kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge Nedir?

Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır? Disiplin cezası almadığına dair belge ne işe yarar? Lisede ve üniversitede disiplin cezası almadığına dair belge nasıl alınır? Nereden alınır? Disiplin cezası almadığına dair belge örneği…

A+
A-

Disiplin cezası almadığına dair belge nedir, ne işe yarar, nasıl alınır gibi öğrencilerimizin en çok merak ettiği konu hakkında gerekli bilgileri bu yazımızda paylaştık.

İlköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim olmak üzere Türk eğitim sistemi 3 aşamadan oluşmaktadır. Küçük yaşlarda okul öncesi eğitimle başlayan, ilköğretim, ortaokul ve lise ile devam eden eğitim süreci üniversite ile son bulmaktadır. Daha sonra ise yüksek eğitim süreci başlamaktadır. İsteyen kişiler yüksek lisans ve doktora sürecini başlatmaktadır. Bu şekilde her dönem farklı seviyelerde, farklı yaş gruplarında eğitim alan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında eğitim birliğini sağlamak, düzeni korumak, disiplinden ödün vermemek için kurallar ve cezalar uygulanır. Kurallara uymayan öğrencilere disiplin cezası verilir. Öğrenciler okulda kurallara aykırı davranırsa, düzen ve disiplini bozarsa, diğer öğrencilere ve öğretmenlere zarar verici hareketlerde bulunursa, okulu kötü temsil ederse disiplin cezası alabilir. Disiplin cezası alan öğrencilerin sicillerine bu cezalar işlenir. Bu da öğrencilerin eğitim hayatı boyunca, işe giriş süreçlerine, kamu alımlarında, güvenlik güçleriyle olan ilişkilerinde karşılarına çıkabilir. Bu nedenle eğitim hayatında veya iş hayatında kişilerden ‘disiplin cezası almadığına dair belge’ istenir. Peki bu belge nedir? Ne işe yarar? Nasıl  ve nereden alınır?

Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge Nedir?

Okul kurallarına uymayan, öğrencilerle ve öğretmenlerle sorun yaşayan, okulunu kötü temsil eden öğrencilere disiplin cezaları verilmektedir. Bu cezalar öğrencileri az ya da çok etkileyebilmektedir. Örneğin okuldan atılma, uzaklaştırma cezası alan öğrenciler kişinin eğitim ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle pek çok eğitim kurumu ve iş hayatındaki işverenler kişilerden ‘disiplin cezası almadığına dair belge’ istemektedir. Pek çok kişi eğitim hayatında disiplin cezası almış kişilerle çalışmak istememektedir. Bu belge de kişinin eğitim hayatı boyunca hiçbir disiplin cezası almadığını gösterir. Disiplin cezası almadığına dair belgenin bir diğer adı da disiplin sicil belgesidir. Öğrencilerden genellikle lise ve üniversite hayatlarındaki iş ve işlemlerinde bu belge istenmektedir.

Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge Nedir ve Ne İşe Yarar?

Lisede, üniversitede binlerce kişi okul değiştirmektedir. Yatay veya dikey geçiş yaparken öğrencilerden disiplin cezası almadığına dair belge de istenmektedir. Ayrıca eğitim alırken çalışmak isteyen kişilerden yine bu belge istenmektedir. Sonuç olarak bu belge kişinin eğitim hayatı boyunca temiz bir sicili olduğunu gösterir.

-Öğrencinin temiz bir sicili olduğunu gösterir.

-Öğrencinin kurallara saygı duyduğunu, çevresindeki insanlarla iyi anlaştığını gösterir.

disiplin cezasi almadigina dair belge

Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge Nedir ve Nasıl Alınır?

Ortaöğretim seviyesinde eğitim alan öğrenciler e-Okul sistemi üzerinden, okul yönetimine başvurarak bu belgeyi temin edebilir. Üniversitelerde eğitim alan öğrenciler ise bir dilekçe yazarak öğrenci işlerine başvuru yapmalıdır. Ortaokulda, lisede veya üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin ‘disiplin cezası almadığına dair belge’ alabilmesi için kendilerinin okul yönetimine başvuru yapması gerekmektedir. Adaylar bir dilekçe yazarak okul yönetimine başvuru yapmalıdır ve dilekçenin adayların kendi imzasıyla tamamlanması son derece önemlidir. Bu belgeyi almanın tek şartı ise öğrencilerin disiplin cezası almamasıdır. Disiplin cezası alan öğrencilere bu belge hiçbir şekilde verilmemektedir.

Disiplin cezası almadığına dair belge en çok yatay geçiş, dikey geçiş gibi okul değiştirme işlemlerinde istenmektedir. Ayrıca yatılı eğitim almak isteyen, yurt ve burs başvurusunda bulunan kişilerden de bu belge istenebilir. Bu nedenle okul değiştirmeyi, şehir değiştirmeyi düşünen öğrencilerin disiplin cezası almamaya dikkat etmesi önerilir. Aksi takdirde disiplin cezası alan öğrencilerin bu belgeyi alması gerektiğinde alamama ihtimalleri bulunur.

Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge Örneği

Binlerce öğrenci için en önemli konu olsa da pek az kişi bu belgeye dair bilgi sahibidir. Özellikle de belgenin neye benzediği, üzerinde hangi bilgilerin yer aldığı merak edilmektedir. İşte disiplin cezası almadığına dair belge örneği..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.