kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

HGS Olmadan Geçiş Yaptım Ne Yapmalıyım?

HGS Olmadan Geçiş Yaptım Ne Yapmalıyım? Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) nedir? Ne demek? HGS kartı nasıl ve nereden alınır? HGS bakiye ve borç sorgulama nasıl yapılır? Güncel HGS ücretleri ne kadar?

A+
A-

Geçmiş yıllarda köprü ve otoyollardan geçmek oldukça zorluydu. Sürücüler buralardan geçiş yapabilmek için hem zamanlarından hem de paralarından olurdu. Bu sorunları ortadan kaldırmak için geçtiğimiz yıllarda yeni bir sisteme geçiş yapıldı. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) yeni uygulama olarak hayatımıza girdi. Peki HGS olmadan geçiş yapılırsa ne olur? HGS olmadan geçiş yaptım ne yapmalıyım? HGS nedir? Ne demek? HGS sorgula bakiye sorgulama nasıl yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nedir? Ne Demek?

Hızlı Geçiş Sistemi otoyol, köprü, boğaz köprülerinde kullanılan yeni ve ücretli geçiş sistemi olarak öne çıkmaktadır. İstanbul trafiğindeki sorunların giderilmesi için uygulamaya alınan sistem milyonlarca vatandaşın hayatını yakından etkilemektedir. Hızlı Geçiş Sisteminin kısaltılmış hali ise HGS’dir. Bu sistemden önce otoyol ve köprülerde biletli geçiş sistemi kullanılıyordu. Ancak bu durum trafiğin oluşmasına neden oluyordu. HGS daha etkin, daha hızlı ve daha kullanışlı olduğu için tercih edildi. Kamu Haber

Hızlı Geçiş Sisteminin düzgün bir şekilde işlemesi için gereken en önemli unsur HGS kartlarıdır. Kart sahibi vatandaş HGS’ye kartlarını okutarak işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilir. Ancak bazı durumlar HGS kartı sistem tarafından okunmayabilmektedir. Ayrıca İstanbul dışından gelen vatandaşların sistemden habersiz oldukları için sistemi kullanmadan geçiş yapmaya çalışmaları ve geçtikleri bilinmektedir. İşte tam da bu noktada bazı sorunlar baş göstermektedir. Özellikle de bu sorunların son derece masraflı olduğunu belirtmek gerekir. HGS’yi kullanmayanlar veya yanlış kullananlar bir sonraki geçişlerinde 10 kat ceza ödemesi yapmak zorunda kalırlar.

HGS Olmadan Geçiş Yaptım Ne Yapmalıyım?

HGS olmadan otoyol ve köprüleri geçtiyseniz ve yaptığınız hatanın farkında olarak neler yapabileceğinizi araştırıyorsanız doğru adrestesiniz. HGS kullanmadan gerçekleştirilen geçişlerde sürücülere en fazla 7 iş günü süre verilmektedir. Sürücülerin bu süreyi iyi kullanmaları gerekmektedir. 7 iş günü içerisinde sürücülerin yapması gereken ilk işlem HGS almaktadır. Eğer sürücü bu süre zarfı içinde HGS alırsa kaçak geçiş için ödemesi gereken ücret normal olarak bakiyeden düşecek ve sürücü ceza ödemek zorunda kalmayacaktır. Eğer 7 iş günü olarak belirtilen süre aşılır ve gereken işlemler yapılmazsa yüklü miktarlarda ceza ödemesi ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu durumda cezayı ödemekten başka şansınız olmamaktadır. Bu nedenle hem HGS ceza soruglama hem de HGS bakiye sorgulama işlemlerini düzenli olarak yapmanız önerilir.

Sistem için alınan kartlar yalnızca tek bir araç plakasına kayıtlıdır. Bu nedenle başka araçlarda kullanılamaz. Kullanılması ve kullanılmaya çalışılması durumunda her iki sürücü için ceza işlemi uygulanır. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki bazen hatalı olduğunu düşündüğünüz cezalarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda 10 kat para ödemek yerine cezayı sorgulamanız ve cezaya itiraz etmeniz önerilir.

HGS Kartı Nasıl ve Nereden Alınır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartı almak isteyen vatandaş bankalara, PTT şubelerine başvuru yapabilir. Alınan karta bakiye eklenebilir veya bankalar üzerinden kredi kartı ile otomatik ödeme işlemi yapılabilir. Bundan sonraki işlem ise internet üzerinden HGS üyeliği açmak ve üyelik üzerinden bakiye sorgulama işlemi yapmaktır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Örneğin aracınızda HGS etiketi varken ancak bakiye yokken geçiş yaptınız. Bu durumda yine 7 iş günü olarak belirlenen süreyi dikkate alarak bakiye yüklemeniz gerekir. Bu durumda ceza ödemek zorunda kalmadan geçiş ücreti hesabınızdan düşer. Fakat bilinmelidir ki HGS sistemi nedeniyle pek çok mağduriyet de yaşanabilmektedir. Bu nedenle sürekli olarak bakiyenizi sorgulamak ve hiçbir hataya mahal vermemek için çaba göstermeniz önem taşımaktadır.

HGS Bakiye ve Borç Sorgulama

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) cezaları milyonlarca kişinin cebine zarar vermektedir. Bu nedenle sürücülere HGS cezalarını sorgulamaları ve bakiye kontrol işlemi yapmaları önerilmektedir. Bu sorgulama işlemi için pek çok ayrı yol bulunmaktadır. HGS sorgulama için PTT, bankalar, e-Devlet sistemi ve 444 1 778 ile 0850 460 60 60 numaralı hatlar kullanlabilir. Bu yollardan birini seçen vatandaş istediği sorgulama işlemini yapabilir. Peki bu sorgulama işlemi neden önemlidir? Son bir kez hatırlatalım. Eğer kartınızda bakiye olmadan veya HGS kartı olmadan otoyol ve köprülerden geçiş yaparsanız ceza işlemi uygulanır. Bu cezaları PTT, e-Devlet ve diğer yöntemlerle sorgulayabilir ve öğrenebilirsiniz. Bu tip durumlarla karşı karşıya gelmemek için sorgulama işlemi yapmanız son derece önemlidir.

Güncel HGS Ücretleri

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yani diğer adı ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsünden otomobiller için alınan geçiş ücreti 8.75 Türk Lirası, hafif ticari araçlar için 11.25 TL, motosikletler için 3.5 TL olarak belirlenmiştir.

Osmangazi Köprüsünde HGS ücretleri otomobiller için 103.05 TL, hafif ticari araçlar için 164.85 TL ve motosikletler için 72.15 TL olarak belirlenmiştir.

hgs kopru otoyol ucretleri

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde  otomobiller için 19.15 TL, hafif ticari araçlar için 25.50 TL, motosikletler için 13.40 TL’dir.

Avrasya Tünelinde otomobiller için belirlenen HGS geçiş ücreti 23.30 TL, minibüsler için belirlenen geçiş ücreti ise 34.90 TL’dir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
avrasya tuneli hgs ucreti

Yorumlar

  1. Muhammet turan Avatar Muhammet turan dedi ki:

    reklamlarınıza rağmen okudum sagolun