kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YDT Nedir? Yabancı Dil Testi Hakkında Genel Bilgiler

YDT nedir, yabancı dil testi hangi dil derslerinden oluşur, YDT açılımı nedir, YDT toplamda kaç soru ve dakikadan oluşur, yabancı dil testine kimler başvuru yapabilir ve YDT geçerlilik süresi ne kadardır sorularının cevapları ve YDT’ye dair genel bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Türkiye’de bulunan genç, yetişkin hemen hemen herkes üniversite okumak ister ya da istemiştir. Bu isteğin gerçekleşmesi ülkemizde bir sınava girmek ile mümkündür ve bu sınavın adı da yükseköğretim kurumları sınavı yani YKS’dir. YKS, ÖSYM tarafından hazırlanan, düzenlenen ve yürütülen bir üniversiteye giriş sınavıdır ve bu sınav farklı test gruplarından oluşmaktadır. Bu yazımızda biz sizlere bu test gruplarından bir tanesi olan YDT yani yabancı dil testi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

YABANCI DİL TESTİ NEDİR? YDT’NİN AÇILIMI NEDİR?

Şu an başlıkta da okuduğunuz üzere YDT’nin açılımı yabancı dil testidir. Bu test nedir ve ne işe yaramaktadır?

YKS ile üniversiteye yerleşmek için adayların belli bir puan alması gerekmektedir ve her üniversite bölümünü tercih edebilecek farklı puan türleri bulunmaktadır. YKS puan türleri 5 ana puan türüdür. Bunlar YKS SÖZ (sözel), YKS EA (eşit ağırlık), YKS SAY (sayısal) YKS DİL ve TYT puan türleridir. Bu puan türlerinden TYT puan türü 2 yıllık önlisans programı tercih edebilmeye yararken diğer 4 puan türü 4 yıllık lisans programlarını tercih etmeye yaramaktadır. Her biri kendi branşlarına göre kullanılan puan türlerinden YKS DİL puan türü ile yabancı dil üzerine eğitim veren bölümler tercih edilebilmektedir.

Buradan da anlaşılacağı üzere YDT adayların üniversitelerin dil üzerine eğitim veren bölümlerine girmesine yarayacak puan türünü almak için girdikleri bir testtir. Yalnız DİL puan türünün hesaplanmasında TYT’nin %40 YDT’nin ise %60 etkisi olduğu için adaylar YDT’ye ve TYT’ye birlikte girerek bu puan türünü almalıdırlar.

Puan türleri ve yetecek puanların kaç olduğuna dair fikir edinebilmeniz için:

► 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARININ 2019 TABAN PUANLARI

► 2 YILLIK ÖNLİSANS PROGRAMLARININ 2019 TABAN PUANLARI

YDT’YE KİMLER BAŞVURUDA BULUNABİLİR VE SINAVA GİREBİLİR?

Tüm YKS için geçerli olduğu üzere lise son sınıf öğrencisi veya lise ve dengi okul mezunu herkes sınava başvuruda bulunabilir ve sınava girebilir. Bölüm tercihi noktasında bazı özel şartlar olabilse de sınava girmek noktasında lise mezunu olmak dışında çok spesifik bir şart bulunmamaktadır. Buna ek olarak gerekli olan ama muhtemelen karşılanan sınav başvuru şartlarını yazımızın altında paylaşacağımız YKS kılavuzunda bulabilirsiniz.

YDT TOPLAM KAÇ SORU VE KAÇ DAKİKADAN OLUŞUR?

YDT yani yabancı dil testi 80 sorudan oluşmaktadır. ÖSYM’nin bu 80 sorunun çözümü için verdiği süre ise toplamda 120 dakikadır. TYT ve YKS’nin tamamı hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu yüzden bunlara dair yazılarımız için aşağıdaki linklere tıklayıp göz atabilirsiniz.

► YKS NEDİR? YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

► TYT NEDİR? TEMEL YETERLİLİK TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

► AYT NEDİR? ALAN YETERLİLİK TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

YDT HANGİ DİL DERSLERİNDEN OLUŞMAKTADIR? BU DERSLER İLE İLGİLİ NELER ÇIKMAKTADIR?

YDT 80 sorudan oluşmaktadır demiştik ve bu 80 sorunun hepsi sınava başvuru yaptığınız dilde gelmektedir. Bu diller; İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca ve Rusça’dır. Adaylar bu dillerden hangisinden başvuru yaptıysa önlerine gelen kitapçıkta o dilden 80 soru gelmektedir. Bu 80 soru içinde dil sınavlarının doğasına uygun olarak; kelime bilgisi, gramer bilgisi, okuduğunu anlama becerisi üzerine sorular gelmektedir.

TYT de YDT’ye girecek adayları ilgilendirdiği için aşağıdaki görsellerde TYT ders dağılımı, TYT puan türü yüzde dağılımı, AYT puan türü yüzde dağılımı gibi bilgileri daha detaylı görebilirsiniz.

tyt ders konu dagilimi

ydt dersleri dagilimi

tyt puan turu yuzde dagilimi

dil puan turu yuzde dagilimi

YDT GEÇERLİLİK SÜRESİ KAÇ SENEDİR?

YDT geçerlilik süresi diye bir şey aslında bulunmamaktadır çünkü YDT bir puan türü değil test grubudur. Puan türleri üzerinden konuşmak gerekir ise YKS ile ilgili olarak 200 puanı geçmek koşulu ile TYT geçerlilik süresi (iki) 2 yıldır onun dışındaki puan türlerinin DİL de olmak üzere hepsinin geçerlilik süresi (bir) 1 yıldır. Yani kısaca ve dolaylı yoldan cevap vermek gerekirse YDT geçerlilik süresi 1 senedir.

TYT, AYT, YDT; YKS, tercihler, üniversite bölümleri, puanlar ve bunlar gibi üniversiteyi, eğitim hayatınızı veya kariyerinizi etkileyecek her konuda destek alabileceğiniz Tercihini Yap Forum sayfaları hizmetinizdedir. Foruma ulaşmak için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Bahsettiğimiz YKS kılavuzuna göz atmak için:

► 2019 YKS BAŞVURU KILAVUZU

ÖSYM resmi internet sitesinde bulunan YKS’ye dair sıkça sorulan sorular ve cevaplarına ulaşmak için de:

► YKS’YE DAİR SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

► 2019 PUAN HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar

  1. Nese gercek Avatar Nese gercek dedi ki:

    Merhabalar. İkinci üniversite olarak dilden sınava girmek istiyorum fakat sistem değiştiği için tam olarak ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Daha önce sayısalcıydım. Sınava nasıl hazırlanmalıyım? Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?