kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Biyosistem Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Biyosistem mühendisi maaşları ne kadar oldu? Biyosistem mühendisleri devlette ne kadar kazanır? Özel sektörde maaşları ne kadar?

A+
A-

Dikkat çeken bir diğer meslek gruplarından biri de biyosistem mühendisliğidir. Peki bu biyosistem mühendisliği hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. Sizlere bu yazımızda Biyosistem mühendisi maaşları ne kadar, ne iş yapar, nasıl biyosistem mühendisi olunur, özel sektörde ne kadar maaş almaktadır gibi birçok sorunun cevabını sizler için hazırladık.

Kariyer planlaması yapmadan önce mutlaka yapmayı düşünülen meslek hakkında bilgi almak gerekir. O işi yapanlar ne iş yapıyor, ne kadar çalışıyor, çalışma ortamları ve şartları nasıl, ne kadar kazanıyorlar, hangi özelliklere sahipler gibi soruları sormak, bunların cevaplarını almak doğru bir kariyer planlaması için önemlidir. Bu noktadan hareketle bizlerde sizler için bu tip soruların cevaplarını derlediğimiz içeriklerimizi yayımlamaya devam ediyoruz. İçeriğimizde biyosistem mühendisi maaşları hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? BİYOSİSTEM MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? NASIL BİYOSİSTEM MÜHENDİSİ OLUNUR?

Biyosistem mühendisi maaşlarından bahsetmeden önce genel haliyle ne olduğuna, ne iş yapıldığına dair bilgi vermek yerinde olacaktır.

Biyosistem mühendisleri doğal veya yapay ekosistemler içindeki arazilerin ve su kaynaklarının verimli kullanılması, tarımda kullanılacak kaynakların nasıl daha etkili kullanılacağı, tarım ile ilgili her konudaki üretim sistemlerinin ve teknolojilerin geliştirilmesi gibi konularda çalışmalar yapan, faaliyet gösteren mühendislerdir.

Biyosistem mühendislerini daha iyi anlamak, ne iş yaptıklarını görmek için görevlerine bakacak olursak:

  • Yukarıda bahsi geçen konularda faaliyette bulunmak
  • Kaynakları korumak, geliştirmek ve sürdürülebilir gıda ve tarım üretimi gerçekleştirmek
  • Tarım ve gıda üretimindeki makineleri tasarlamak, geliştirmek
  • Biyosistem alanında yapılacak üretim için gerekli olan tesisleri, yapıları projelendirmek, yapımında ve işletilmesinde görev almak
  • Biyosistem üzerine dayalı konularda projeler üretmek, projelerin denetimi gerçekleştirmek
  • Kendisine bağlı çalışan destek personelin denetimi yapmak, görev ve sorumluluklarını tanımlamak, onları koordine etmek

gibi görevler en genel haliyle karşımıza çıkmaktadır.

Biyosistem mühendisi olmak için ülkemizde bireylerin biyosistem mühendisliği bölümünü bitirmeleri gerekmektedir. Bundan sonraki süreçte özel sektörde bu alanda çalışmak isteyen bireyler özel şirketlerin, firmaların ilanlarına başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklemelidir. Kamuda biyosistem mühendisi, mühendis olmak için ise adayların KPSS olarak bilinen kamu personeli seçme sınavına girerek atamalarının yapılmasına ya da kamu kurumları tarafından açılan ilanlara başvurmasına yetecek puanı alması ve oradaki süreçleri tamamlaması gerekmektedir.

Biyosistem Mühendisliği 2022 Taban Puanları (Son 4 Yıl) Başarı Sıralamaları

biyosistem muhendisi ne is yapar

BİYOSİSTEM MÜHENDİSLERİ DEVLETTE NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?

Devlet kurumlarında biyosistem mühendisi veya mühendis unvanı ile çalışan bireyler kamudaki mühendislerin neredeyse hepsi ile aynı miktarda maaş almaktadırlar. Bu maaşları şöyle bir tablo ile gösterebiliriz.

Devlette Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 15.500-16.750 Türk Lirası

Buradaki rakamlar ortalama rakamlardır ve kamuda çalışan bir mühendis aşağı yukarı bu kadar maaş almaktadır. Bazı değişkenler nedeniyle, örneğin aile yardımı, AGİ, maaşlar 100-200 TL aşağı veya yukarı yönlü esneklik gösterebilmektedir fakat yaklaşık olarak yeni başlayan biyosistem mühendisi maaşı 15.500-16.600 TL dolaylarındadır.

Buradaki rakam net yani ele geçen maaş olarak algılanmalıdır. Brüt maaş noktasında devlete verilen gelir vergisi, sağlık ve emeklilik primleri eklendiğinde maaşlar yaklaşık 15000 TL dolaylarında görülmektedir.

Temmuz ayında yapılacak zam ile birlikte mühendis maaşları 400 TL dolaylarında artacaktır fakat bu artış yine brüt maaş üzerinden olacaktır. Gelir vergisinde bir üst dilime geçildiği için net maaş üzerindeki artış daha düşük olacaktır.

DGS Biyosistem Mühendisliği Taban Puanları

ÖZEL SEKTÖRDE BİYOSİSTEM MÜHENDİSLERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Özel sektöre geldiğimiz zaman ise hemen hemen her meslek grubunda olduğu gibi başlangıç seviyesinde maaşlar özellikle kamuya kıyasla düşük kalmaktadır. Yeni başlayan bir biyosistem mühendisi maaşı özel sektörde asgari ücret olan 8506 TL veya biraz daha üzerinde 9000 TL dolaylarında kalmaktadır. Tabi ki bu rakam mezun olunan okul ve sahip olunan becerilere bağlı olarak değişiklik gösterebilecek olsa da ortalamada durum bu şekildedir.

Biyosistem Mühendisi iş bulabilir mi?

Biyosistem mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler enerji, gıda ve tarım gibi sektörlerde rahatlıkla çalışabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.