kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Formen Nedir?

Formen Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Ustabaşı Nedir? Ne Demek? Kimdir? Ustabaşı Nasıl Olunur? Ustabaşı Olma Şartları Nelerdir? Formen Ne İş Yapar? Ustabaşı Görevleri Nelerdir?

A+
A-

Formen Nedir?

Formen; işçilerin başı ya da deneyimli ustabaşı olarak ifade edilir. Yazımızda da sizler için formen nedir, nasıl olunur ve şartları nelerdir sorularını yanıtladık. Görevleri hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.

Türkiye’de ekonomik koşullar olumsuz seyrederken üretmin önemi bir kez daha hatırlanıyor. Sanayi, tarım, hayvancılık, tekstil, inşaat, otomotiv gibi her sektörde üretim yaparak para kazanılıyor. Ülkeye, işçiye, vatandaşa, çalışana daha iyi bir yaşam sunmak için devletin de üretime destek olması gerekiyor.

Bu kapsamda farklı sektörlerde üretim aşamasında çalışan personelin de değeri önemli ölçüde artıyor. Özellikle de formen pozisyonunda çalışan kişilere yönelik büyük bir talep var.

Halk arasında ustabaşı olarak da bilinen formen ile ilgili pek çok soru soruluyor. Peki formen nedir? Ne demek? Formen ne iş yapar? Ustabaşı görevleri nelerdir? Formen nasıl olunur? Ustabaşı olma şartları nelerdir?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre formen kelimesi İngilizce kökenlidir ve orijinal hali ‘foreman’ şeklindedir. Türkçe’de ustabaşı olarak da bilinen bu kelime işçilerin çalışmasını denetleyen, düzenleyen ve işçileri yöneten, onlar üzerinde otoritesi olan kişiye denir.

Farklı sektörlerde, farklı tesislerde, farklı ürünler üreten tesislerde formen olarak çalışan kişi işçileri koordine eder. Üretim süreçlerinin sorunsuz ve takvimine göre işlemesini sağlar.

Formen Nasıl Olunur? Ustabaşı Olma Şartları

Formen olmak için bir okul okumak, bir yerden mezun olmak şartı aranmaz. Bu mesleği yapmak için sertifika, diploma ya da belge almanız gerekmez. Formen yani ustabaşı olabilmeniz için alanınızda uzun yıllar çalışmış olmanız, deneyim sahibi olmanız gerekmektedir.

Ustabaşı olan kişiler çırak, kalfa olarak uzun yıllar işçi sıfatıyla çalışır. Alanında uzmanlaşıp deneyim kazandıktan sonra ustabaşı olur.

Formen Ne İş Yapar? Ustabaşı Görevleri

Formen veya ustabaşı olarak çalışan kişilerin temel görevi çalıştıkları işin düzenli, sorunsuz tamamlanmasıdır. Bunun için başlarında bulundukları işçileri denetlerler. İşin yürümesini sağlayıp yönetici ve işverenlere bilgi verirler. İşçiler ile yönetim arasında köprü olurlar. İşte görevlerinin tamamı…

  • İşçileri denetler, koordine eder ve yönetirler.
  • İşçiler ile yönetim arasında köprü kurarlar.
  • İşçilerin ve yönetimin istediklerini yerini getirmeye çalışır.
  • Adaleti, iş güvenliğini ve çalışanların sağlığını korumaya çalışırlar.
  • İşin istenildiği sürede, sorunsuz, kaliteli tamamlanmasını sağlarlar.
  • Gereken malzeme ve eşyaların alınmasını sağlar ve bu malzemelerin güvenliğini sağlama alırlar.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.