kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mimar ve Mühendis Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mimar ve Mühendis Maaşları 2023 Ne Kadar? 2023 itibariyle memur maaşları zamlandı. Peki devlette mimar ve mühendis olarak çalışan personellerin maaşları ne kadar oldu?

A+
A-

Türkiye’de binlerce gencin hayalini kurduğu mesleklerin başında mimarlık ve mühendislik meslekleri gelmektedir. Özellikle genç yaş grupları arasında bu iki meslek oldukça popülerdir. Türkiye’de uzun yıllardır en büyük sektör inşaat sektörüdür. İnşaat ile ilgili her türlü konuya ülkede önem verilmektedir. Bu nedenle mimar ve mühendis olarak çalışan personellerde ülkede oldukça saygı görür. İstihdam ve iş olanakları açısından bu meslekler genelde sıkıntı yaşamaz. Bu nedenle hem gençler, hem iş arayanlar, eğitim ve mesleki hayatı hakkında karar verenler mimar veya mühendis olmak ister. İşte bu iki kritik meslekle ilgili tüm merak edilenler..

Mimar Maaşları Ne Kadar?

Mimar Nedir? Ne İş Yapar?

Mimar bina, iş yeri, hastane vb. gibi yapılan planlarını tasarlar. Çizim aşamalarının ardından tasarımın hayata geçmesi konusunda faaliyetler yürütür. Bir kişinin mimar olabilmesi için gerekli eğitimleri alması gerekmektedir. Günümüzde mimarlık mesleğinin önemi oldukça fazladır. Çünkü estetik, kullanışlık gibi önemli başlıklarda büyük bir erozyon yaşanmaktadır. Mimar inşası başlayacak olan projenin, yapının tasarımını yapar. Elle veya elektronik ortamda bu tasarımları 2 veya 3 boyutlu hale getirir. Tasarımından inşasına kadar tüm süreçte projeyi kontrol eder. Mühendis, işçi gibi sürecin tüm paydaşları ile iletişim kurar.

Mühendis Nedir Ne İş Yapar?

Mühendis her ne kadar inşaat sektörüyle ilgili özdeşleşmiş olsa da aslında gerçek çok farklıdır. Mühendislik biliminin pek çok alt dalı bulunmaktadır. Mühendis üniversitelerde gerekli eğitimi alarak uzmanlık kazanan ve kendi alanın çalışmalar yürüten kişidir. Örneğin fizik, kimya, bilgisayar, uçak, uzay mühendisliği gibi alanlar bulunmaktadır. Mühendis teknik bilgisi, matematik bilgisi, uzmanlığı ile sorunları tespit eden, ihtiyaçları belirleyen ve buna göre çalışmalar yürüten kişidir. Yapılan araştırma sonuçlarını teknik planlarla birleştirerek ortaya proje çıkartır ve bu projeleri hayata geçirir. Son teknolojiyi kullanarak çalışmalarında kullanır. Yürüttüğü projelerle ilgili rapor hazırlar, iş güvenliğini sağlar, iş takvimi çıkartır. Diğer çalışanlarla ve birimlerle iletişim kurar.

Mimar ve Mühendis Çalışma Şartları ve Saatleri

Devlette farklı kadrolarda ve pozisyonlarda binlerce kamu personeli çalışmaktadır. Bu personeller farklı çatılar altında, farklı kurum ve kuruluşlarda görev yapmaktadır. Türkiye’nin 81 ilinde ve ilçelerinde görev yapan bu personeller arasındaki büyük bir çoğunluk mühendisler ve mimarlardır. Bu personeller tıpkı diğer memurlar gibi sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında çalışırlar. Ancak kuruma ve göreve göre çalışma saatleri değişebilir. Personeller görevleri gereği şehir dışında ya da ülke dışında çalışabilir. Personeller haftada 5 gün çalışırlar ve 2 gün haftalık izin kullanırlar. 657 sayılı kanun gereğince yıllık izinlerini ve izin haklarını kullanırlar. Personeller hem masabaşı ofis ortamında hem de sahada aktif olarak çalışabilir.

2023 Mimar ve Mühendis Maaşları

Türkiye’de her yıl binlerce mühendis adayı lisans eğitimlerini tamamlamaktadır. Özel sektörde görev yapan binlerce mühendis bulunmaktadır. Bu kişiler her yıl devlette çalışmayı düşünmektedir. Bu kapsamda KPSS’ye hazırlanmaktadır. Devlette mühendis ve mimar olarak çalışan personellerin maaşları araştırılır. Kamu personellerinin maaşlarını belirleyen bazı unsurlar bulunmaktadır. Personeller aile yardımı, çocuk yardımı, asgari geçim indirimi, vergi dilimine göre farklı miktarlarda maaş alabilir. Bu değişkenleri göz ardı ederek yaptığımız hesaplamalarla mühendis ve mimar maaşlarını inceledik.

8/1 derecesindeki ve kıdemindeki mesleğe yeni başlayan mimar ve mühendisler %15 vergi diliminde 25 bin 400 TL, %20 vergi diliminde 25 bin 325 TL civarında maaş alırlar.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Mimar Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bir mühendis kaç saat çalışır?

Haftalık çalışma süresi ara dinlenmeleri hariç en fazla 45 saattir. Kısmi süreli (part time) çalışma ise haftada ortalama 25 saattir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.