kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Trafikten Men Cezası Nedir? Neden ve Ne Zaman Verilir?

Trafikten Men Cezası Nedir? Neden ve Ne Zaman Verilir? Sürücülerin, araç sahiplerinin korkulu rüyası olan trafikten men cezası ile ilgili en çok sorulan sorulara cevap aradık. Trafikten men cezası nedir? Ne demek? Trafikten men cezası neden verilir? Ne zaman verilir? Kime verilir?

A+
A-

Türkiye’deki en büyük problemlerden biri de trafik sorunudur. Özellikle büyük şehirlerde yoğun nüfus ve başa çıkılamayacak cinsten trafik vardır. Ayrıca kural tanımaz sürücüler de kazaya davet çıkarabilmektedir. En kötüsü de her yıl trafikte binlerce vatandaş hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı trafikte pek çok katı kurallar uygulamakta ve can kayıplarını önlemeye çalışmaktadır. Trafik kurallarının caydırıcılık ölçüsü de maddi cezalar olarak öne çıkmaktadır. Para cezalarının yanı sıra ‘trafikten men cezası’ da sık sık uygulanmaktadır. Peki nedir bu trafikten men cezası? Trafikten men cezası neden ve ne zaman uygulanır?

Trafikten Men Cezası Nedir? Ne Demek?

Trafik kurallarına aykırı davranan sürücülere verilebilecek en kötü cezalardan biridir. Sürücülerin, yolcuların, yayaların hayatını korumak için verilen trafik cezalarından biridir. Genellikle trafiğe çıkması tehlikeli olan, etrafını tehdit eden, kurallara aykırı davranan araçlara ve sürücülere verilir. Trafikte yol güvenliğini, insan hayatını tehlikeye atan kişiler, alması gereken tedbirleri almayanlar, evraklarında eksiklik olanların araçlarına men cezası verilir. Bu ceza araçla ilgili belgelerin sürücülerden alınması ve aracın alıkonmasıyla uygulanır.

Trafikten Men Cezası Neden ve Ne Zaman Verilir?

Trafik cezaları keyfi olarak uygulanmamaktadır. Sürücülerin, araçların belirli kuralları ihlal etmesi gerekmektedir. Kural ihlali yapan, etrafını tehdit eden, can ve mal güvenliğine risk oluşturan araç ve kişilere ceza uygulanır. Hele de trafikten men cezası verilirken daha dikkatli davranılır. Çünkü bu oldukça ağır bir cezadır. Peki trafikten men cezası neden ve ne zaman verilir? Trafikten men cezası verilmesinin sebepleri,nedenleri nelerdir?

  • Otomobilde teknik değişiklik yapıldıysa ve bu durum 1 içinde araç tescilini yapan kuruluşa bildirilmemişse araç trafikten men edilir.
  • Tescilli araçların satın alınması veya devralınması durumunda 1 ay içinde sorumlu kişi adına tescil belgesi alınmazsa ceza uygulanır.
  • Aracın lastikleri, yakın-uzak ışıkları, servis freni, fren sistemi bozuksa, eksikse, olması gereken standartta değilse ve bunlara rağmen araç trafiğe çıkmışsa ceza verilir.
  • Trafikteki diğer araç ve sürücüleri tehlikeye atan, görme kabiliyetini azaltan, duman, alev, gürültü çıkartan araçlar trafikten men edilir.
  • Aracın taşıma sınırını aşan ve bu halde seyre çıkan araçlara ceza verilir.
  • Tehlikeli ve zararlı (nükleer, radyasyon, bomba vb.) maddeleri izinsiz taşıyan araçlara, sürücülere ceza verilir.
  • Yük taşıyan araçlar belirlenen sınırın üstüne çıkarsa ceza yemekten kaçamaz.
  • Tescilli araçların trafik belgesi veya tescil plakası olmaksızın kara yoluna çıkması durumunda men cezası uygulanır.
  • Zorunlu trafik sigortasını yapmayan araçlar bu cezadan kaçamaz.
  • Resmi olmamasına rağmen devlet/protokol araçlarına ait plaka rengi ve diğer donanımları olan araçlar trafikten men edilir.
  • Tescili olmamasına rağmen geçici trafik belgesi veya geçici tescil plakası almadan trafiğe çıkan araçlar men edilir.
  • Araçta bulunması gereken sembol, yazı, ışık, plaka, şekil vb. işaretler bulunmayan araçlar ceza yer.
  • Muayenesi yapılmayan araçlar ceza yer.
  • Araçların motorlu araç tescil ve trafik belgesinde belirtilen amaçların dışında kullanıldığı tespit edilirse bu ceza uygulanır.
  • Belediyelerden alınan izin/ruhsat olmadan belediye sınırlarında ticari amaçlı faaliyet gösteren, yolcu taşıyan araçlara ceza verilir.
  • İşaretsiz, belediye izni/ruhsatı olmayan ve taşımacılık yapan, hizmet alan araçlar men edilir.

Trafikten men cezası bu durumlarda uygulanır. Ancak bu cezanın uygulanmasında en çok öne çıkan neden zorunlu trafik sigortasının yapılmamasıdır. Sürücüler ve araç sahipleri para vermemek için sigorta yaptırmazken araçları trafikten men edilebilir. Üstelik bu gibi durumlarda yalnızca araçlara men cezası verilmez. Sürücü veya araç sahiplerine de idari para cezası verilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.