fazla süre geçmiş olmasına rağmen; dünyada ve ülkemizde virüsün etkisi devam etmektedir. Üçüncü pikin gerçekleşme aşamasına geldiği ülkemizde, günlük vaka sayısı 50 binleri aşmıştır. Bu durum hükümet ve bilim kurulu üyeleri tarafından ramazan ayında ciddi önlemlerin alınmasını gündeme getirmiştir. Bugün açıklanacak konuların başında ramazan ayında uygulanacak yasakların oluşturulacağı düşünülmektedir. Muhtemel bir “kapanma” konusunun gündemde olduğu 12 Nisan 2021 kararlarının Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenmektedir.

Covid-19 salgını başladığı günden beri bir takım yeni kelimeleri gündelik hayatımızda kullanmaya başladık. Koronavirüs‘ü (Covid-19) anlatmaya çalıştığımızda önceleri kullanmadığımız birçok kavramı (kelimeyi) kullanmaya başladık. Konuyla ilgili bir şeyleri takip ettiğimizde de bu kelimeler sürekli olarak karşımıza çıkar oldu. Özellikle, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca bu kelimeleri titizlikle kullanmaya özen gösterdi. Koronavirüsle birlikte dilimize giren kelimeler olarak genelleştirdiğimiz bu kavramları tek tek açıklamanın sosyal bir fayda yaratacağını düşünerek önceki yazılarımızda bunları açıklamıştık. Covid-19, pandemi, vaka, entübe, sosyal mesafe, izole etmek, sosyal izolasyon, semptom ve bazı kelimeleri (kavramları) aşağıdaki linkte yer alan yazımızda açıkladıktan sonra şimdi de temaslı kavramını açıklamak istiyoruz. Temaslı ne demektir? Temaslı olan kişiler neler yapmalıdır?

Temaslı Ne Demektir?

Koronavirüs ile birlikte duyduğumuz kavramların başında temaslı kavramı gelmektedir. Kelime anlamından da anlaşılacağı üzere temaslı kavramı bir kişi, bir nesne, bir yüzey veya bir canlı ile yakınlaşmak anlamına gelmektedir. Bu yakınlaşma dokunma, tatma, koklama veya duyma şeklinde duyu organlarımızla gerçekleşmektedir. Koronavirüsle birlikte kullanılan temaslı kavramı ise virüse yakalanmış bir kişinin yakınında bulunma, onunla aynı ortamda bulunma anlamında kullanılmaktadır. Virüsün bulaştığı bir kişiyle kapalı bir ortamda belli bir süre arada bulunan kişilere temaslı kişi denilmektedir. Temaslı kişilere virüsün bulaşmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle aynı evin içerisinde bulunan kişilerden birinin covid-19 ‘a yakalanması neticesinde evde bulunan diğer kişiler de “temaslı” kabul edilmektedir. Benzer şekilde aynı aracın içerisinde belli bir süre seyahat eden kişilerden birinin virüse yakalanması durumunda diğer kişilerin de temaslı olması kaçınılmazdır. Peki, virüse yakalanan kişilerle temaslı olan kişiler neler yapmalıdır? Temaslı olan kişiler nelere dikkat etmelidir? Virüse yakalanan kişiyle temaslı kişiler hangi davranışlardan uzak durmalıdır?

Temaslı Kişiler Neleri Yapmalı, Neleri Yapmamalıdır?

Koronavirüs’e yakalanan kişiyle temaslı olan kişiler karantina süresi boyunca kendilerin izole etmelidirler. Bulundukları ortamı zorunlu haller dışında kesinlikle ter etmemelidirler. Evlerinde bulunuyorlarsa virüse yakalanan kişiyle odalarını ayırdıktan sonra başka bir oda içerisinde maske kuralına uyarak Sağlık Bakanlığınca belirlenen süre içerisinde bu odadan ayrılmamaları gerekmektedir. Temaslı olan kişilerin uymaları gereken kurallar şunlardır:

  • Virüse yakalanan kişiden ayrı bir yerde kendilerini izole etmelidirler
  • Buludukları ortamdan zorunlu olmadıkça ayrılmamalıdırlar
  • Bakanlıkça belirlenen süre içerisinde bir yere ayrılmamalıdırlar
  • Kalabalık mekan ve alanladan kesinlikle uzak durmalıdırlar
  • Zorunlu olmadıkça kimseyle temas etmemelidirler 
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.